dziwny odgłos ze skrzyni

Postprzez Torredo » 21 sie 2016, 15:46

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 3 2.0 BK rok 2004. Przytrafiła mi się nie miła niespodzianka.
Przejżałem wszystkie posty ale nie znalazłem nic podobnego. Jako że nie wiem co mogło się stać opiszę wszystko ze szczegółami od początku. A mianowicie, ruszałem ze skrzyżowania podczas deszczowej pogody, na pasach koła zaczęły boksować i zapaliła się kontrolka DSC. Przy wpięciu drugiego biegu do moich uszu dobiegło dziwne brzęczenie z okolic skrzyni biegów. Pusciłem gaz dzwięk ucichł. Wbiłem trzeci bieg też cisza, jednak przy mocniejszym wciśnięciu gazu dzwięk powrucił. Dzieje się tak na 1,2 i 3 biegu. Jeśli ruszam delikatnie (bardzo delikatnie) nic się nie dzieje ale przy dodaniu gazu dzwięk się zaraz pojawia. na biegu 4 i 5 wydaje się żę problem nie występuje. Dodatkowo zauważyłem że podczas chamowania przy pierwszym wciśnięcu hamulca w tylnej części auta w okolicach koła słychć jednorazowy "puk". Czy ktoś zpotkał się z takimi dolegliwościami Madzi? Czy mam się łapać za portwel?

Dopisano 21 sie 2016, 17:24:

Właśnie próbowałem się ponownie przejechać. Odgłos buczenia jakby mniej występował jednak niema żadnej zależności kiedy buczy. Przy małej prekości z wciśniętym gazem czy przy średnej prędkości z puszczonym gazem. Co to może być?
Torredo

Postprzez iparts » 29 sie 2016, 10:49

Sprawdzałeś może łożyska na kołach? Możliwe że coś się zerwało na którymś podczas "boksowania" i dlatego teraz buczy podczas jazdy. Ewentualnie może coś ze sprzęgłem się stało? Co do stuknięcia w tylnym kole możliwe że któryś z zacisków się blokuje i nie chodzi płynnie po prowadnicach.
Obrazek
Firma

Od: 5 sie 2014, 13:50
Auto: CX-9 TB 3.7L 277KM