Na wstępie zaznaczę że przejrzałem dość sporą część forum w sprawie moich problemów i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na ten objaw, a więc...
Jestem świeżym posiadaczem Mazdy 3, jest to również moja pierwsza mazda. Zakupiłem ją około 2 tygodnie temu z uszkodzonym przodem. Kolizja nie była poważna, uszkodzenie zatrzymało się na wygiętej belce zderzakowej. Autem przyjechałem na kołach do domu i już tego samego dnia rozpocząłem demontaż uszkodzonych części. Od razu dodam iż nie świeciły się żadne kontrolki ani błędy. Pod wymianę poszedł w sumie prawie cały pas przedni.
Podczas naprawy oglądałem auto i przez przypadek zostawiłem zapalone światło w bagażniku (nie mam czujnika otwarcia klapy tylko przełącznik on/off) i po 3 dniach padł akumulator. Po jego naładowaniu sprawdzałem czy normalnie odpala. Jednak uczyniłem to przy zdjętym filtrze powietrza i innymi bajerami z przodu. Po złożeniu wszystkiego do kupy i odpaleniu auta świecą się ciągle kontrolki check oraz TSC. Auto faluje obrotami i traci moc w okolicy 3000 rpm oraz szarpie bardzo mocno przy zmianie biegów. Wyczytałem że auto musi się dostroić samo po odłączeniu akumulatora. Pojeździłem więc trochę jednak problem nie ustał.
No to pozostaje sprawdzenie błędu w diagnostyce. Nie pamiętam kodu błędu jednak wskazywał jednoznacznie na przeływkę. Mechanik potwierdził że auto może się tak zachowywać w przypadku nie prawidłowego działania/uszkodzenia przepływki. Podejrzewano również że łapie gdzieś lewe powietrze lecz wszystko zostało sprawdzone 3 razy – zero nieszczelności. Na ten moment przepływka została przeczyszczona odpowiednim do tego środkiem i pozostawiona na noc do "przeschnięcia". Jednak mimo wszystko podejrzewam konieczność wymiany.
Jednak zastanawia mnie do ma wspólnego z tym kontrolka TSC? Nie pojawił się żaden komunikat w tej sprawie podczas diagnozy a sam głupi zapomniałem się zapytać. Nie mam również możliwości sprawdzenia poprawności jej działania. Może przez przypadek poluzowałem jakąś wtyczkę albo coś. Moje pytanie do was od czego byście zaczęli diagnozę problemu?
Przepraszam, może trochę chaotycznie to napisałem jednak historia bardzo rozległa i napisana w wielkim skrócie
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.
Edit@@
A tak trochę z innej beczki – wie może ktoś dlaczego zaślepka spryskiwacza reflektora jest taka droga?? Szczerze jest to najdroższa rzecz jaką musiałbym kupić aby skompletować cały przód. Na razie to chyba z dziurą będę jeździć ;/