Wymiana poduszek silnika w 323F DiTD
Już zdecydowałem się kupić poduszkę olejową z 626 za dwie stówki jak opisuje Mamutek i wpasować ją do Premacy z przekładką bolca, a tu niespodzianka, ponieważ poduszka oryginalna GE6R-39-060C do 626 DiTD kosztuje ok. tyle co ta do Premacy, a Mamutek podał 200zł...? sprawdzałem w dwóch źródłach np. tam gdzie Mamutek pewnie kupił czyli FOX Rzeszów cena to: "na dzień dzisiejszy cena to 950 zł, czas realizacji ok 4 dni", a serwis Mazda:"netto:773,13zł" Załamka 
witam
dzisiaj postanowiłem wymienić poduszki w swojej maździe tak jak w temacie i już na samym początku spotkały mnie problemy
Wyjąłem poduszkę prawą, tą przy rozrządzie z wkładem trochę się pomęczyłem i w końcu wyleciał.
Problem się zaczął, gdy chciałem wsadzić nowy wkład i niestety próbowałem różnych sposobów i niestety wkład nie chce wejść. Za każdym razem wchodzi skosem, po zmierzeniu go suwmiarką okazał się że jest trochę szerszy o około nie cały 1mm. Wsadziłem teraz wkład o zamrażali może to pomoże, jeśli nie to jutro pojadę na prasę i może uda się go wprasować
Czy wy też mieliście takie problemy podczas wymiany tych wkładów??
wkład oczywiście tak jak w temacie ten sam numer katalogowy
dzisiaj postanowiłem wymienić poduszki w swojej maździe tak jak w temacie i już na samym początku spotkały mnie problemy
Wyjąłem poduszkę prawą, tą przy rozrządzie z wkładem trochę się pomęczyłem i w końcu wyleciał.
Problem się zaczął, gdy chciałem wsadzić nowy wkład i niestety próbowałem różnych sposobów i niestety wkład nie chce wejść. Za każdym razem wchodzi skosem, po zmierzeniu go suwmiarką okazał się że jest trochę szerszy o około nie cały 1mm. Wsadziłem teraz wkład o zamrażali może to pomoże, jeśli nie to jutro pojadę na prasę i może uda się go wprasować
Czy wy też mieliście takie problemy podczas wymiany tych wkładów??
wkład oczywiście tak jak w temacie ten sam numer katalogowy
- Od: 4 paź 2013, 16:11
ja wymieniałem 8h dwie poduszki przez to że nie chciały wkłady wejść. Jakoś weszły ale prawie sie w imadle śruba ukręciła
Troche brzegi możesz zeszlifować, posmarować jakimś smarem, no ale prasa to dobry pomysł.
- Od: 14 paź 2012, 14:30
- Auto: Mazda 323F BJ RF4F '03 2.0 DiTD
Mam pytanko do wszystkich, którzy wymieniali wkład w poduszce przy grodzi na ten z TEDGUMU (00395840). Po przeszukaniu całej sieci nie znalazłem żadnego kompletnego zamiennika pasującego do diesla (jak wiadomo średnica otworu różni się od benzynowych), z kolei po kiepskich doświadczeniach z wkładem TEDGUMU do poduszki od strony rozrządu na której nie dało się jeździć (o czym przekonało się wielu użytkowników) mam wątpliwości czy sytuacja się nie powtórzy. Napiszcie proszę jak u was sprawuje się ten wkład, czy dobrze tłumi drgania, czy warto go kupić czy lepiej postarać się o oryginał?
PS. a może ma ktoś namiary na jakiś kompletny niedrogi zamiennik?
PS. a może ma ktoś namiary na jakiś kompletny niedrogi zamiennik?
- Od: 25 sty 2013, 20:12
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0 DiTD 101 KM 2001
Witam, ja mam TEDGUMA przy rozrządzie i skrzyni biegów i powiem szczerze że jestem zadowolony. Silnik stoi w miejscu, nic sie nie trzęsie, no i jest cisza w aucie. Jak ktoś nie wierzy, to zapraszam do Łodzi, na jazdę pokazową
Swojego czasu, w aucie było bardzo głośno, ale okazało się że to maska wpadała w wibracje, z powodu powstałego luzu na zatrzasku. Po jego regulacji wszystko ucichło 
- Od: 12 kwi 2012, 17:55
- Auto: Mazda 323F BJ
2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A
Opinie widzę są podzielone
napiszcie może kiedy mniej więcej wymienialiście te wkłady, będzie można łatwiej ustalić kiedy ewentualnie wyszła wadliwa seria. Ja osobiście na tą felerną poduchę trafiłem w styczniu br.
