Witam
posiadam mazdę 3232 s VI 1999 2,0 td , podpowiedzcie mi jak jest koszt wymiany wyprzęgnika ? i czy znacie możne jakieś warsztaty godne polecenia w Gdańsku?
wymina wysprzęglika
Strona 1 z 1
Wymiana bo cieknie czy co sie tam dzieje?
Nie wiem czy dokładnie chodzi o to samo co mó kolega mechanik mówił na to "wysprzęglik" ale mi kiedyś bardzo ciekło z niego i pamiętam kupiłem zestaw naprawczy koszt około 20 pln była w nim taka gumowa harmonijka i dwie jakies uszczelki i do dziś wszystko ok.
Nie wiem czy dokładnie chodzi o to samo co mó kolega mechanik mówił na to "wysprzęglik" ale mi kiedyś bardzo ciekło z niego i pamiętam kupiłem zestaw naprawczy koszt około 20 pln była w nim taka gumowa harmonijka i dwie jakies uszczelki i do dziś wszystko ok.
U siebie też wymieniłem te uszczelki. Zabawy jest na jakieś pół godz (bez kanału). Odkręcasz dwie śrubki i przewód z płynem. Nie wiem czy jest sens zawracać mechanikowi głowę takimi pierdołami.
Witam.
Posiadam Mazdę 6 diesel 2,0.
Generalnie pytanie brzmi: Czy odkręcenie, wymiana i przykręcenie nowego wysprzęglika będzie utrudnione przez łapę wychodzącą ze sprzęgła?
Kolega wymieniał wysprzęglik w Mazda Premacy 1,8 benzyna i troszku się tam napocił (czy raczej napociliśmy razem) chcąc odchylić łapę sprzęgła by zamontować wysprzęglik/wkręcić śruby... :/
W mojej furze w okolicy wysprzęglika jest o wiele mniej miejsca, na takie zabiegi – dodatkowe "bereszki", by zrobić dźwignię i odchylić łapę.
Macie Panowie doświadczenia z powyższym? Z wymianą wysprzęglika w 2,0 CiTD.
Przepraszam z góry, że nie pisze w dziale Mazda 6.
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
Posiadam Mazdę 6 diesel 2,0.
Generalnie pytanie brzmi: Czy odkręcenie, wymiana i przykręcenie nowego wysprzęglika będzie utrudnione przez łapę wychodzącą ze sprzęgła?
Kolega wymieniał wysprzęglik w Mazda Premacy 1,8 benzyna i troszku się tam napocił (czy raczej napociliśmy razem) chcąc odchylić łapę sprzęgła by zamontować wysprzęglik/wkręcić śruby... :/
W mojej furze w okolicy wysprzęglika jest o wiele mniej miejsca, na takie zabiegi – dodatkowe "bereszki", by zrobić dźwignię i odchylić łapę.
Macie Panowie doświadczenia z powyższym? Z wymianą wysprzęglika w 2,0 CiTD.
Przepraszam z góry, że nie pisze w dziale Mazda 6.
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
- Od: 4 lip 2009, 20:27
- Auto: M6 GY; 2.0 CiTD, 121KM; X.2002
temat może stary, ale spróbuję go reanimować 
od ok. 2 tygodni cieszę się Madzią 2.0 DiTD, a wolne chwile spędzam dłubiąc sobie przy niej i wyszukując co by tu jeszcze naprawić
od czasu zakupu obserwuję wyciek w okolicach pomiędzy skrzynią biegów i silnikiem, i obecnie stawiam na cieknący wysprzęglik. wyciek jest i go nie ma, bo auto nie pozostawia żadnych śladów, sprzęgło i biegi chodzą bez zarzutu, ubytków płynu hamulcowego (ani wspomagania kier.) w ciągu tych 2 tyg. nie stwierdziłem, jednak "błoto" na skrzyni i poduszce wygląda dość świeżo. do tego gumowa uszczelka/osłona jest już poważnie przegnita.
ostatnio udało mi się zrobić zdjęcia https://flic.kr/p/FVWCPp
Jak uważacie, przejąć się tym i wymienić lub spróbować naprawić wysprzęglik, czy zostawić jak jest i obserwować czy nie jest gorzej? Czy może źle celuję i cieknie gdzieś indziej?
Ma ktoś jakiś pomysł gdzie dostanę tą gumę/uszczelkę/osłonę?
pozdrawiam wszystkich
od ok. 2 tygodni cieszę się Madzią 2.0 DiTD, a wolne chwile spędzam dłubiąc sobie przy niej i wyszukując co by tu jeszcze naprawić
od czasu zakupu obserwuję wyciek w okolicach pomiędzy skrzynią biegów i silnikiem, i obecnie stawiam na cieknący wysprzęglik. wyciek jest i go nie ma, bo auto nie pozostawia żadnych śladów, sprzęgło i biegi chodzą bez zarzutu, ubytków płynu hamulcowego (ani wspomagania kier.) w ciągu tych 2 tyg. nie stwierdziłem, jednak "błoto" na skrzyni i poduszce wygląda dość świeżo. do tego gumowa uszczelka/osłona jest już poważnie przegnita.
ostatnio udało mi się zrobić zdjęcia https://flic.kr/p/FVWCPp
Jak uważacie, przejąć się tym i wymienić lub spróbować naprawić wysprzęglik, czy zostawić jak jest i obserwować czy nie jest gorzej? Czy może źle celuję i cieknie gdzieś indziej?
Ma ktoś jakiś pomysł gdzie dostanę tą gumę/uszczelkę/osłonę?
pozdrawiam wszystkich
- Od: 4 kwi 2016, 12:46
- Auto: Mazda 323f BJ 2000/1 2.0 DiTD
To co chcesz wkoncu dostać? Uszczelkę czy osłonę? Uszczelka jest w środku na tłoczku, a osłona (ta harmonijka) na zewnątrz i nie ma nic do cieknącego płynu. Zestaw naprawczy kupisz za ok 12 zł.
Zdecydowanie nie chodzi o harmonijkę, bo ta wygląda raczej na sprawną.
Nie wiem dokładnie jaką funkcję pełni ta guma więc pisałem gumę/uszczelkę/osłonę.
https://flic.kr/p/GNKG3E
zaznaczyłem na czerwono
Nie wiem dokładnie jaką funkcję pełni ta guma więc pisałem gumę/uszczelkę/osłonę.
https://flic.kr/p/GNKG3E
zaznaczyłem na czerwono
- Od: 4 kwi 2016, 12:46
- Auto: Mazda 323f BJ 2000/1 2.0 DiTD
Kup benzynę i umyj to wszystko, następnie wsadź kogoś do auta i niech naciska sprzęgło. Może uda ci się zaobserwować czy leci z wysprzeglika.
Strona 1 z 1