Poduszki silnika i wygłuszenie motoru

Postprzez Riki » 4 lis 2010, 21:53

tomimed napisał(a): poduszki z tedgumu są troszkę jednak przytwarde

Nie jest to oryginał w końcu :) ale oryginał jest zdecydowanie drogi... niestety :|
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez YgooR » 5 lis 2010, 01:07

Na latający drążek nikt na forum nie poradzi, tu trzeba kobiecej ręki ;P
A tak serio jak lata drążek to tulejki, jak drży to się przyzwyczajaj bo w 323 nie ma linek i jest na sztywno połączony ze skrzynią.
U mnie podczas jazdy na luzie można odnieść wrażenie że silnik jest wyłączony ale to zasługa wygłuszenia i poduszek.
Metaliczne stuknięcie powodowała poduszka przy skrzyni, dodatkowe gumy które w poduszce ory są odpowiednio ustawione w zamienniku tedgum latały luźno. Dopiero przyrząd do naprawy polskiej motoryzacji czyli drucik pozwolił je odpowiednio ustawić, dzisiaj sprawdzone i jest ok. Samego szarpania podczas gaszenia/zapalania chyba nie da się wyeliminować taki urok tego silnika można je tylko złagodzić, choć u mnie pojawia się średnio co drugie zapalanie/gaszenie i tylko na gorącym silniku.
Swoją drogą ta poduszka przy skrzyni z tedgum jest chyba za miękka bo widać podczas zapalania/ gaszenia jak bardzo pracuje.
U Ciebie powinno być lepiej bo masz auto po lifcie tam silnik ma lepszą kulturę pracy.
Z tedgum polecam poduszki boczne jeszcze dają radę, natomiast przy chłodnicy i na grodzi tylko ory wtedy można liczyć na spokój.
Forumowicz

Od: 30 mar 2009, 23:15
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez tomimed » 5 lis 2010, 09:25

no u mnie na luzie nie ma drgań, lecz po wymianie tej przy chłodnicy na Tedgum po wyłączeniu drążek zaczął latać, więc najlepszym rozwiązaniem byłoby wstawić ory, lecz tak jak napisał Riki jest to dość duży koszt więc jeszcze postaram sie wyregulować ją, ale po wymianie tej od strony rozrządu, ponieważ po każdej zmianie poduszki trzeba ją wyregulować..........
poczekam do 22 listopada wtedy mi podeślą poduszkę .......
Forumowicz

Od: 18 maja 2009, 14:07
Auto: Mazda 323 bj DiTD 2002 101KM

Postprzez decadent » 5 lis 2010, 11:03

U mnie, w benzynie, poduszka przy rozrządzie wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19d ... 9aef4.html
widać, że nieźle opadnięta.

Wkurzony na ceny poduszek i wkładów, kupiłem używaną, która wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dd ... 8c7e6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e3e ... 294b2.html, przed wyczyszczeniem.

Ciekaw jestem, czy jak ją zamontuję, to nie opadnie od razu. Czy według Was ta używka jest ok ?
Forumowicz

Od: 8 maja 2010, 08:57
Auto: BJ, 1.5 benz. 1999

Postprzez Irek.k » 5 lis 2010, 12:33

Ta używka wygląda na zerwaną, wygląda "lepiej" bo nie jest obciążona.
Forumowicz

Od: 30 kwi 2010, 20:31
Auto: Mazda Premacy DITD 2000 r.

Postprzez tomimed » 5 lis 2010, 12:49

przymierz i sprawdź, ja po górenej krewędzi poduszi wkładam palca :D i jeszcze mam luz więc na pewno do wymiany................................. a nie lepiej było z Tedgumu zamówić niż używaną ....?? :)
Forumowicz

Od: 18 maja 2009, 14:07
Auto: Mazda 323 bj DiTD 2002 101KM

Postprzez YgooR » 5 lis 2010, 13:11

tomimed napisał(a):po wymianie tej przy chłodnicy na Tedgum po wyłączeniu drążek zaczął latać

Jedynym wyjściem jest jej rozwiercenie/ wycięcie otworów, ory jest naprawdę baaardzo miękka.
Irek.k napisał(a):Ta używka wygląda na zerwaną

Ja bym powiedział że wygląda bardzo dobrze, nie jest wybrzuszona a przerwa w jej górnej części jest zawsze, również w nowej.
Forumowicz

Postprzez decadent » 5 lis 2010, 13:24

Irek.k napisał(a):Ta używka wygląda na zerwaną, wygląda "lepiej" bo nie jest obciążona.

