Mazda3 – wymiana filtra i oleju w silniku 2.0 LF
Dzieki jeszcze raz petro
wlalem 4l i jest idealnie 
- Od: 15 mar 2014, 16:38
- Auto: Mazda 3 KINTARO
hejka mam pytanie bo chce wymienic olej i teraz pytanie jaki olej bo z tego co tu czytam to kazdy kupuje 5w30 hmm a jak kupowalem auto to gosciu mi mowil ze mam zalany 10w40 wiec ?auto ma juz 223 tys przebiegu no i raczej w taki przebieg to juz chyba 10w40 trzeba lac bo chyba
Było milion razy. Zależy w jakiej kondycji masz silnik. Jeżeli nie ubywa Ci oliwy w dużych ilościach, to nie ma sensu lać 10w40. 5w30 jest wg mnie najlepszy dla tego silnika. Niektórzy, jak mają silnik w dobrej kondycji to i przy 300 tys. leją full syntetyk
Witam
Mam pytanie. Przeczytałem forum i co inny post to inna odpowiedz jednak chciałbym uzyskać odpowiedz na moje pytanie. Posiadam mazdę 3 BK benzyna + gaz 2.0 przebieg 220 tys. Przy zmianie wlałem olej silnikowy 5w30 full, bo tak podaje producent. (książka instrukcji obsługi). Dzwoniłem również do serwisu mazdy i poinformowano mnie, że właśnie taki olej trzeba lać nawet z moim przebiegiem. I teraz właśnie pytanie. Przy następnej wymianie lać ten sam 5w30 czy 10w40 półsyntetyk jako, że mam taki przebieg. Przeważnie do wszystkich z przebiegiem ponad 200tys leją 10w40 part. Proszę o konkretną odpowiedz. Pozdrawiam :–)
Mam pytanie. Przeczytałem forum i co inny post to inna odpowiedz jednak chciałbym uzyskać odpowiedz na moje pytanie. Posiadam mazdę 3 BK benzyna + gaz 2.0 przebieg 220 tys. Przy zmianie wlałem olej silnikowy 5w30 full, bo tak podaje producent. (książka instrukcji obsługi). Dzwoniłem również do serwisu mazdy i poinformowano mnie, że właśnie taki olej trzeba lać nawet z moim przebiegiem. I teraz właśnie pytanie. Przy następnej wymianie lać ten sam 5w30 czy 10w40 półsyntetyk jako, że mam taki przebieg. Przeważnie do wszystkich z przebiegiem ponad 200tys leją 10w40 part. Proszę o konkretną odpowiedz. Pozdrawiam :–)
- Od: 15 gru 2014, 15:45
Dużo zależy od kondycji samego silnika i na ile jest on "fabryczny" a na ile coś już było robione.
Znam ludzi, którzy przejechali ćwierć miliona km na oleju tego samego typu i nic się nie działo niepokojącego.
Silnik "bierze" Ci olej? Poci się, widać jakieś wycieki spod uszczelek? Jak odpala na zimnym i ciepłym, są jakieś inne problemy?
Znam ludzi, którzy przejechali ćwierć miliona km na oleju tego samego typu i nic się nie działo niepokojącego.
Silnik "bierze" Ci olej? Poci się, widać jakieś wycieki spod uszczelek? Jak odpala na zimnym i ciepłym, są jakieś inne problemy?
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Nie bierze oleju, nie poci się ale przy zapalaniu na zimnym silniku obroty podnoszą się do 2tys. obrotów i powolutku spadają, wiem że tak nie powinno być bo jak już jest rozgrzany i się zapala to jest miód malina a jaka jest tego przyczyna to do dzisiaj nie mogę dojść. Podłączając do kompa i fachowca nie wykryło żadnych błędów tylko błąd katalizatora ale myśle, że to niema nic wspólnego z problemem z obrotami podczas zapalania na zimnym.
Myślisz, że to może być przyczyna oleju?
Myślisz, że to może być przyczyna oleju?
Było go zapytać czy spuszczał na ciepłym silniku czy na zimnym – na zimnym nie zejdzie nigdy tyle ile na ciepłym. Zmiana filtra też ma znaczenie – ja bym na Twoim miejscu zerknął czy został wymieniony (chyba, że zlecałeś wymianę samego oleju).
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
2000 obr/min nawet na zimnym silniku to za dużo, ale niekoniecznie przyczyna musi leżeć w samym silniku – praca na zimnym i wolnych obrotach to szereg osprzętu odpowiadający za dostosowanie ustawień mieszanki do warunków (chociażby silnik krokowy). Odpalasz zawsze zimny silnik na Pb?
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Tak na bp. Właśnie i tu zonk komp nic nie wykrywa a cos nie gra. Szukanie igły w kupie siana
silnika krokowego nie mam, przepustnica raczej ok bo błędów nie wykrywa a jak by była zasyfiona to bym miał jakieś problemy cały czas a nie tylko na zimnym przy odpalania, przepływomierz sprawny i na dodatek czyszczony. Taki trochę beznadziejny problem mam.
Hmmm... no to nie wiem – mało co wiem o tym silniku, żeby coś Ci doradzić – poszukaj dokładnie na forum, może ktoś miał podobny problem, albo chociaż trafisz na jakieś wskazówki na temat tego co może odpowiadać za taki stan.
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Ja bym został przy 5W30, ważne aby trzymać się także specyfikacji z manuala. Uważam, że zmiany rodzaju oleju dokonywać powinno się wtedy, gdy są ku temu jakieś powody. Pytanie też o markę oleju jaki chcesz zalać? Nie każdy 5W30 będzie full-syntetykiem wedle obowiązujących norm.
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
endriu892
propozycji olejów jest wiele, który najlepszy ciężko powiedzieć. Ja przed zimą wlałem TOTAL QUARTZ INEO LONG LIFE 5W30.
A filtr, który mam to:
http://allegro.pl/oryginalny-filtr-olej ... 31141.html
propozycji olejów jest wiele, który najlepszy ciężko powiedzieć. Ja przed zimą wlałem TOTAL QUARTZ INEO LONG LIFE 5W30.
A filtr, który mam to: