Zauważyłem dziwne/niepokojące zjawisko:
Podzczas jazdy na 4-tym lub 5-tym biegu przy obrotach ok 2.5 tys/min po zrobieniu kick-downa gazem (pedał w podłogę) raz na jakiś czas zauważam (a raczej wyczuwam -zegary idą praktycznie identycznie) coś jakby uślizg minimalny sprzęgła.
Jest on na tyle minimalny, że przy normalnej ekploatacji nie da rady go zaobserwować. Tylko ostre potraktowanie pedału gazu, najlepiej obciążonego i pod górkę daje raz na jakiś czas taki mini-efekt.
Proszę użytkowników aut z silnikami DITD o swoje spostrzeżenia w tym temacie. Jakie macie przebiegi w autkach i czy było robione sprzęgło.
Ja mam to autko od przebiegu 90 tys km – wczesniej jeździł nim jakiś emeryt, potem młody dzieciak (dane z briefa) sam nakręciłem ok 30 tys km – czyli mam przebieg 120 tys km
Typowe testy sprzęgła autko przechodzi prawidłowo – zachowuje się książkowo, nic nie szarpie przy ruszaniu, gaśnie przy ruszaniu z wysokiego biegu itp
Do DR. J jeszcze nie zdążyłem dojechać.
Wiem, że to nie nowe autko, pozatym czytałem np: że w dieslu po tuningu pierwsze co pada to sprzęgło – z powodu wzrostu momentu obrotowego.
Proszę o Wasze opnie