Tego się obawiam, ale jesteś pewien ? Zobacz jak wygląda wymontowana poduszka w wątku fotorelacja z wymiany – tam bez obciążenia mocowanie łapy jest poniżej środka...
Jeżeli ta jest zerwana, to znaczy, że każda używana jest zerwana – ta pofalowana guma u góry odchodzi w każdej poduszce oryginalnej, tylko w nowej nie, ale myślę, że po roku też by tak wyglądała.
Zadałem pytanie, czy stan poduszki należy ocenić pod obciążeniem, ale nikt mi nie odpowiedział.

tomimed napisał(a):przymierz i sprawdź, ja po górenej krewędzi poduszi wkładam palca :D i jeszcze mam luz więc na pewno do wymiany................................. a nie lepiej było z Tedgumu zamówić niż używaną ....?? :)

Myślałem oczywiście o tedgum, ale po pierwsze to i tak nie oryginał, po drugie jak dla mnie wkłady są dwa razy za drogie, po trzecie szkoda mi czasu na wbijanie nowego wkładu, po czwarte wcale nie mam pewności, że jak wymienię to będzie coś lepiej (bo to benzyna jest).
Kupiłem używkę za mniej niż 50 zeta, myślę, że będzie lepsza niż ta co mam. Cała poducha w tedgum kosztuje 180 zł – skandal moim zdaniem....
W razie czego sprzedający dał 14 dni na sprawdzenie. Dziś wymienię, jutro napiszę...

Ps: Oryginalny, porządny amortyzator do mazdy BJ kosztuje 300 zł. Oryginalna poduszka, nawet ta pod chłodnicą kosztuje 480 zł ! SKANDAL, gdzie tu logika. A te amory wytrzymują dłużej niż te wszystkie poduszki. Wkład poduchy to kawał gumy i tyle, żadna guma nie wygra z czasem, powinna być zatem tania, żeby można było wymieniać. Nie rozumiem, dlaczego części do naszych mazd są tak drogie, również te zamienniki.
Forumowicz

Postprzez Irek.k » 5 lis 2010, 14:19

ale jesteś pewien ?
Nie jestm, gdybym był to bym napisał że jest zerwana a nie że wygląda ;)
YgooR napisał że jest dobra, z racji większego stażu na forum byłbym skłonny słuchać raczej jego.
Tylko kiedy ją zamontujesz i zostanie obciążona będziesz wiedział.
Forumowicz

Od: 30 kwi 2010, 20:31
Auto: Mazda Premacy DITD 2000 r.

Postprzez YgooR » 5 lis 2010, 14:58

Irek.k napisał(a):Nie jestm, gdybym był to bym napisał że jest zerwana a nie że wygląda

Dlatego zapytałem czy jesteś pewny :)
Irek.k napisał(a):z racji większego stażu na forum byłbym skłonny słuchać raczej jego

Nie słódź mi tak bo na dentystę nie wyrobię :P
A tak serio, zerwana nie jest bo nie widać żeby guma była popękana, wiadomo nie jest to nowa poduszka więc na pewno trochę siądzie, jak na 50zl to jej stan jest bardzo dobry.
W moim przypadku jak wymieniałem tą poduszkę po wymontowaniu bardziej siedziała i była wybrzuszona bez obciążenia. Pamiętać należy również że sama guma straciła częściowo swoje właściwości.
Forumowicz

Postprzez topik » 5 lis 2010, 15:29

YgooR napisał(a):W moim przypadku jak wymieniałem tą poduszkę po wymontowaniu bardziej siedziała i była wybrzuszona bez obciążenia. Pamiętać należy również że sama guma straciła częściowo swoje właściwości.

