Poduszki silnika i wygłuszenie motoru
Czy dam samemu radę wymienić poduszkę przy rozrządzie – prawą, przy założeniu, że wymieniam całą, a nie sam wkład ? Mam silnik benzynowy 1.5.
A co myślicie o takiej poduszce ? Warto ? Co to za firma srline ?
http://www.czesci24.pl/szczegoly/679605 ... j-07981200
Widzę, że to poduszka chyba do 1.8, a napisali, że do mniejszych pojemności
A co myślicie o takiej poduszce ? Warto ? Co to za firma srline ?
http://www.czesci24.pl/szczegoly/679605 ... j-07981200
Widzę, że to poduszka chyba do 1.8, a napisali, że do mniejszych pojemności
- Od: 8 maja 2010, 08:57
- Auto: BJ, 1.5 benz. 1999
Kolego to jest dział diesel, powinieneś zapytać w dziale odpowiednim dla twojego silnika
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Wiem przecież, ale nie ma żadnej różnicy przy wymianie, chociaż mocowanie jest inne. Zadałem także pytanie tutaj bo dieselowcy najlepiej się znają na poduszkach – najczęściej mają z nimi problemy.
Właściwie pytanie sprowadza się do: jak domowym sposobem zabezpieczyć silnik przed opadnięciem ?
oraz czy warto kupować nowe poduszki firmy innej niż tedgum (ory za drogie).
Właściwie pytanie sprowadza się do: jak domowym sposobem zabezpieczyć silnik przed opadnięciem ?
oraz czy warto kupować nowe poduszki firmy innej niż tedgum (ory za drogie).
decadent napisał(a):Właściwie pytanie sprowadza się do: jak domowym sposobem zabezpieczyć silnik przed opadnięciem ?
Tak samo jak w dieslu: viewtopic.php?f=89&t=49680
decadent napisał(a):oraz czy warto kupować nowe poduszki firmy innej niż tedgum
Wiele firm sprzedaje produkty Tedgum, podałem Ci przykład w innym wątku, czy warto inne tego nie wiem, ale różnica w cenie między tedgum a innymi firmami pewnie świadczy o jakości.
Czy stan poduszki przy rozrządzie można ocenić, gdy jest ona wymontowana, czy powinna być obciążona silnikiem ?
Zastanawiam się nad zakupem używanej i ciekawy jestem, czy czasem nie jest tak, że wymontowana może wyglądać dobrze, a po zamontowaniu siada i się wybrzusza....
Zastanawiam się nad zakupem używanej i ciekawy jestem, czy czasem nie jest tak, że wymontowana może wyglądać dobrze, a po zamontowaniu siada i się wybrzusza....
witam jestem po wymianie poduszki przy rozrzadzie i jest super nie ma nareszczcie zadnych drgan w kabinie i podczas rozruchu ale pozostal jeden problem rzuca silnikiem podczas gaszenia czy za to odpowiedzialna jest moze poduszka przy grodzi?
- Od: 18 paź 2009, 17:26
- Auto: mazda 323f 2002r 2.0 DITD
Myśle że bardziej ta przednia daje taki efekt p wymianie tej przy rozrządzie powinieneś ją wyregulować
Ja zmieniłem poduszkę grodziową na Tedgum i musze powiedzieć że jest to straszna porażka
straszny mam hałas w środku taki rezonans jest blach że nie da się wytrzymać, ale znalazłem na to patent wystarczyło poluzować śrubę klucz 17 i hałas się zmniejszył
Będę musiał wymienić jeszcze tą przy rozrządzie zobacze jaki będzie efekt....
Ja zmieniłem poduszkę grodziową na Tedgum i musze powiedzieć że jest to straszna porażka

straszny mam hałas w środku taki rezonans jest blach że nie da się wytrzymać, ale znalazłem na to patent wystarczyło poluzować śrubę klucz 17 i hałas się zmniejszył
Będę musiał wymienić jeszcze tą przy rozrządzie zobacze jaki będzie efekt....
