Problem z rozrusznikiem (cewka?)

Postprzez losrekinos » 7 sie 2010, 14:27

Witam,

Jako ze szukajka nie byla w stanie dostarczyć mi dostatecznych informacji, zapytam was drodzy forumowicze :)
Otóż ostatnio rozrusznik w mojej Madzi zaczął mi płatać figle, co objawia się że raz 'zaskoczy' – raz nie. Jak już zaskoczy to ładnie zakręci i silnik odpala jak marzenie :) Stad wiec moje podejrzenia padły na automat rozrusznika (tzw. cewkę) – proszę mnie poprawić jeśli się mylę. I tu w sklepach pojawia się problem bo rozrusznik nie jest 'boschowski' tylko DENSO o numerze 228000-3842 i 'computer says no' (Little Britain). Stad pytanie: Czy ktoś z szanownych użytkowników przerabiał to przede mną i ma pojecie jaka cewka pasuje?
PS. Jeśli chodzi o mechanikę to mój poziom jest bardzo podstawowy, ale staram się óczyć ;)
Pozdrawiam

PS2. Wbilem sie na kanal i dla pewnosci wyczyscilem styki – pewnie przypadek – ale na jakies 10 odpalen kazde zakonczone sukcesem. <co?>
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 sty 2010, 14:33
Auto: Mazda 3 BM SkyEnergy 2018
2.0 120KM

Postprzez losrekinos » 9 sie 2010, 09:31

OK, maly update: problem jednak chyba nadal istnieje, klikanie znowu sie pojawilo, z tym ze w mniejszym stopniu.
Dostalem odpowiedz ze sklepu przy ASO Mazdy:

Części do rozrusznika Denso są droższe niż nowy rozrusznik.
Oryginalny rozrusznik MAZDA kosztuje 1575zł warunkiem uzyskania tej ceny jest zwrot starego rozrusznika .
Są również zamienniki od 450zł w górę w zależności od firmy – ale w chwili obecnej większość mam niedostępnych

WIec postanowilem poszukac na wlasna reke. Tyle tylko ze nie jestem pewien nazewnictwa. Jesli ktos wie o co kaman, prosze o podpowiedz. Znalazlem taka stronke:

http://www.repairkitsuk.com/3.html

Takie zestawy naprawcze. Z tym ze jak wspomnialem z mechaniki jestem noob, wiec chcialbym sie upewnic ze tego szukam. Jesli to jest to – 13 funciakow brzmi kuszaco :)
O nawet znalazlem aukcje: http://www.tinyurl.pl/?zcPxqV7v

Pozdrawiam
Obrazek
Forumowicz

2.0 120KM

Postprzez Agmus1 » 12 sie 2010, 21:40

Witam. Jeżeli masz powypalane styki i zworę to będzie się tak działo. W jakim stanie są szczotki?
Jeżeli są krótkie to trzeba je niezwłocznie wymienić. Bo może wyrwać celę na komutatorze wirnika.
To nie prawda że ceny części są droższe niż rozrusznik. Co do reszty to bez komentarza jeśli chodzi o aso.
Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 19 paź 2009, 08:07
Auto: Mazda 323f 2.0 ditd

Postprzez losrekinos » 12 sie 2010, 22:02

Hej Agmus, dzieki za odpowiedz.
Zamowilem ten ten zestaw naprawczy w linku powyzej i nie chce robic gosciowi reklamy, ale pozytywnie mnie zaskoczyl. Zamowilem w poniedzialek – dzisiaj rano otrzymalem przesylke (zwykly airmail z UK) – dla porownania dzien wczesniej zamowilem dla tescia kabel do VAG z Rzeszowa (jakies 50km ode mnie) i jeszcze czekam :)

'To byla dygresja, a teraz do sedna': Dzisiaj po pracy wyciagnalem rozrusznik i po obejrzeniu stanu tych dwoch miedzianych stykow przekonalem sie ze jednak zakup tych czesci nie okazal sie bledem. Oto co wyciagnalem z rozrusznika- >http://img810.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=picture1id.jpg. Sorry za jakosc ale robilem webcamem. Mimo to widac jak mocno przytarty jest jeden ze stykow.

Jesli chodzi o szczotki to prawde mowiac nawet nie pomyslalem zeby sprawdzic. Mam nadzieje ze bedzie OK :)
W kazdym razie teraz rozrusznik kreci piknie :P

ASO – faktycznie – mysle ze gosc chcial cos ugrac mowiac ze czesci drozsze niz nowy a nowy orginalny ponad 1,5k PLN. Pewnie myslal ze jak to przeczytam to od razu kupie u nich zamiennik za 650PLN.

Tak na marginesie to ten szpec u ktorego zamowilem czesci pisze u siebie na stronce ze te rozruszniki sa bardzo wytrzymale i niezawodne – maja wlasnie tylko ten jeden slaby punkt, ktory jak sie okazuje nie jest straszny do naprawienia :)
Obrazek
Forumowicz

2.0 120KM

Postprzez Agmus1 » 13 sie 2010, 09:43

Proponuję sprawdzić mimo wszystko długość szczotek. Tak na wszelki wypadek, bo szkoda wirnika. To są dobre rozruszniki tak jak większość rozruszników i alternatorów denso, czy nippodenso. Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 19 paź 2009, 08:07
Auto: Mazda 323f 2.0 ditd

Postprzez doogkurczak » 30 lip 2013, 22:54

witam,

Mi także padł rozrusznik.
Czy mozesz podać który zestaw kupiłeś do mazdy 323 f bj 2003 ditd.?
Początkujący

Od: 8 lut 2013, 23:18
Auto: 323F 2.0DiTD 2003