Witam. U mnie po wymontowaniu też była wybrzuszona. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez decadent » 6 lis 2010, 14:29

Wymieniłem poduszkę przy rozrządzie.
Niestety, tak jak się obawiałem, moja stara poduszka wyglądała znacznie lepiej po wymontowaniu !
Założyłem tę używkę co wyglądała tak dobrze, po pewnym czasie wyglądała jak moja stara poducha, całkiem prawie siadła.
Wniosek: jeżeli chodzi o poduszkę przy rozrządzie, kupowanie używanej nie ma sensu

Zaraz po zamontowaniu używki dostrzegłem jednakże wiele pozytywnych zmian. Dopiero po przejechaniu 50 km całkiem siadła i jest tylko troszkę lepiej niż było.
Te pozytywy, które już minęły niestety, to:
– cichszy silnik troszkę
– mniejsze wibracje przy 750 obr./min – na wolnych obrotach – zderzak prawie nie drgał
– nieco mniejsze drganie lewarka,
– praktycznie żadnego szarpania przy ruszaniu

Dla porównania zdjęcia poduszek:
zamontowanej starej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19d ... 9aef4.html
zamontowanej nowej (używanej): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/798 ... 72d20.html
Widać, że używka i tak jest lepsza od mojej starej poduchy, ale to jeszcze nie to.
Kosztowała 35 zł plus wysyłka zatem niewielka strata.
Ostatnio edytowano 6 lis 2010, 15:05 przez decadent, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez YgooR » 6 lis 2010, 15:02

Te pozytywy są też na tedgumie, Twoja poduszka zerwana nie była ale już używana. Ciekawe czy ory poduszka siada bo one są puste w dolnej części i tam jest olej. W porównaniu do mojej starej to wyglądała o niebo lepiej.
Forumowicz

Postprzez decadent » 6 lis 2010, 15:14

Jest na allegro taka poduszka. Chyba wkład nie jest z tedgumu, bo wygląda jakby zrobiony na oryginalny.
http://allegro.pl/nowa-poduszka-silnika ... 99367.html

Jeszcze jedno – moja stara miała taki obciążnik na uchu, jak na tym zdjęciu:
http://allegro.pl/poduszka-silnika-mazd ... 78809.html
Używka, którą kupiłem była od 1.3 i nie miała nic takiego. Obciążnik jest kawałkiem gumy i jest przyspawany.
Ciekawe jakie ma znaczenie...

edit:
Zauważyłem, że jednak tedgum ma inne poduszki przy rozrządzie do benzyny i inne do diesela.
Nie wiem czy w ogóle są wkłady do benzyny, bo w katalogu są tylko całe poduchy, z taką długą łapą i chyba właśnie wyglądają jak ta na allegro.

Jest też na allegro do DITD:
http://allegro.pl/poduszka-silnika-mazd ... 17491.html
widac że wkład całkiem inny
Ygoor, co myślisz o tej mojej nowej/starej poduszce ? Zapodałem zdjęcie wyżej
Forumowicz

Postprzez YgooR » 6 lis 2010, 15:59

decadent napisał(a):Jest na allegro taka poduszka. Chyba wkład nie jest z tedgumu

decadent napisał(a):w katalogu są tylko całe poduchy, z taką długą łapą i chyba właśnie wyglądają jak ta na allegro

No to jak? :P
Ale faktycznie to chyba jest tedgum: http://tedgum.pl/sklep/product_info.php ... ts_id=5442
Swoją drogą w dieslu też są takie jaja w Tedgumie, sam wkład jest inny niż cała kompletna poduszka <glupek2> .
decadent napisał(a): Jest też na allegro do DITD:

Właśnie o tym pisałem, to jest do diesla z Tedgumu a wygląda inaczej niż wkład, na bardzej miękką.
decadent napisał(a):o myślisz o tej mojej nowej/starej poduszce ? Zapodałem zdjęcie wyżej

