Problem z pierwszym odpaleniem.
Strona 1 z 1
Posiadam Mazde 323f 2.0 TDVI '99. Ostatnio mam problemy z pierwszym odpaleniem. Silnik po podgrzaniu zapala od razu, ale po około 3 sekundach gaśnie. Po zgaśnięciu kontrolka świec żarowych mruga. Samochód oppala po 2-3 próbach. Kontrolka od immobilajzera zapala się i gaśnie tak normalnie. Jaka to może by przyczyna? Niełączy immo? A może coś innego??

Ostatnio edytowano 2 lis 2007, 19:01 przez prolukas, łącznie edytowano 1 raz
MAZDA 323F TDVI '99
- Od: 17 mar 2007, 12:25
- Auto: Mazda 323f TDVI '99
prolukas napisał(a): A może coś innego??![]()
![]()
Zacząłbym od wykluczenia awarii immo – choć raczej to nie to o czym piszesz...Silnik pracuje po kolejnym odpaleniu normalnie???
Dalej już zostaje kwestia odpowietrzenia silnika i pompy
PS
A jakie kody błędów odczytałeś?
Odpala po 2-3 kręceniu i chodzi dobrze. Jak by to było immo to by kontrolka się paliła?? Na początku myślałem, że to świece (2 były przepalone) ale po wymianie to samo. Może nie lubi zimna?? Wcześniej jeździło w cieplejszym klimacie. 
MAZDA 323F TDVI '99
A sprawdzałeś czy może nie masz wody w filtrze paliwa? Masz taką kontrolkę? Albo sam filtr juz do wymiany. Kiedy ostatnio był wstawiony nowy? Jeśli dawno to dobrze było by spróbować założyć nowy – koszt w sumie nieduży a nawet jeśli to nie to, napewno nie zaszkodzi.
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
Wymieniłem przepalone świece i dalej to samo. Po podgrzaniu świec kontrolka gaśnie a następnie zaczyna migac (check engine). Czytałem, że to może byc czyjnik SCV czy coś takiego??? Wiecie może jak go sprawdzic czy dobrze działa?? Bo nowy trochę kosztuje, a jak to nie to?? 
MAZDA 323F TDVI '99
Strona 1 z 1