Wiem że temat rozrządu był poruszany już wiele razy, lecz uważam że mój przypadek jest w jakimś stopniu inny i chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych forumowiczów. Mazde kupiłem dosyć przypadkowo już prawie rok temu z przebiegiem 302tyś przebieg na 90% realny patrząc na stan auta, brak korozji nadwozia, wnętrze utrzymane w stanie 9/10, lekka korozja podwozia. Auto kupione w komisie lecz użytkowane w Polsce od 2009r, niestety nie miałem kontaktu z poprzednim właścicielem. Zaraz po kupnie wymieniony olej+ filtr na elfa bodajże 10w40, oraz zakupione opony letnie ponieważ brak w komplecie. Cieszyłem się bo autko naprawdę fajnie utrzymane, śmiałem sie nawet że to pierwsze auto w rodzinie kupione z nabitą klimatyzacją w cenie 6500zł. Przy przebiegu 314tyś konkretnie na początku listopada 2015r wymieniłem ponownie olej i filtr oleju, powietrza i paliwa. Teraz autko ma ponad 324tyś przebiegu, i myślę żeby wymienić w nim rozrząd. W Komisie usłyszałem że rozrząd był wymieniany w granicach 270-280tyś, nie wiedząc na jakich częściach był robiony, myślę że nadeszła już na niego pora, tymbardziej że pasek już od dawna świszczy i piszczy. Jak widać przebieg jak robię mazdą to jakieś 20-25tyś rocznie myślę że 30 to będzie max, co tydzień dwa robię trasę z Warszawy 280km do domu i z powrotem, do tego mi głównie służy, plus czasami do przejazdów po mieście. Dużo się naczytałem o nieoryginalnych rozrządach do Mazdy(silnik 2.0 ditd wymaga oryginalnych części), jestem w stanie to zaakceptować i kupić oryginalny niestety nie jestem przekonany co do pompy wody, różnica w cenie 300zł w zestawie z oryginalną pompą to dla mnie studenta dosyć duża suma, tymbardziej że tyle wynosi koszt robocizny wymiany rozrządu. Mazda u mnie myślę że zostanie jeszcze około rok dwa max, czyli zrobi około 50-60tyś przebiegu. Czy przez ten czas może się coś stać z tą pompą wody, czy gdy ona się uszkodzi może doprowadzić do jakiś większych zniszczeń? Chciałbym uzyskać opinię dotyczącą tej aukcji

Tutaj pompa firmy JPN, czy to naprawde taka tragedia że odrazu się rozleci i rozwali pół silnika?
Prosiłbym o opinie kogoś kto miał doczynienie dokładnie z tą pompą. Ponieważ w poprzednim poście zauważyłem pewną opinie pasek ok, ale "pompa bee". Taka opinia mnie nie troche nie przekonuje.
Z góry dzięki i przepraszam że się tak rozpisałem ale chciałem jak najbardziej dokładnie opisać swój przypadek.