Mazda 3 2.0 BK '06 Części do silnika – co będzie pasować?

Postprzez chrzciciel » 22 kwi 2015, 14:15

Hej,
Na wstępie witam się z Państwem!

Mam Mazde 3, sprowadzoną z USA, rocznik 2006 2.0 benzyna, sedan. Posiadam ją od zeszłego roku, pech chciał że Magdalena ostatnio zaczęła strasnzie brać olej, auto jest w trakcie remontu silnika, skręcone panewki, dwa korbowody pogięte... Rozpacz!
Teraz pojawiła się kwestia części zamiennych – staram się przynajmniej sprawdzić ceny części bo naprawa zostałą wyeceniona na 3500 zł. I tutaj pojawiają się schody, bo chciałbym mieć pewność czy dane części bęą pasować do mojej Mazdy. Sprawdzam VIN, i poajwiają się różne informacje, raz silnik oznaczany jest jako "L4", innym razem jako "FLD". Troszkę już zgłupiałem, tutaj pokazuje http://www.catcar.info/mazda/ że blok silnika to FL95.
Pojawia się więc pytanie, na iparts.pl np jest masa części do silnika FL17, czy będą pasować elementy takie jak uszczelka głowicy, panewki, pierścienie itp właśnie od FL17? Są też zestawy uszczelek, czy warto? Jeśli warto to jakie wybrać? <co?>

Mój VIN JM1BK12G161481589

Dzięki!
Początkujący

Od: 13 mar 2014, 17:19
Auto: Mazda 3 2.0 benzyna 2006 r.

Postprzez piterus87 » 24 kwi 2015, 12:30

Jeżeli Twój mechanik jest w miarę kumaty, a suwmiarka nie jest mu obca, to powinien wiedzieć jakie części będą pasowały do Twojego silnika. Panewki np zawsze kupuje się na wymiar. Kwestia czy są z zamkiem czy bez. Najlepiej kupować je w firmach, które specjalizują się w obróbce głowic i bloków. Uszczelki myślę, że są raczej uniwersalne, o ile będziesz miał dobrze splanowaną głowicę. W katalogach dostawców bardzo często części są źle oznaczone więc tym bym się nie sugerował. Po za tym mam nadzieję, że Twój mechanik daje jakąś gwarancję po remoncie?
Forumowicz

Od: 29 lis 2010, 17:31
Auto: Była: Mazda 3 2.0 LF TOP SPORT '03
Jest: Mazda 3 MPS BK 330KM, 470Nm

Postprzez chrzciciel » 24 kwi 2015, 13:28

Na szczęście garancja jest. De facto po oglądaniu części itp zdałem się w 100% na mechanika bo rzeczywiście nie mając ich w ręku ciężko cokolwiek wymyślać. Zamówiłem tylko 2 używane korbowody oraz dałem olej i filtr.
Jeszcze do tego doszła zużyta tarcza sprzęgła więc też mają wymienić "przy okazji".
Początkujący

Od: 13 mar 2014, 17:19
Auto: Mazda 3 2.0 benzyna 2006 r.