Wyskakujący 3 bieg

Postprzez yaqub » 27 gru 2014, 18:26

Witam
Mam problem podobny jak kolega w tym wątku

viewtopic.php?f=5&t=93299

Także wypada mi trójka podczas jazdy, aczkolwiek w innym samochodzie 323F ditd, mechanik obejrzał i stwierdził ze jest to objaw „kończącej” się skrzyni i że najlepiej wymienić całą skrzynię i powiedział też ze przy wymianie skrzyni trzeba by też wymienić sprzęgło.
Koszty w takim przypadku będą sporę, chciałem się was poradzić czy rzeczywiście tak jest ze trzeba wymienić sprzęgło w takim przypadku? i czy z ta skrzynią tez nie ma rady jak wymiana?
Ze sprzęgłem nie miałem żadnych problemów nic nie zgrzyta chodzi lekko, wszystkie biegi także wchodzą lekko.
Na razie radzę sobie przytrzymując drążek przy wrzuconej 3 ew. przeskakując z 2na4 w miarę możliwości, aczkolwiek jeżdżę bardzo dużo po mieście i jest to dość uciążliwe no i nie wiem jak długo mogę przeciągać ta naprawę, czy zaraz nie będę mieć problemu z innymi biegami.
Początkujący

Od: 16 lip 2013, 10:45
Auto: 323 bj 2.0 ditd

Postprzez Neonixos666 » 5 sty 2015, 22:49

jeśli chodzi o skrzynię to bez wyjęcia jej nic nie stwierdzisz ale raczej swoje wysłużyła a naprawa jest nieopłacalna (trzeba przejrzeć całą skrzynię) bo możesz mieć drugą tylko najlepiej jak byś sprawdził czy działa na 100% dobrze. Co do sprzęgła to niektórzy wymieniają je z samego względu że jest do niego dojście przy okazji, jeśli uważasz że twoje sprzęgło działa dobrze a oględziny nie stwierdzą jego nadmiernego zużycia to można je zostawić. Natomiast jeśli wyraźnie jest zmęczone to radził bym wymianę bo potem zapłacisz za kolejny zabieg wyjęcia skrzyni.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M