Witam
Muszę wymienić w swoim 323 F BJ 2,0 ditd, skrzynię biegów, skrzynie już zakupiłem, oraz olej,
czy są jakieś części które przy tej wymianie powinienem albo warto wymienić?
np. uszczelniacz wału korbowego? (zamiennik/ori ?)
cokolwiek o czym powinienem pamiętać, nie chciałbym zostać zaskoczony jak już samochód będzie rozłożony
Wymiana skrzyni biegów, jakie częsci potrzebne ?
Strona 1 z 1
Zaskoczeń będzie pewnie kilka ale nie przewidzisz wszystkiego... 
Ja u siebie nie mogłem odłączyć cięgna zmiany biegów od skrzyni... Nakrętka się odkręciła ale śruba ani drgnie.. Drugie zaskoczenie było przy przedniej poduszce skrzyni.. Tu nakrętka ani drgnie a za to śruba się kręciła.. Profilaktycznie nic nie potrzebujesz. Jak masz kasę możesz sobie sprzęgło wymienić.
Ja u siebie nie mogłem odłączyć cięgna zmiany biegów od skrzyni... Nakrętka się odkręciła ale śruba ani drgnie.. Drugie zaskoczenie było przy przedniej poduszce skrzyni.. Tu nakrętka ani drgnie a za to śruba się kręciła.. Profilaktycznie nic nie potrzebujesz. Jak masz kasę możesz sobie sprzęgło wymienić.
Czyli z tym uszczelniaczem wału korbowego nie ma takiego ciśnienia żeby koniecznie wymienić?
niby zwykły simmering, a jedynie mają w aso za ok 130zł
z tym sprzęgłem właśnie tez mam mętlik bo jedni mi radzą że jak wymieniam skrzynie to sprzęgło tez powinienem, inni że skoro jest dobre to po co ruszać, a jeszcze inni żeby sprawdzić same łożysko
orginał kosztuje ok 900zł plus wymiana, tyle nie mam, a z kolei zamienniki widziałem już od 300zł np.valeo ale czy są coś warte
niby zwykły simmering, a jedynie mają w aso za ok 130zł
z tym sprzęgłem właśnie tez mam mętlik bo jedni mi radzą że jak wymieniam skrzynie to sprzęgło tez powinienem, inni że skoro jest dobre to po co ruszać, a jeszcze inni żeby sprawdzić same łożysko

- Od: 16 lip 2013, 10:45
- Auto: 323 bj 2.0 ditd
Uszczelniacz w ASO to dla mnie też było za dużo aby wymieniać profilaktycznie. Jak nie cieknie to nie ruszaj. Sprzęgło jak padnie to skrzynie wyjmiesz i wymienisz. Ja u siebie założyłem stare sprzęgło, choć super nie wyglądało.
Strona 1 z 1