Brak łączności z komputerem

Postprzez res159 » 13 paź 2013, 22:35

Witam,

Przeszukałem całe forum, ale nie znalazłem żadnej odpowiedzi związanej z moim problemem.. Dodam tylko, że jestem laikiem jeśli chodzi o elektronikę samochodową. Rok temu byłem na diagnostyce komputerowej w serwisie mazdy w lublinie i nie mogli się połączyć z moim autem, mimo pytań dlaczego- sami nie wiedzieli o co chodzi :| .. Ostatnio mój znajomy (który uważał że to niemożliwe i on da rade) próbował połączyć się z komputerem samochodowym jakimś urządzeniem z programem uniwersalnym do kasowania błędów- nie pamiętam jak ten sprzęt się nazywał bo myśle, że to mało istotne. Ważne jest to, że we wszelaki sposób próbował się połączyć i nie mógł również. Mówił mi, że nie ma sensu z tym jechać do elektryka, i żebym poczytał na forum i internecie i jak coś znajdę, żebym dał mu znać- niestety nic nie znalazłem konkretnego co zrobić aby się połączyć :| ...
Zależy mi na tym, ponieważ chciałbym skasować błąd poduszek powietrznych, ale poprzez reset komputera nie idzie.. a błąd wychodzi z migania diod po "mrygnięciach" – że jest jakies zwarcie na kablu..

Jeżeli ktoś cokolwiek wie jak połączyć się z komputerem, lub zna jakiś link z podpowiedzią to będę wdzieczny.
Forumowicz

Od: 20 sie 2012, 16:23
Auto: Mazda 323 f BJ 2001r. DiTD 101km

Postprzez fosfor » 14 paź 2013, 18:12

Do skasowania błędów wystarczy ściągnąć kleme z akumulatora i wcisnąć pedał hamulca na około 30 sekund. Do odczytania błędów mostkujesz dwa piny złączu w diagnostycznym i liczysz/nagrywasz mrugnięcia kontrolki od podgrzewania świec żarowych.Bliżej i ze szczegółami opisane na forum.

Ja byłem u 6 mechaniorów z komputerami i u żaden nic nie wskurał stare złącze i po ptokach ;)
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 11:43
Auto: Mazda 323f 2.0 DITD BJ

Postprzez ewemarkam » 14 paź 2013, 23:34

Tylko kolega ma chyba mazde po lifcie. Wiec powinno byc obd2. Ale blad poduszek sam zniknie jesli zniknie problem. Nie skasujesz go interfejsem. Czerwona lampka poduszek mruga kod. Odczytaj go sprawdz co to i usun przyczyne.
Tez mialem problem z poduszkami jak żona zaczęła jeździć mazdą bo jezdziła fotelem kierowcy i blad byl od poduszki bocznej. Jak poruszalem wtyczka to znikał.

Dopisano 14 paź 2013, 23:35:

Tylko kolega ma chyba mazde po lifcie. Wiec powinno byc obd2. Ale blad poduszek sam zniknie jesli zniknie problem. Nie skasujesz go interfejsem. Czerwona lampka poduszek mruga kod. Odczytaj go sprawdz co to i usun przyczyne.
Tez mialem problem z poduszkami jak żona zaczęła jeździć mazdą bo jezdziła fotelem kierowcy i blad byl od poduszki bocznej. Jak poruszalem wtyczka to znikał.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99

Postprzez res159 » 15 paź 2013, 16:27

Tak, moja mazda jest po lifcie, mam gniazdo 16 pinowe z tego co się orientuję. Miga mi kontrolka poduszki pasazera. Dodam tylko że mój model posiada tylko dwie poduchy. Z liczby "mrygań" wyszedł błąd mówiący o zwarciu na przewodach.. Kiedyś wymieniałem żarówki w zegarach i od tej pory pojawił się problem, chociaż nie wiem czy mogło być to tym spowodowane.

Głównie też martwi mnie to, że nie mogę połączyć się z komuterem, nie wiem gdzie tutaj szukać problemu, czy gdzieś nie podaje napięcia na kostkę czy nie należy tutaj szukać problemu??
Forumowicz

Postprzez ewemarkam » 15 paź 2013, 19:27

Tak ale z mrugniec chyba wyszlo na ktorej poduszcze jest zwarcie. Bledy nie "mowia" nigdy zwarcie na kablach tyklo wskazuja mniej wiecej blad i inny kod jest od przerwy w przewodach, czyli wypietej wtyczce a inny od zwarcia. Odczytaj raz jeszcze i podaj numer bledu.

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk 4
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Postprzez PitrekT » 15 paź 2013, 21:05

res159 napisał(a):Tak, moja mazda jest po lifcie, mam gniazdo 16 pinowe z tego co się orientuję. Miga mi kontrolka poduszki pasazera. Dodam tylko że mój model posiada tylko dwie poduchy. Z liczby "mrygań" wyszedł błąd mówiący o zwarciu na przewodach.. Kiedyś wymieniałem żarówki w zegarach i od tej pory pojawił się problem, chociaż nie wiem czy mogło być to tym spowodowane.

