Problem z wentylatorem chłodnicy

Postprzez Łukasznapior » 6 paź 2017, 19:03

Witam!

Pomocy! Drodzy koledzy/koleżanki!

1. Czy wiecie może ile wentylatorów powinno się załączyć, gdy silnik mojej Mazdy będzie zbyt nagrzany? Do tej pory załącza mi się wentylator od strony kierowcy, a z lewej strony się nie włącza :( Trochę poszperałem w sieci i znalazłem, że wentylator od strony pasażera to wentylator klimatyzacji, a od strony kierowcy wentylator chłodnicy. Wybieram się w dłuższą trasę i chcę się trochę przygotować, żeby nie mieć przygód po drodze :)

2. Sprawdziłem bezpieczniki – są ok, podłączyłem na krótko nie załączający się wentylator z akumulatorem i się zakręcił. Z mojej "fachowej wiedzy" <nauka> rozumiem, że z silniczkiem wszystko jest ok i dalej moja "fachowa wiedza" się już kończy :D

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 6 paź 2017, 18:47
Auto: Mazda 323f DITD 2.0 BJ

Postprzez wilk28 » 7 paź 2017, 17:49

jeden wentylator jest do klimatyzacji a drugi do silnika. Jak masz włączoną klimę to Ci się załącza wentylator klimy. Wentylator silnika się załączy jak będzie płyn chłodniczy miał wysoka temperaturę co w przypadku dzisiejszych temperatur nie grozi no ew jakbyś miał coś nie tak z układem
Forumowicz

Od: 12 mar 2011, 13:43
Auto: Mazda 3 2.0 Disi 2011r 151KM

Postprzez Łukasznapior » 8 paź 2017, 12:16

Rozumiem, dzięki. Generalnie mam nieszczelną chłodnicę i na dniach szykuje się do jej wymiany i przed wymianą chciałem zrobić porządek z wentylatorem. Myślałem, że dwa się powinny załączyć jak płyn chłodniczy będzie miał zbyt wysoką temperaturę ;) Wentylator od klimy się na tą chwile nie załączy, bo klima jest pusta i jedynie przycisk od klimy się podswietla na żółto ;P
Początkujący

Od: 6 paź 2017, 18:47
Auto: Mazda 323f DITD 2.0 BJ