Blad P0302 Cylinder 2 Szarpanie i przyrywanie. Rozwiązanie: Wymiana cewki zapłonowej
Strona 1 z 1
Witam dzis po odpaleniu autko zaczelo szarpac i przerywac i dodatkowo zapalila sie lapmka mil cheek ! Podlaczylem kompa i blad P0302 wypadanie zaplonow cylinder 2 podejzewam ze to moze byc cewka badz swieca? Moge przelozyc ta cewke z drugiego na 4 cylinder zeby sprawdzic czy to wlasnie cewka jest uszkodzona????
Ostatnio edytowano 17 maja 2013, 14:48 przez lukaszm, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawa nazwy tematu
Powód: poprawa nazwy tematu
- Od: 26 sie 2012, 20:06
- Auto: Mazda 3 2004r silnik 2.0 benzyna
ok dzieki zamienie i sie okaze czy cewka czy swiece dzieki
Dopisano 26 gru 2012, 13:31:
no i zamienilem cewki miejscami i dalej nie chodzi ale za to bledu nie wywala wiec nie wiem sam co zrobic wykrecilem swiece i byly NGK R BPR6EF13 wydaje mi sie ze to nie sa odpowiednie swiece do niego wolalbym kupic nowe swiece niz kupowac cewke
Dopisano 26 gru 2012, 13:31:
no i zamienilem cewki miejscami i dalej nie chodzi ale za to bledu nie wywala wiec nie wiem sam co zrobic wykrecilem swiece i byly NGK R BPR6EF13 wydaje mi sie ze to nie sa odpowiednie swiece do niego wolalbym kupic nowe swiece niz kupowac cewke
mam dokładnie ten sam problem, tylko że błąd na cylindrze 1.
wtryski wymienione, nie możliwe by to było coś związane z paliwem bo na gazie jest tak samo.
cewki sprawdzone – sprawne.
cewka albo działa albo nie, jak zamienisz je miejscami i dalej tak będzie – na odpalonym silniku odłączaj i podłączaj wtyczki od cewek , jeżeli aut będzie gasło lub prawie gasło to ok, jeżeli nic się nie zmieni to znalazłeś problem – niestety nikt nie wie jak ten problem usunąć – nie pakuj kasy w cewki świece... to prawdopodobnie nie to
wtryski wymienione, nie możliwe by to było coś związane z paliwem bo na gazie jest tak samo.
cewki sprawdzone – sprawne.
cewka albo działa albo nie, jak zamienisz je miejscami i dalej tak będzie – na odpalonym silniku odłączaj i podłączaj wtyczki od cewek , jeżeli aut będzie gasło lub prawie gasło to ok, jeżeli nic się nie zmieni to znalazłeś problem – niestety nikt nie wie jak ten problem usunąć – nie pakuj kasy w cewki świece... to prawdopodobnie nie to
- Od: 16 lis 2009, 12:42
- Auto: Mazda3 BK1.6 TS2 '04, Z6/Y6, 237tkm
A wiec panowie temat do zamkniecia ! Poniewaz winna byla cewka po zalozeniu nowej orginalnej autko nie do poznania 
Ja mam ten sam problem. Niestety jak przekładam cewkę to dalej błąd pojawia się w tym samym miejscu, czyli cylinder 2. Gryzie mnie to 2 dzień... mam nadzieje że to nie problem z kolektorem 
-
Dommin
Jak historia się skończyła, ponieważ mam identyczny problem?
Mam podobny problem MAZDA 3 2009 rok zgazowana przy 30 kkm. obecnie 107 kkm. i jak przyszły chłodne i wilgotne dni to samochodem zaczęło szarpać przy zimnym silniku. Błąd zapłon 2 cylinder.
Wcześniej diagnozowani – wymiana cewki, wymieniałem i znowu to samo. W końcu po dostaniu się do cewek zacząłem ruszać wtyczkami i kablami doprowadzającymi sterowanie do cewek i przy szarpaniu jedna z nich silnik wypada z równomiernego rytmu -według mnie problem tkwi przed cewka albo kabel – wiązka albo sama wtyczka.

Wcześniej diagnozowani – wymiana cewki, wymieniałem i znowu to samo. W końcu po dostaniu się do cewek zacząłem ruszać wtyczkami i kablami doprowadzającymi sterowanie do cewek i przy szarpaniu jedna z nich silnik wypada z równomiernego rytmu -według mnie problem tkwi przed cewka albo kabel – wiązka albo sama wtyczka.
-
kristo123
Witam, posiadam mazdę 323f bj 2001 1.6 +LPG mam problem, silnik nie pracuje na wszystkie gary, po podłączeniu komputera wyskakuje błąd p0302 cylinder 2 wykryto przerwy zapłonu, dodam , że nie dawno wymieniałem świece, sprawdzałem przewody, nie mają przebicia, szarpie na benzynie a na lpg wszystko chodzi ładnie, czego to może być przyczyna? czy jeśli wina byłaby po stronie cewki to na lpg też by szarpało? może chodzi tu o wtryski? może ktoś miał podobny problem? proszę o odpowiedź.
-
Babok
Babok napisał(a):Witam, posiadam mazdę 323f bj 2001 1.6 +LPG mam problem, silnik nie pracuje na wszystkie gary, po podłączeniu komputera wyskakuje błąd p0302 cylinder 2 wykryto przerwy zapłonu, dodam , że nie dawno wymieniałem świece, sprawdzałem przewody, nie mają przebicia, szarpie na benzynie a na lpg wszystko chodzi ładnie, czego to może być przyczyna? czy jeśli wina byłaby po stronie cewki to na lpg też by szarpało? może chodzi tu o wtryski? może ktoś miał podobny problem? proszę o odpowiedź.
A w tym przypadku jak sprawa się skończyła bo mam ten sam problem ?
Na gazie jeździ normalnie, a na benzynie słychać i czuć, że nie pali na wszystkie gary, wyświetla błąd P0302.
Ja stawiam na wtrysk, a u Ciebie co było przyczyną ?
-
radol
Strona 1 z 1