Kompresor klimatyzacji

Postprzez macjak » 11 cze 2018, 18:14

Witam,

Jest to mój pierwszy post, choć forum obserwuje od dawna :)

Posiadam mazdę 3 BK 2.0 od 2 lat i jak do tej pory sprawowała się bez zarzutu, aczkolwiek obecnie posiadam pewne problemy z klimatyzacją.

Około 2 tygodnie temu usłyszałem niepokojący "klekot" spod maski.. po zaczerpnięciu wiedzy z forum oraz osobistej diagnozie ustaliłem, że problem sięga klimatyzacji.

Po wizycie w serwisie moje przypuszczania okazały się trafne. Dźwięk wydawał kompresor klimatyzacji a dokładnie koło pasowe/sprzęgło klimatyzacji, które obecnie mam zdemontowane.

Po rozmowie z mechanikiem, uzyskałem informację, że oczywiście sprzęgło klimatyzacji jest do wymiany (z czym się oczywiście liczyłem), natomiast później stwierdził, że uszkodzenie mechaniczne mogło być spowodowane działaniem kompresora, ponieważ stwierdził, że kompresor "coś ciężko się kręci a powinien lekko".

W związku z tym mam pytanie do posiadaczy (lub osób posiadających taką wiedzę), czy kompresor marki PANASONIC typ: H12A1AH4DX tak ma i "ciężko się kręci" czy jest to już usterka mechaniczna ?

Nie ukrywam, że jest to dla mnie istotna informacja gdyż zakup nowego/używanego kompresora + sprzęgło + robocizna wiąże się ze sporymi kosztami, przy obecnej wartości auta :|

Nie ukrywam, że liczę na to, że wymiana sprzęgła wystarczy, choć już tracę nadzieję <glupek2>

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 2 kwi 2016, 17:11
Auto: MAZDA 3 (BK) 2.0
Benzyna + LPG
2003 r.