Cześć. Mam problem z moją mazdą. Po podróży z Polski do Belgii ok.1300km samochód nie chce odpalać.Stoi teraz na dworze a zawsze w domu w garażu. 8kkm temu miałem taki przypadek jeden raz ale wtedy nie brałem tego na poważnie, bo auto odpaliło po podpompowaniu i do tej pory nie miałem żadnego powodu do zmartwień. Nie ważne czy ciepły czy zimny silnik, jak go zgaszę należy podpompować paliwo pompką na filtrze paliwa i kręcić kilkanaście razy rozrusznikiem zanim zaskoczy. Akumulator jest nowy, świece też.
Pierwszy taki objaw tej awarii miałem w dortmundzie kiedy to kolejny raz w trasie zrobiłem przerwę.
Jak samochód zapali to działa normalnie, wkręca się na obroty, nic mu się nie dzieje, podczas jazdy jest wszystko OK
Teraz pytanie czy ktoś miał taki objaw i co pomogło? Mam kilka tez.
1. Zasyfiony filtr paliwa, wymieniałem prawie 2 lata temu i 23kkm temu?
2. Siadła pompa wtryskowa ?
3. Zatankowałem lewe paliwo na granicy PL-DE na bp?
Proszę o pomoc, obecnie siedzę w belgi i nie mam żadnego znajomego mechanika.
Silnik nie chce odpalać
Strona 1 z 1
- Od: 6 gru 2012, 12:20
- Auto: Mazda 323F BJ '01green "turbo klekot"
viewtopic.php?f=312&t=145523
Ad. 1. Być może, wymień filtr i zobacz czy będzie lepiej.
Ad. 2. Raczej nie.
Ad. 3. Też raczej nie, chyba nie ma aż tak złego paliwa, żeby silnik nie odpalił, choć mogę się mylić.
Ja bym raczej obstawiał to, że gdzieś się zapowietrza układ paliwowy, uszkodzony jakiś wężyk, nie dokręcony. Trzeba by sprawdzić cały układ.
Ad. 2. Raczej nie.
Ad. 3. Też raczej nie, chyba nie ma aż tak złego paliwa, żeby silnik nie odpalił, choć mogę się mylić.
Ja bym raczej obstawiał to, że gdzieś się zapowietrza układ paliwowy, uszkodzony jakiś wężyk, nie dokręcony. Trzeba by sprawdzić cały układ.
Strona 1 z 1