Mazda3 – wymiana filtra i oleju w silniku 2.0 LF
Seraf napisał(a):wczoraj zamówiłem
Gdzie brałeś? W naszym nowym sklepie ze zniżkami może?
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Z tą dexelią bywa różnie.
Od dexelii już lepiej chyba zalać motula.
Seraf dlaczego twierdzisz że z Delixila bywa różnie i co masz tu na myśli dokładnie. Dlaczego twierdzisz ze motul lepiej nadaje sie do M3 benzyna 1.6
- Od: 19 sie 2012, 18:50
- Auto: Mazda 3 Exclusive, 1.6 benzyna + LPG BRC, 2007, hatchback.
SzkwaR napisał(a):W naszym forumowym sklepie są filtry oleju, powietrza i kabinowe firmy Knecht w całkiem dobrej cenie. Szkoda tylko ze w sklepie brak oryginalnych mazdowskich olejów
Z Dexelią jest taki problem, że możemy ją mieć, ale w cenach zbliżonych do kwot katalogowych. Jest oczywiście możliwość zdobycia tego oleju inną drogą i sprzedaż w cenach jak na allegro, jednak źródła tej taniej Dexeli nikt nie potrafi logicznie wytłumaczyć. Nie chcę tutaj wysuwać zbyt daleko idących wniosków, ale nie chcemy ryzykować u klientów klubowego sklepu różnych przygód. Dlatego oferujemy niestety drogą Dexelię z pewnych źródeł, albo Valvoline i Motula, które są sensowniej wycenione.
the right man in the wrong place...
Paweł napisał(a):Valvoline i Motula, które są sensowniej wycenione.
I to każdemu polecam
cbr napisał(a):Gdzie brałeś? W naszym nowym sklepie ze zniżkami może?
SzkwaR napisał(a):Seraf dlaczego twierdzisz że z Delixila bywa różnie i co masz tu na myśli dokładnie. Dlaczego twierdzisz ze motul lepiej nadaje sie do M3 benzyna 1.6
W zasadzie Paweł powiedział to co miałem na myśli. Nie twierdze, że Motul będzie lepszy zmieniam go z Valvoline dlatego, że chce po prostu się przekonać czy nie będzie lepszy. Ostatnio auto mi trochę tego Valvoline piło, może Motul temu zaradzi.
Witam
Wiem że to było już wiele razy wałkowane ale reasumując który olej byłby najlepszy do mazdy 3 bk 2.0 benzyna + lpg? Które odpadaj? Są jakieś oleje których nie podrabiają?
motul 8100 X-max 5w30
motul 8100 Eco-clean 5w30
motul 8100 Eco-nergy 5w30
czy inny motul?
millers XF LL C1 5w30
millers XF LL C2 5w30
millers XF LL C3 5w30
millers XF LL C4 5w30
czy inny millers?
amsoil 3000 HDD 5w30
amsoil XL EXTENDED LIFE 5w30
amsoil EUROPEAN CAR FORMULA 5w30
amsoil Signature Series 5w30
czy inny amsoil?
DEXELIA ultra 5W30
VALVOLINE MAX LIFE FE 5w30
VALVOLINE SynPower 5w30
VALVOLINE SYNPOWER MST 5w30
VALVOLINE DuraBlend FE 5w30
VALVOLINE SYNPOWER XL-III 5w30
mobol super xe 5w30
mobil 1FORMULA ESP 5W30
ELF EVOLUTION SXR 5W30
Z góry dzieki wszystkim za odpowiedz
Dopisano 21 lut 2013, 01:26:
Co jaki okres zmieniacie filtry kabinowe?
Wiem że to było już wiele razy wałkowane ale reasumując który olej byłby najlepszy do mazdy 3 bk 2.0 benzyna + lpg? Które odpadaj? Są jakieś oleje których nie podrabiają?
motul 8100 X-max 5w30
motul 8100 Eco-clean 5w30
motul 8100 Eco-nergy 5w30
czy inny motul?
millers XF LL C1 5w30
millers XF LL C2 5w30
millers XF LL C3 5w30
millers XF LL C4 5w30
czy inny millers?
amsoil 3000 HDD 5w30
amsoil XL EXTENDED LIFE 5w30
amsoil EUROPEAN CAR FORMULA 5w30
amsoil Signature Series 5w30
czy inny amsoil?
DEXELIA ultra 5W30
VALVOLINE MAX LIFE FE 5w30
VALVOLINE SynPower 5w30
VALVOLINE SYNPOWER MST 5w30
VALVOLINE DuraBlend FE 5w30
VALVOLINE SYNPOWER XL-III 5w30
mobol super xe 5w30
mobil 1FORMULA ESP 5W30
ELF EVOLUTION SXR 5W30
Z góry dzieki wszystkim za odpowiedz
Dopisano 21 lut 2013, 01:26:
Co jaki okres zmieniacie filtry kabinowe?
- Od: 18 lut 2013, 23:28
- Auto: Mazda 3 2.0 16v 150PS benzyna
dandan94 napisał(a):Co jaki okres zmieniacie filtry kabinowe?
