Rozrząd mazda 323f bj po raz n-ty

Postprzez Martinezo13 » 16 kwi 2016, 21:33

Witam!
Wiem że temat rozrządu był poruszany już wiele razy, lecz uważam że mój przypadek jest w jakimś stopniu inny i chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych forumowiczów. Mazde kupiłem dosyć przypadkowo już prawie rok temu z przebiegiem 302tyś przebieg na 90% realny patrząc na stan auta, brak korozji nadwozia, wnętrze utrzymane w stanie 9/10, lekka korozja podwozia. Auto kupione w komisie lecz użytkowane w Polsce od 2009r, niestety nie miałem kontaktu z poprzednim właścicielem. Zaraz po kupnie wymieniony olej+ filtr na elfa bodajże 10w40, oraz zakupione opony letnie ponieważ brak w komplecie. Cieszyłem się bo autko naprawdę fajnie utrzymane, śmiałem sie nawet że to pierwsze auto w rodzinie kupione z nabitą klimatyzacją w cenie 6500zł. Przy przebiegu 314tyś konkretnie na początku listopada 2015r wymieniłem ponownie olej i filtr oleju, powietrza i paliwa. Teraz autko ma ponad 324tyś przebiegu, i myślę żeby wymienić w nim rozrząd. W Komisie usłyszałem że rozrząd był wymieniany w granicach 270-280tyś, nie wiedząc na jakich częściach był robiony, myślę że nadeszła już na niego pora, tymbardziej że pasek już od dawna świszczy i piszczy. Jak widać przebieg jak robię mazdą to jakieś 20-25tyś rocznie myślę że 30 to będzie max, co tydzień dwa robię trasę z Warszawy 280km do domu i z powrotem, do tego mi głównie służy, plus czasami do przejazdów po mieście. Dużo się naczytałem o nieoryginalnych rozrządach do Mazdy(silnik 2.0 ditd wymaga oryginalnych części), jestem w stanie to zaakceptować i kupić oryginalny niestety nie jestem przekonany co do pompy wody, różnica w cenie 300zł w zestawie z oryginalną pompą to dla mnie studenta dosyć duża suma, tymbardziej że tyle wynosi koszt robocizny wymiany rozrządu. Mazda u mnie myślę że zostanie jeszcze około rok dwa max, czyli zrobi około 50-60tyś przebiegu. Czy przez ten czas może się coś stać z tą pompą wody, czy gdy ona się uszkodzi może doprowadzić do jakiś większych zniszczeń? Chciałbym uzyskać opinię dotyczącą tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=53 ... d00be2ff62
Tutaj pompa firmy JPN, czy to naprawde taka tragedia że odrazu się rozleci i rozwali pół silnika?
Prosiłbym o opinie kogoś kto miał doczynienie dokładnie z tą pompą. Ponieważ w poprzednim poście zauważyłem pewną opinie pasek ok, ale "pompa bee". Taka opinia mnie nie troche nie przekonuje.
Z góry dzięki i przepraszam że się tak rozpisałem ale chciałem jak najbardziej dokładnie opisać swój przypadek.
Martinezo13

Postprzez smile » 17 kwi 2016, 10:08

1. Pompa wody odpowiada za chłodzenie silnika i jest napędzana paskiem rozrządu – nieoryginalna pompa będzie stanowić najsłabszy element tej całej układanki, może zacząć cieknąć, a może się zatrze i zerwie cały ory rozrząd?!
2. Pompa wody wymieniana jest co drugą wymianę rozrządu, a więc jej żywotność to ~200 tyś km ( pod warunkiem, że to oryginał... ).
3. Sprzedając auto i mając na papierze zakup oryginalnych części nowy nabywca chętniej podejdzie do zakupu.
4. Może auto kupi ktoś z rodziny / znajomych... ory pompa z ory rozrządem będzie dużym plusem :)

Dwie imprezy na studiach mniej, ale spokojny sen – warto? :)
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez waskimazda » 17 kwi 2016, 14:46

kup pompe GMB jak dwa lata masz miec auto to wystarczy
Forumowicz

Od: 17 lut 2016, 12:04
Auto: mazda 323f 2.0 ditd 2003r
VW Polo 6r 1.6TDI 90KM 13r

Postprzez dantes » 18 kwi 2016, 09:44

waskimazda napisał(a):kup pompe GMB jak dwa lata masz miec auto to wystarczy

Twierdzisz tak, bo ... ?
Forumowicz

Od: 15 lis 2014, 09:56
Auto: Mazda 323F BJ 2.0 DiTD 2002r. RF4F

Postprzez waskimazda » 18 kwi 2016, 19:22

to czemu w kompedium diesla tak twierdza?
Forumowicz

Od: 17 lut 2016, 12:04
Auto: mazda 323f 2.0 ditd 2003r
VW Polo 6r 1.6TDI 90KM 13r

Postprzez Martinezo13 » 20 kwi 2016, 18:59

W dwóch polecanych mazparts i carspeed przez was sklepach napisali mi że oczywiście najbardziej polecają oryginalny rozrząd i pompe, ale że przejdzie również oryginalny rozrząd i pompa wody od GMB. Ja zdecydowałem się na tą drugą opcje od carspeeda za 650zł:) , myślę też żeby wyregulować zawory, co do tego jest konieczne i niezbędne?
Martinezo13