Problemy z rozrusznikiem

Postprzez Łukasz20 » 26 gru 2011, 15:34

Witam, mam problem z rozruchem mojej Mazdy 2.0. Otóż czasami ma dziwne odbicia że automat mi przeskakuje i nie mogę odpalić silnika. Stukanie i pukanie nic nie pomaga. Słychać tylko "pykanie" . Rozrusznik był rozbierany i sprawdzany i niby jest wszystko ok. Do tej pory trochę to lekceważyłem ale dziś musiałem odpalić samochód z pychu. Czy przyczyna może leżeć poza rozrusznikiem?? <glupek2>
Proszę o pomoc.
Łukasz20

Postprzez soloriens » 26 gru 2011, 18:27

Jeśli słyszysz tylko cykanie lub pukanie to są dwie możliwości na tą chwile cewka na rozruszniku lub wirnik rozrusznika , aczkolwiek może nie masz zasilania lub masy ? Podjedz na warsztat to mogą ci sprawdzić wirnik, za parę zeta. Mozesz to jeszcze sprawdzić na zewnątrz przykładając obudowę rozrusznika do (–) akumulatora ,a kabelkiem zasilanie rozrusznika do (+) . Uważaj to mam moc i szarpie !! Efekt będziesz widział czy rozrusznik pracuje.Kontrolki przygasają na desce ?
323 BG 1.3,626 GC 2.0D ,323 BG 1.6 16V,GE 626 1.8 16V GF626 2.0ditd każde z tych modeli ma w sobie coś :) ,co powodowało że po zmianie na inną markę,wracałem do kupna Mazdy!!!
Pozdrawiam Klubowiczów
Początkujący

Od: 6 kwi 2009, 21:11
Auto: 626 GF 2.0 TDVI 2001 hatchback

Postprzez Łukasz20 » 28 gru 2011, 17:05

Kontrolki nie gasły, tylko cykała skubana i mi narobiła kwasu pod kościołem <glupek2> . Zaprowadziłem auto do mechanika. Zobaczymy co było nie tak. Dzięki za odpowiedz i zainteresowanie :)
Łukasz20