Widziałem fotki i już wyżej napisałem co myślę, dla mnie ona wygląda całkiem zdrowo, nie popękana, nie wybrzuszona (przynajmniej nie tak jak moja stara). Ale to są jednak używane i pomimo że wygląda ok guma mogła stracić swoje właściwości. Ory maja w dolnej części dziurę gdzie jest olej, w tej dziurze na dole jest plastik który zapobiega całkowitemu opadnięciu poduszki. I tak pewnie stało się u Ciebie siadła na tym plastiku a powinna być nad nim. Niestety nie wiem jak wygląda to w nówce bo widziałem je tylko na zdjęciu.
Ty masz benzynę i diesel może być za twardy dla Ciebie. Ja się zastanawiam czy nie rozwiercić jeszcze bardziej mojej przy rozrządzie.
Forumowicz

Postprzez decadent » 6 lis 2010, 20:53

Dobrze, że nie rozwierciłem tej starej poduchy i nie usunąłem wkładu. Miałem tak zrobić, żeby dokupić sobie za jakiś czas sam wkład. Narobiłbym się tylko, bo okazuje się, że chyba tedgum nie ma samych wkładów do benzyny (do poduszek przy rozrządzie rzecz jasna).
Pozostaje zakup całej poduchy, ale nie wiem czy jest sens....

Drżący silnik (z powodu wysłużonej poduchy) przenosi drgania również na koło napędzające pasek wieloklinowy.
Mam podejrzenie, że z tego powodu z okolic alternatora dochodzi dziwne wycie, jak silnik jest rozgrzany na wolnych obrotach. Naciąg pasków regulowałem już we wszystkie strony, a nawet wymieniono mi łożyska w tym alternatorze. To wycie mnie bardzo denerwuje, a jest tak jakby w rytm trzęsącego się silnika. Wiadomo, że najbardziej drży silnik przy tych 750 obr./min i wtedy tylko słychać te dziwne rzeczy...
Forumowicz

Postprzez piotrek88z » 6 lis 2010, 22:22

decadent napisał(a):J

Jest też na allegro do DITD:
Ygoor, co myślisz o tej mojej nowej/starej poduszce ? Zapodałem zdjęcie wyżej

Kupując cała poduszkę zwróć uwagę na trzpień który mocowany jest do silnika. Mi się trafiła właśnie z innym mocowaniem ( też niby do DiTD) i musiałem rozwiercać nowy trzpień żeby założyć oryginalny bo nijak nie pasowało.
Forumowicz

Od: 19 wrz 2010, 11:55
Auto: Mazda 323F BJ DiTD 99'

Postprzez decadent » 8 lis 2010, 09:46

YgooR napisał(a):Ale faktycznie to chyba jest tedgum:

Zapytałem tego sprzedawcę na allegro, czy to jest tedgum, a jeżeli nie to jaki producent.
Na razie dowiedziałem się, że to nie jest tedgum (pytałem nawet czy sam wkład nie jest z tedgumu).

edit:
To są poduszki HART
Forumowicz

Postprzez YgooR » 8 lis 2010, 13:31

decadent napisał(a):pytałem nawet czy sam wkład nie jest z tedgumu

Hmm.. to dziwne bo sam wkład do poduszki przy rozrządzie jest z Tedgumu potwierdził mi to sprzedawca, zresztą w zeszłym tygodniu kupiłem u nich i była taka sama oraz te same numery.
decadent napisał(a):To są poduszki HART

Ciekawe jak ich trwałość i właściwości, bo budowa jest inna niż tedgum.
Daj znać jak kupisz.
Forumowicz

Postprzez decadent » 8 lis 2010, 16:31

Zadzwoniłem do tedgum. Poduszka przy rozrządzie do benzyny jest tylko cała. Nie ma samych wkładów do benzyny... Zresztą ciężko byłoby przymocować łapę, jest to chyba niewykonalne technicznie....
A więc u tych na allegro może i wkłady sa z tedgum, ale w wersjach do ditd. Te do benzyny są hart i nie wiadomo co to warte...
Forumowicz