Głównie też martwi mnie to, że nie mogę połączyć się z komuterem, nie wiem gdzie tutaj szukać problemu, czy gdzieś nie podaje napięcia na kostkę czy nie należy tutaj szukać problemu??

Jakiego programu używasz i jakim interfejsem próbujesz się połączyć?
323 BJ 1.6 ZM
Forumowicz

Od: 27 wrz 2010, 17:58
Auto: Mazda 3 BL '12

Postprzez res159 » 15 paź 2013, 21:13

ewemarkam – nie mogę podłączyć komputera aby błąd dokładny odczytać. Z mrugnięć wynika 4 długie i 7 krótkich z tego co pamiętam, widziałem gdzieś na forum rozpiskę co oznaczają te mrugnięcia i wyczytałem że kombinacja 47 oznacza zwarcie na kablu, dlatego mówiłem o zwarciu.

PiotrekT- nie powiem jaki to program, bo znajomy próbował urządzeniem z programem uniwersalnym. Interfejs próbował także dostosowywać bo był regulowalny z tego co pamiętam próbował chyba 800 i więcej i nic..
Forumowicz

Postprzez ewemarkam » 15 paź 2013, 21:44

Moze zwarcie ale w kazdym razie jest to kod od fotela pasazera, dokładniej maty w nim. Poruszaj przewodami pod fotelem. Rozepnij i zepnij wtyczke żółtą od fotela pasażera. Moze to tylko drobnostka. A jak nie to problem tego bledu był na forum poruszany jest mnóstwo tematów rozwiązanych.

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk 4
Pogotowie Komputerowe
Forumowicz

Postprzez Raviking » 25 paź 2013, 20:26

Res159 ,z którego roku Masz dokładnie madzie ? Gdzie Masz to 16 pinowe gniazdo ?
Bo u mnie (2003r) nie ma OBD.Chyba ,że źle szukałem ;),mruganie poduszek też wyszło po wymianie żarówek w desce.
Początkujący

Od: 30 paź 2011, 02:21
Auto: Mazda 3 1.6 b 2006
Starlet 1997
MPV 2.0 b 2000

Postprzez res159 » 30 paź 2013, 23:43

moja madzia jest z 2001 roku po lifcie. Gniazdo mam pod kierownicą. Powinieneś też mieć

Dopisano 30 paź 2013, 22:54:

Ja rozumuje kolego Raviking tak, że jeśli mrugają kontrolki to coś się dzieje- wiadomo problem bezpośredni. Ale tez jeżeli nie można połączyć się Komputer – samochód to też jest coś na nic.. czyli problem pośredni. Mój kolega który próbował się połączyć z kompem pracuje w serwisie innej marki niż mazda, z tym, że w tamtej marce nie spotkał się z takim przypadkiem że wyskakuje błąd połączenia z komputerem...A nie za bardzo ma czas na to by siedzieć i szukać problemu, dlatego polecił mi abym poszukał i popytał na forum- myślałem że może ktoś już miał przypadek braku łączności z autem.. Bo jeżeli takie gniazdo istnieje w samochodzie to znaczy że do czegoś służyć ma, a nie po to by tylko sobie było i wszelkie usterki usuwać zewnętrznie poprzez ucinanie kabelków itp..
Forumowicz

Postprzez ewemarkam » 31 paź 2013, 08:05

res159 napisał(a): usterki usuwać zewnętrznie poprzez ucinanie kabelków itp..

A kto Ci każe tak robić?
Nakierowałem Cie co już masz zrobić. Jeśli dobrze odczytałeś błąd to sprawdź tą mate w siedzeniu.
A odnośnie połączenia z komputerem. Z tego co kojarze to musisz mieć ELM327 i oprogramowanie chyba PCMscan.
Pogotowie Komputerowe
Forumowicz

Postprzez res159 » 10 lis 2013, 23:19

to czyli kolego mówisz że używałem niewłaściwego oprogramowania? To mieliby też niewłaściwe oprogramowanie w serwisie mazdy ?? :|
Forumowicz

Postprzez ewemarkam » 11 lis 2013, 09:51

Mialem kiedys mazde BA 323p i serwisie mazdy nie potrafili jej diagnozowac. Dopiero ojciec pojechal do jakiegos magika stwierdzil uszkodzenie czujnika polozenia walu (przetarty przewod) i blad jakis od EGR. Ale skoro tu masz obd juz to ewidetnie bedzie jakis problem z okablowaniem. Poszukaj pinout`u sterownika silnika. Bo kable z obd leca zawsze od razu do sterownika. Nic tylko przemierzyc miernikiem.
Jest jeszcze druga opcja, piny miga byc przestawione celowo.

Wysłane z mojego PMP5880D przy użyciu Tapatalk 4
Pogotowie Komputerowe
Forumowicz