Sonda lambda – zwrócie uwagę.

Postprzez brus » 2 paź 2015, 09:09

Witam wszystkich. Użytkownicy Mazdy 3 2l benzyna proszę niech zwrócą uwagę na kostkę pierwszej sondy lambda a raczej przewód przed kostką. Opiera się on na metalowej podstawie i powodu drgań silnika ulega przetarciu i robi zwarcie. U minie objawiło się to szarpaniem w zakresie 2000-4000 obrotów. Na początku podejrzenie padło na EGR, przepustnice, MAF, i jeszcze kilka innych rzeczy. Żadnego błędu nie było. Dopiero po odłączeniu pierwszej sondy szarpanie ustało. Sondę wymieniłem na używaną, niestety pojawił się błąd – wysokie napięcie na zaworze podciśnienia(ten czarny) sterowania klapami wirowymi. Ciekawe jest to, że jak silnik jest ciepły to po skasowaniu błędu, nie wyskakuje. Silnik jest zimny i błąd się pojawia. Myślę że ma to związek z tym że pierwsza klapa pracuje tylko w przypadku gdy temp. silnika nie przekracza 65 st.C. Wygląda na to że mam uwalony PCM, ale to będę jeszcze próbował wryfikowac. Jeśli koledzy macie jakiś pomysł lub spotkał was podobny przypadek, dajcie znac. Przepraszam za przydługi post i pozdrawiam.
brus