Mazda3 – wymiana filtra i oleju w silniku 2.0 LF
Wiam
Mam auto sprowadzone Niemiec. BK 150 KM 2,0 benzynka. Auto z przebiegiem 130 tkm.
W książce można doczytać że lany był 10W40 dexelia od 2 przeglądu. Auto jest cichutkie i nie bierze oleju, nie dymi.
Odważe sie stwierdzić, że ksiązka serwisiwa jest podrabiana.
Na jaki olej radzicie przejść?
Mam do wyboru Motul x-clean 5W40 (którego mam jeszcze 2 litry po 626 GF.)
Motul Eco Energy 5W30 (moim zdaniem olej dość ryzykowny)
6100 Synergie+ 10W-40
Dexelia 10W40
Serwis w Polsce doradza to co było lane czyli Dexelia 10W40.
Mam auto sprowadzone Niemiec. BK 150 KM 2,0 benzynka. Auto z przebiegiem 130 tkm.
W książce można doczytać że lany był 10W40 dexelia od 2 przeglądu. Auto jest cichutkie i nie bierze oleju, nie dymi.
Odważe sie stwierdzić, że ksiązka serwisiwa jest podrabiana.
Na jaki olej radzicie przejść?
Mam do wyboru Motul x-clean 5W40 (którego mam jeszcze 2 litry po 626 GF.)
Motul Eco Energy 5W30 (moim zdaniem olej dość ryzykowny)
6100 Synergie+ 10W-40
Dexelia 10W40
Serwis w Polsce doradza to co było lane czyli Dexelia 10W40.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=87724
Sprzedam nowe reperaturki tylnych błotników do MAZDY PREMACY – Made by KLOKKERHOLM
697-991-984 lub PRIV

Uploaded with ImageShack.us
Sprzedam nowe reperaturki tylnych błotników do MAZDY PREMACY – Made by KLOKKERHOLM
697-991-984 lub PRIV

sebastian223 napisał(a):Motul Eco Energy 5W30 (moim zdaniem olej dość ryzykowny)
dlaczego ? Lej syntetyk 5w30
sebastian223 napisał(a):Na jaki olej radzicie przejść?
Motul do Twojego silnika zaleca 8100 Eco-nergy 5W-30
http://ew5.earlweb.com/recommendations. ... 7&brand=45
-
zigaro
Ale auto wg książki jeździ na 10W40. Dlatego napisałem, że 5W30 będzie w moim przypadku ryzykownym olejem. Auto klub Szparagowa polaca mi lać w tym przypadku Dexelie 10W40 lub Motul 10W40
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

OK. Zmieniłem na Motul x-cess 5W40. Jak narazie zauwazyłem cichszą pracę silnika oraz niższe spalanie na kompie (pierwszy raz udało mi się zejść poniżej 9 L. A nawet osiągnąłem 8,6L/100km 
X-Cess wybrałem po wielu lekturach i rozmowach. Motul x-clean nie dadałby się ponieważ ma zbyt duże waściwości czyszczące (wymywające). 5W30 wyłącznie po płukance silnika.
Poza tym Motul poleca właśnie X-cess.
Olej jest drogi, bo ok 200 zł ale mam pewność, ze to dobrej jakości syntetyczna oliwa.
Po 2 wymianach napiszę coś więcej, czyli czy bierze olej i czy sa jakieś wycieki. Narazie jest
X-Cess wybrałem po wielu lekturach i rozmowach. Motul x-clean nie dadałby się ponieważ ma zbyt duże waściwości czyszczące (wymywające). 5W30 wyłącznie po płukance silnika.
Poza tym Motul poleca właśnie X-cess.
Olej jest drogi, bo ok 200 zł ale mam pewność, ze to dobrej jakości syntetyczna oliwa.
Po 2 wymianach napiszę coś więcej, czyli czy bierze olej i czy sa jakieś wycieki. Narazie jest

697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

A co powiecie o olejach GULF ponieważ właśnie taki olej mam do zakupienia po zniżkach wypracowanych u przedstawiciela wlasnie tej marki. Pytam bo nigdy nie miałem do czynienia z ta marka oleju, a zdania jakie słyszę o tej firmie są podzielone. Chce zalać 5W30 do
mazda 3 2.0 benzyna 150KM
przebieg: 53tys km
Do tej pory był lany olej Dexelia 5W30
A drugie pytanko jest takie ile tam mniej wiecej oleju wchodzi do silnika ponieważ nie wiem ile mam go zakupić i na co się przygotować. Odrazu wymieniam filtry komplet z firmy Knecht.
Koszty jakie się wiążą z tą wymianą to:
-olej 5L – ok 150zl
– filtr oleju – 25zl
– filtr powietrza – 48zl
A drugie pytanko jest takie ile tam mniej wiecej oleju wchodzi do silnika ponieważ nie wiem ile mam go zakupić i na co się przygotować. Odrazu wymieniam filtry komplet z firmy Knecht.
Koszty jakie się wiążą z tą wymianą to:
-olej 5L – ok 150zl
– filtr oleju – 25zl
– filtr powietrza – 48zl
- Od: 23 sie 2012, 16:19
- Auto: Mazda 3 BK14, 2004r, 2.0 i, 16V (150KM) TOP
sysio1 napisał(a):A co powiecie o olejach GULF ponieważ właśnie taki olej mam do zakupienia po zniżkach wypracowanych u przedstawiciela wlasnie tej marki. Pytam bo nigdy nie miałem do czynienia z ta marka oleju, a zdania jakie słyszę o tej firmie są podzielone. Chce zalać 5W30 do
Cześć,
Do 2.0 LF wchodzi 3.9L + 0.4L "wpływa" do filtra. Razem 4.3L. Tak pisza w manualu

