mazda 323f BJ DiTD 99' – odcina prąd

Postprzez gszymans » 26 mar 2013, 09:53

Witam,

Problem polega na tym, iż podczas jazdy autostradą nagle zgasł i nie dał się już uruchomić. Zlawetowali mnie do jakiegoś warsztatu, ale mechanik do dziś nie może sobie poradzić z problemem.
Mówi iż jest to problem z elektryką, bo po przekręceniu kluczyka prąd na pompie i całym osprzęcie silnika jest tylko przez sekundę i potem coś go odcina (przekaźnik zapewne). Nawet kontrolka od świec żarowych nie gaśnie, ponoć po sprawdzeniu komputerem nie wyrzuca błędów (ale nie wiem czy to prawdziwa informacja bo odkąd go kupiłem to błąd był od odłączonego czujnika EGR)

Ale czy ktoś wie jaki to przekaźnik i dlaczego odcina?, bo auto jest 200km i może tam postać jak nie pomogę mechanikowi.

Pasek rozrządu ok, pompka przy filtrze paliwa ponoć pompuje paliwo)
gszymans

Postprzez Neonixos666 » 26 mar 2013, 16:51

sprawdź przekaźnik o oznaczeniu B5B4 w skrzynce pod maską.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez gszymans » 26 mar 2013, 18:36

Z tego co pamiętam to właśnie ten przekaźnik odcinał prąd, bo słychać było jak się przełącza. A czy on odcina prąd tylko od pompy czy od czegoś jeszcze?

i jeszcze jedno pytanko, czy przekaźnik o tym samym oznaczeniu tylko do benzyny jest identyczny co do diesla?, bo na allegro do diesla te przekaźniki są po 120zł a do benzyny 20zł :( ?
gszymans