za bardzo się grzeje płyn i nie ma ogrzewania wew.2.0diesel

Postprzez jin666 » 21 maja 2010, 13:39

witam,
Mazda 323f 2.0 diesel 101KM 2002r. hatchback. mam następujący problem:
– dzisiaj wymieniłem świece żarowe i od tej chwili temperatura nagrzała się do max. po przejechaniu 2km., chłodnica jest zimna, węże górne są zimne (nie wiem jak dolny) i ubyło płynu chłodzącego do właściwie dna zbiorniczka wyrównawczego. wentylatory chłodnic działają.

– od kilku dni nie mam w środku ogrzewania, zimne powietrze wieje, cięgna wszystkie działają, ale nie ma ciepłego powietrza.

– klimatyzacja też się nie włącza. przycisk z manualnej klimy działa, ale nie ma obciążenia silnika. klima w tamtym roku nabita, szczelna, ale właściwie w ogóle nie chłodziła (wersja bez filtra klimy)

Czy ktoś może mi pomóc? termostat walnięty? teraz jak trochę ostygł, to poziom płynu chłodzącego zmalał o ok 100ml, ale nie widać nigdzie wycieków.
Podejrzewam, że nagrzewnica jest zapchana, bo nie działa ogrzewania i może to ma jakiś wpływ na zmianę obiegu płynu chłodzącego?
Początkujący

Od: 21 maja 2010, 13:30

Postprzez tomzwolin » 21 maja 2010, 16:59

Witam nie wiem czy u ciebie tak jest ale kiedys kumpel w toyocie miał wydmuchana uszczelkę spod głowicy i nie miał grzania :)
Forumowicz

Od: 27 lut 2010, 17:28
Auto: Mazda 323F 2.0 Diesel 90KM

Postprzez jin666 » 21 maja 2010, 17:58

przy uszczelce woda dostaje się do silnika i objawem jest biały dym z wydechu.

ogrzewanie rozwiązane i grzanie też częściowo.
okazało się, że w chłodnicy nie ma płynu mimo tego, że w zbiorniku wyrównawczym było na max skali.
po wlaniu płynu bezpośrednio do chłodnicy zaczęło działać ogrzewanie i temp. utrzymuje się, ale coś z tym płynem się dzieje, a nie widać plam, ani nie kopci.

co może być jeszcze przyczyną, które miejsca się przeważnie uszkadzają w układzie chłodzenia?
Początkujący

Postprzez jin666 » 2 cze 2010, 12:28

po problemie. dziękuję za pomoc wszystkim, którzy tak aktywnie odpowiadali.

rura gumowa odprowadzająca płyn do chłodnicy się przetarła przy opasce i sikało delikatnie.
Początkujący