- Od: 18 maja 2009, 14:07
- Auto: Mazda 323 bj DiTD 2002 101KM
wlasnie wyregulowalem ta przy chodnicy i nic to nie dalo no i chcialem wymienic ta przy grodzi ale jak pisales ze jest niezaciekawie jak sie ja wymieni to wole nic nie ruszac moze ta co jest pod akumulatorem wymienic sam juz nie wiem
Ja mam wymienioną przednią i grodziową jak wyłączam też mocno rzuca silnikiem aż cały drążek mi lata od skrzyni biegów......
także myślę że te poduszki z tedgumu są troszkę jednak przytwarde, ale jeżeli chodzi o jazdę to już nie jest najgorzej.......
no i muszę dodać że przed wymianą tej przedniej nie latał mi tak silnik jak go wyłączałem więc myślę że jest źle wyregulowana .........
a powiedz mi po wymianie tej od str. rozrządu cichszy jest silnik......?
no i muszę dodać że przed wymianą tej przedniej nie latał mi tak silnik jak go wyłączałem więc myślę że jest źle wyregulowana .........
a powiedz mi po wymianie tej od str. rozrządu cichszy jest silnik......?
moze troche ale komfort w srodku o niebo lepszy wczesniej drgania doslownie wszedzie szyby fotele itd...poduszke od rozrzadu mialem zerwana wyciagasz pojemnik od spryskiwaczy i widac czy jest zerwana ogolnie te silniki sa dosyc glosne moj kumpel tez ma taka sama mazde i tez mu dosyc glosno pracuje silnik ten typ tak ma.
22 listopada dopiero będzie poduszka z Tedgumu jak wymienię podzielę się swoimi wrażeniami....
a to fakt silnik jest głośny a jak zimny to już w ogóle jak traktor....ale ponoć nie do zdarcia, dość długo żywotny, o ile się dba o motor......
a to fakt silnik jest głośny a jak zimny to już w ogóle jak traktor....ale ponoć nie do zdarcia, dość długo żywotny, o ile się dba o motor......
Poprzedni właściciel samochodu 2 lata temu wymienił poduszkę przy grodzi. Mechanik miał problem ze znalezieniem zamiennika wkładu do poduszki – nie wiedział widocznie o tedgum. Szukał od innych samochodów i w końcu spasował od mitsubishi, ale nie wiem od jakiego modelu. Podobno nie pasowała idealnie i coś tam kombinował. Ciekawy jestem teraz, czy mam się martwić (dalej troszkę szarpie przy ruszaniu, ale mam zerwaną przy rozrządzie).
Może ktoś orientuje się od jakiego modelu mitsubishi mógł być wkład i czy on może działać poprawnie w maździe
Może ktoś orientuje się od jakiego modelu mitsubishi mógł być wkład i czy on może działać poprawnie w maździe
Panowie jak ktoś potrzebuje poduszki na gwałt
to proponuje kupić na allegro wychodzi tak samo cenowo, ja brałem tydzień temu bo potrzebowałem na szybko. Natomiast jestem po wymianie wszystkich poduszek przy chłodnicy i na grodzi ory, boczne tedgum, muszę powiedzieć że jest o niebo lepiej ale przy ruszaniu i gdy na luzie doda się lekko gazu drgania pozostają nie tak duże ale jednak są. Natomiast podczas jazdy już jest naprawdę fajnie czasami nie czuć że silnik pracuje, jedynie podczas wkręcania na obroty czasami czuć jakieś wibracje. Pozostał mi jeden problem mianowicie podczas zapalania/gaszenia mam szarpnięcie/stuknięcie silnika tak jakby bardzo nim rzucało. Mam jedno podejrzenie które dzisiaj sprawdzę może rozwiąże problem.
I mała wskazówka poduszki muszą być idealnie równo wprasowane, ja miałem przy rozrządzie troszkę krzywo i do tego łapa trzymająca też krzywo wbita co powodowało dodatkowe wibracje.

I mała wskazówka poduszki muszą być idealnie równo wprasowane, ja miałem przy rozrządzie troszkę krzywo i do tego łapa trzymająca też krzywo wbita co powodowało dodatkowe wibracje.
No tak pytanie tylko czy mówimy o tym samym, u mnie przed wymianą było tak jakby podwójne szarpnięcie, uszkodzona poduszka nie amortyzowała prawidłowo i silnik "latał". Teraz jest tylko jedno szarpnięcie powiązane z metalicznym uderzeniem które pojawiło się po wymianie bocznych poduszek. Z tego co pamiętam po wymianie poduszki na grodzi częściowo znikło to podwójne szarpniecie/szarpanie silnikiem, a całkiem uspokoiło się po wymianie bocznych tylko tak jak pisałem powstało to metaliczne uderzenie.
tak ja mam jeszcze przy tym latający drążek zmiany biegów(plus metaliczne uderzenie ) .....
a mam wymienioną od strony grodzi i chłodnicy teraz będę zmieniał od strony rozrządu bo opadła i się wybrzuszyła więc myślę ze jest do wymiany aczkolwiek nie widać mechanicznych uszkodzeń .....więc jak wstawię nową zobaczę czy będzie poprawa