Co to za element? 323F BJ
Strona 1 z 1
Witam. Mam problem z paroma rzeczami w mojej mazdzie ale najważniejszym jest – co to za element i dlaczego jest odłaczony? do czego to w ogole służy? jak podłączyłem tą wtyczke i zostawiłem samochód na noc, rano akumulator był całkowicie wyładowany. Czy ma to jakiś związek z ABSem(bo nie wiem dlaczego ale ABSu nie mam)? foto w załączniku. dzieki z góry za pomoc;)
Jest to zawór który steruje klapkami w kolektorze ssącym, przy niskich obrotach aby bardziej zawirować wpadające powietrze do cylindrów zamykany jest po jednym z kanałów w głowicy (symulacja 12v). Polepsza to spalanie i zmniejsza emisję szkodliwych związków. W rzeczywistości nie czuje się różnicy.
dobrze wiedzieć:) czyli w zasadzie ten zawór nie musi byc podłączony tak? zważywszy na to że wyładowuje akumulator. A jeszcze zapytam o jedną rzecz nie będe już tworzył nowego tematu. Czy wymiana tłoczka zacisku hamulcowego w przednim kole sprawia jakieś specjalne kłopoty? guma zabezpieczająca już sparciała i przerwała się i tym samym tłoczek się zapiekł i nie odbija... musze kupic zestaw naprawczy i sie za to wziąć. O ile dobrze wiem to średnica tloczka to 57 mm prawda?
pamiętaj aby po wyciśnięciu tłoczka pedałem hamulca zacisnąć przewód hamulcowy aby układ się nie zapowietrzył następnie wymieniasz uszczelniacz wewnątrz tłoczka, czyścisz i smarujesz tłoczek oraz najtrudniejsze to założyć tą gumę w której masz dziurę ale myślę że dasz radę najpierw częściowo ją załóż na tłoczek a potem próbuj wciskać ją w zacisk. Jak wszystko poskładasz to odpowietrzasz dolewając płyn i po sprawie. Jak już będziesz miał to rozebrane to przesmaruj prowadnice.
co do tego elektrozaworu to zepnij tak podciśnienia aby omijało zawór, stałe podciśnienie będzie powodowało że klapki będą ciągle otwarte a zawór nie musi być podpięty.
Strona 1 z 1