Mazda 323F dymi
Strona 1 z 1
Witam. Calkiem niedawno stalem posiadaczem Mazdy 323F, 2.0 DITD, 90 KM, rok 99. Autko kupilem za smieszne pieniadze, bo bylo lekko pukniete, ale nie o tym temat. Chodzi o to, ze auto jak na 90 KM nie ma mocy na niskich obrotach wogole, rozpedza sie strasznie wolno, do tego wydaje mi sie, ze troche za glosno chodzi jak na diesla, auto na wyzszych obrotach ladnie sie zbiera, ale przy tym wszystkim kopci na czarno. Ostatnio jak chcialem ruszyc dynamicznie z polsprzegla, to tak zakopcilem skrzyzowanie ze w lusterku nic nie widzialem. Wstyd na calego. Czy ktos mial juz cos podobnego? Szukalem na forum, ale nigdzie nie moglem znalezc jasnej odpowiedzi.
-
skfar
układ dolotowy jest cały? może gdzieś przewód pękł.
Sprawdze, jak tylko odbiore od lakiernika. Ale mam honde civic 1.4 w benzynie 75KM i sie scigalem z ta mazda to tak do 120km/h nie miala szans. Znalazlem post, ze moze byc zawalony kolektor. Wyjme go, wyczyszcze i wtedy napisze to i jak. Chcialbym dodac, ze jestem nowy na forum, pierwszy raz mam diesla. Takze prosze o wyrozumialosc
-
skfar
Jam mam Vita 2,2 CDI z 98 r jak zaczyna mocno dymić irobie za sobą czarną mgłę to rozbieram zawór EGR ten o recyrkulacji spalin i czyszczę go i cały dolot powietrza , Potem dymi o 70% mniej i dobrze jest go przegnać na wyższych obrotach żeby turbina się załączyła a ciśnienie wyczyściło resztę sadzy w układzie ( nie chce mi się remontować uszczelniaczy w głowicy ) robię to raz na na rok przed wakacjami a potem w trasę nad Bałtyk i na eSce 140km/h trochę pociągnę i z rury idzie CZYSTY TLEN
U mnie ten sposób działa
Pozdrawiam Jarek

U mnie ten sposób działa
Pozdrawiam Jarek
Dobra, odebralem auto i przegonilem na wysokich obrotach i mniej dymi, ale w koncu to diesel
martwi mnie jedynie brak mocy przy ruszaniu. Wciskam gaz w podloge i jedzie jakby chcialo a nie moglo. Czy to normalne w tej mazdzie? Turbina zalacza sie przy 3000 dopieo :/
-
skfar
Neonixos666 napisał(a):układ dolotowy jest cały? może gdzieś przewód pękł.
Ja wyczyściłem układ dolotowy i auto dalej dymi,ma dobre przyspieszenie,pali ok.5,5-6,0,oczywiście RF2A 90km,który przewód może być pęknięty proszę o odpowiedz
Strona 1 z 1