- Od: 25 sty 2013, 20:12
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0 DiTD 101 KM 2001
Ja wymieniałem rok temu maj/czerwiec.
- Od: 12 kwi 2012, 17:55
- Auto: Mazda 323F BJ
2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A
Ja kupowałem poduszkę na jakiejś aukcji z allegro, ale nie z Fox Rzeszów, a było to jakiś rok temu. I kolega seba626 ma racje, wtedy były takie ceny.
Pozdrawiam
- Od: 1 mar 2011, 10:28
- Auto: Premacy 2.0 DiTD (90KM) 2000 r.
Toyota Corolla E11 1.3i 16V (86KM) 1999r.
Renault Twingo D7F 1.2 (60KM) 1998r.
Ja mam TEDGUMA wymienione przy rozrządzie i grodziową ,pod skrzynia nie została wymieniona bo jest jeszcze w dobrym stanie, wymieniałem 2 lata temu moje odczucia są takie, troszkę twarda mieszanka gumy została zastosowana do wkładów , tragedii niema ale mogło by być lepiej, wibracje wprawdzie się zmniejszyły po wymianie, ale nie tak bardzo jak tego oczekiwałem 
słyszeliście jakieś opinie o poduszce grodziowej od firmy FEBEST GMBH? można ją kupić za 160 zł czyli połowę tańsza od oryginału (oby tylko jakość nie była też o połowę gorsza
)
- Od: 9 cze 2011, 15:54
- Auto: mazda 323f 2.0 DiTD
A montował ktoś z Was może zamienniki poduszek JPN?
Koszt ok. 100 – 120 zł cała poduszka, może by się sprawowały lepiej niż Tedgum, chociaż JPN to też raczej najtańsza grupa części zamiennych do japończyków.
Koszt ok. 100 – 120 zł cała poduszka, może by się sprawowały lepiej niż Tedgum, chociaż JPN to też raczej najtańsza grupa części zamiennych do japończyków.
Daj nr tych JPN. Ja kompletuje właśnie poduszki od tedguma, wszystkie 4 do BJ wyjdą mnie jakieś 350 zł ( 3 wkłady do wprasowania w poduszki od TedGum i jedna cała przednia produkcji Yamato chyba ).
jpn, nikt nie wypowiadal sie na temat tych poduszek. tedgum, miejmy nadzieje ze zmienili sklad mieszanki z ktorej produkuja wklady-inaczej w ruskim ciagniku przyjemniej bedzie jezdzic. chcecie kupic u siebie gdzies w sklepie czy na stronie internetowej????
W tym roku byłem zmuszony wymieniać poduszki , grodziową i tą przednią ,były zerwane kompletnie, silnik się bujał jak piany pod płotem ,trochę na forum jestem i opinie o TedGum znam ale nie chciałem sprawdzać u siebie i zakupiłem poduchy FEBEST GMBH od tego gościa
http://allegro.pl/mazda-323-323f-bj-98- ... 12737.html
wyglądają bardzo solidnie ale też mi zaproponował innego producenta (którego nie pamiętam ) ale jakość wykonania jak to zobaczyłem to dla mnie badziewie ,była bez pudełka tylko w foli zapakowana i o dziwo była droższa niż ta Febesta . Ja na razie sprawuję się dobrze ,jakby się to przełożyło na diesla z wibracjami to nie wiem czas pokaże ile wytrzyma u mnie w benzynie .

wyglądają bardzo solidnie ale też mi zaproponował innego producenta (którego nie pamiętam ) ale jakość wykonania jak to zobaczyłem to dla mnie badziewie ,była bez pudełka tylko w foli zapakowana i o dziwo była droższa niż ta Febesta . Ja na razie sprawuję się dobrze ,jakby się to przełożyło na diesla z wibracjami to nie wiem czas pokaże ile wytrzyma u mnie w benzynie .