To zależy... od warunków użytkowania czasem raz do roku lub raz na dwa lata. U mnie na osiedlu jak rozbierali sąsiedni blok i sie kurzyło a teraz zaczynaja stawiac cos innego to filtr kabinowy i powietrza silnika raz w roku wole wymienić.
Nt olejów nie chce mi sie juz pisać
dandan94 napisał(a):Witam
Wiem że to było już wiele razy wałkowane ale reasumując który olej byłby najlepszy do mazdy 3 bk 2.0 benzyna + lpg?
wybrałbym: Fuchs Titan GT1 PRO GAS 5W-40
lub millers, AMS (tu już sam musisz trochę poszukać jaki)
- Od: 1 maja 2011, 23:19
- Auto: Mazda 3 BK Z6 hb '07
Nie chce mi sie wertować tylu stron , ktory motul polecicie do2.0 B przebieg niecałe 120tys. Zalezy mi na ochronie silnika , rowniez w wyzszych zakresach obrotów . Z ostatniego dokumentu wyczytalem ze jest 5w30 .
Paolo napisał(a):kuman1987r napisał(a):Nie chce mi sie wertować tylu stron ,czyli nie wystarczająco Ci zależy na "ochronie silnika"
Witam
Zakupiłem niedawno Mazda 3 2.0 i przymierzam sie do wymiany oleju
Zamontowałem do mazdy instalację LPG i przymierzam się teraz do wymiany oleju
Zastanawiam się nad olejem
5W30 lub 5W40
Przebieg samochodu 172 000
Prosze o podpowiedź
Zakupiłem niedawno Mazda 3 2.0 i przymierzam sie do wymiany oleju
Zamontowałem do mazdy instalację LPG i przymierzam się teraz do wymiany oleju
Zastanawiam się nad olejem
5W30 lub 5W40
Przebieg samochodu 172 000
Prosze o podpowiedź
- Od: 27 lut 2013, 19:59
- Auto: Mazda 3 2.0 BK
2005 r.
Zalałem go Castrolem 5W30 , zobaczymy jak pojeżdze troche to bedzie widac ,slychac i jakie sa efekty
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 27 lut 2013, 19:59
- Auto: Mazda 3 2.0 BK
2005 r.
Marcin255, ojciec swojego Nissana Note zalewa Castrolem Edge 5w30 bo od początku był takim smarowany i narazie nie widać skutków ubocznych. Autko z 2007 roku. Silnik Nissana, japoński...
Czytałem mądry post jakiegoś człowieka tu na forum, że komercyjne, popularne oleje są z jednej beczki lane, i ważne żeby go wymieniać czasowo. Chcąc lać naprawdę dobry olej jakościowo, czyli nie HC itd. szukamy olejów zagranicznych,niszowych, droższych... >250zł – 5L
Nie bardzo się znam na olejach, ale uważam że wymieniając olej co 10tys km, jaki by nie był, już zapewniamy silnikowi bezpieczną pracę.
Pozdrawiam
Czytałem mądry post jakiegoś człowieka tu na forum, że komercyjne, popularne oleje są z jednej beczki lane, i ważne żeby go wymieniać czasowo. Chcąc lać naprawdę dobry olej jakościowo, czyli nie HC itd. szukamy olejów zagranicznych,niszowych, droższych... >250zł – 5L
Nie bardzo się znam na olejach, ale uważam że wymieniając olej co 10tys km, jaki by nie był, już zapewniamy silnikowi bezpieczną pracę.
Pozdrawiam
Panowie, potrzebuję rady. Przez 2 ostatnie lata jeździłem na Dexelii 5W30 (tzn. nie bez przerwy, wymieniany co 10 tys.
i było ok – nie ubywało ani grama oleju. Zacząłem jednak zastanawiać się nad przejściem na Motula, bo:
a) doczytałem, że tę Dexelię dla Mazdy produkuje bodajże Total
b) zacząlem zastanawiać się czy nie trafiłem na podróbkę, bo na opakowaniu nie ma już nazwy DEXELIA tylko MAZDA ORIGINAL OIL – a brałem go stąd:
http://allegro.pl/olej-mazda-dexelia-ultra-5w-30-5l-filtr-gratis-i3240369648.html)
Pytanie brzmi: zostać przy tej "Dexelii" czy zmienić na Motula, a jeśli tak to którego, bo z tego co zauważyłem to tych 5W30 jest kilka rodzajów.
a) doczytałem, że tę Dexelię dla Mazdy produkuje bodajże Total
b) zacząlem zastanawiać się czy nie trafiłem na podróbkę, bo na opakowaniu nie ma już nazwy DEXELIA tylko MAZDA ORIGINAL OIL – a brałem go stąd:

Pytanie brzmi: zostać przy tej "Dexelii" czy zmienić na Motula, a jeśli tak to którego, bo z tego co zauważyłem to tych 5W30 jest kilka rodzajów.
- Od: 4 wrz 2010, 19:50
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 MZR