- Od: 20 kwi 2009, 12:36
- Auto: Mazda3 BK 2.0 LF17 TOP SPORT Aero '04
była: Mazda323F BJ 1.5 ZL-DE '99
Mazda 3 BK po lifcie 2006 2.0 benzyna
Od ostatniego przeglądu (9.2012) przejechałem 7 tys. km. Pytanie czy jechać na przegląd (wymiana oleju, filtrów itp.) już teraz? Z tego co wiem przeglądy powinno się robić co 20 tys. km.
Łączę z Mazda3 (BK) – Przeglądy okresowe (oleje, filtry, płyny).
Od ostatniego przeglądu (9.2012) przejechałem 7 tys. km. Pytanie czy jechać na przegląd (wymiana oleju, filtrów itp.) już teraz? Z tego co wiem przeglądy powinno się robić co 20 tys. km.
Łączę z Mazda3 (BK) – Przeglądy okresowe (oleje, filtry, płyny).
-
mluczak1
mluczak1 napisał(a):Mazda 3 BK po lifcie 2006 2.0 benzyna
Przegląd w ASO powinien być co 12 mies lub 20tys km.
Jeśli minął rok, to powinieneś odwiedzić ASO, żeby było wszystko ok.
Ja swój przegląd odpuszczam.
Można to samo za sporo mniejsze pieniądze zrobić poza ASO.
Witam, niedawno kupiłem mazde 3 z 2006r (2.0 150km) – przebieg 78 000 km.
Mam pytanie ze względu na to że nie wiem jaki olej był lany a chce wymienić na dniach. Proszę o doradztwo jaki najlepiej wlać do tego silnika. Do tego jaki najlepiej filtr oleju dobrać. Szczerze mówiąc nie znam się na sprawach związanych z motoryzacją. Proszę o pomoc.
Fajnie jakbyście podali jakieś linki np z allegro.
Dzięki
Mam pytanie ze względu na to że nie wiem jaki olej był lany a chce wymienić na dniach. Proszę o doradztwo jaki najlepiej wlać do tego silnika. Do tego jaki najlepiej filtr oleju dobrać. Szczerze mówiąc nie znam się na sprawach związanych z motoryzacją. Proszę o pomoc.
Dzięki
- Od: 17 sie 2013, 22:40
dziukos napisał(a):Witam, niedawno kupiłem mazde 3 z 2006r (2.0 150km) – przebieg 78 000 km.
Dzięki
Mam ten sam silnik z tego samego roku (przed face liftingiem!). W drugiej połowie 2006 był wprowadzony face lifting więc zwróć na to uwagę. Używam takiego zestawu:
OLEJ ELF EVOLUTION SXR 5W30
Potrzebujesz zalać ok 4,3l do max (0,75l między min a max)
FILTR OLEJU: MANN-FILTER W712/73
FILTR POWIETRZA: MANN-FILTER C2841
FILTR KABINOWY: MANN-FILTER CU 22 001-2
Pzdr
Gigi_ napisał(a):OLEJ ELF EVOLUTION SXR 5W30
A dlaczego ma zalać HC a nie full syntetyk ?
marcin255 napisał(a):Gigi_ napisał(a):OLEJ ELF EVOLUTION SXR 5W30
Dobre pytanie
Dopisano 18 paź 2013, 09:35:
Gigi_ napisał(a):marcin255 napisał(a):Gigi_ napisał(a):OLEJ ELF EVOLUTION SXR 5W30
Dobre pytanieNie napisałem że "ma zalać". A co to HC i dlaczego OLEJ ELF EVOLUTION SXR 5W30 to nie full syntetyk? I jaki jest prawdziwy "full"?
EDIT:
Doczytałem że to hydrosyntetyczny olej.. Dexelia Ultra 5W30 też jest takim olejem? Jaki w takim razie teraz Marcin lejesz olej? bo przecież też miałeś do czynienia z dexelią..
marcin255 napisał(a):Jedno i drugie to HC , Ja leję Mobil 3000 XE 4L
Dzięki za info. Chyba też spróbuję przy najbliższej wymianie czegoś nowego bo elfa mi trochę ubywa.. Dla dziukos – z tego co widzę MOTUL 8100 Eco-nergy 5W30 też jest godny polecenia, tylko z pewnego źródła.
Gigi_ napisał(a): MOTUL 8100 Eco-nergy 5W30 też jest godny polecenia,
Jak najbardziej tylko po co lać taki drogi olej , Ja wymieniam co rok lub 10-12 tys.km na tyle to daje radę mobil za 115 zł. 4L