usterka nieoryginalnej chłodnicy

Postprzez HawkeR » 5 maja 2010, 20:18

Witam,

Poprzedni właściciel mojej 323f ditd wstawił nieoryginalną chłodnicę wody – auto nie było wypadkowe więc przypuszczam że oryginalna chłodnica się rozszczelniła.
Nieoryginalna chłodnica ma tylko jeden wentylator (oryginalna ma dwa) który włącza się po nagrzaniu silnika oraz przy włączeniu klimatyzacji.

Niestety łożysko tego wentylatora zaczęło wyć niemiłosiernie.
Stoję teraz przed dylematem – zakupić oryginalną chłodnicę wody z dwoma wentylatorami czy wymienić sam wentylator w tej nieoryginalnej ?

Nie ukrywam iż kompletne układy chłodnica wody + klimy +2 wentylatory do ditd kosztują dość sporo

Nie wiecie może czy istnieje możliwość zastosowania innej chłodnicy z dwoma wentylatorami np z jakiejś wersji benzynowej ?

Dzięki za support :)

Pozdr,
HawkeR

Od: 27 lut 2010, 18:44
Auto: Była 323F BJ 2.0 DITD '00

Postprzez ANNA » 7 maja 2010, 17:25

Dowiedz się czy można wymienić samo łożysko.Chyba,że jest to część zintegrowana(china)-lajek jestem <glupek2>
LUDZIE,MYŚLCIE-TO NIE BOLI !!!
Anna
Forumowicz

Od: 25 lut 2009, 20:41
Auto: Mazda323f ,BJ , 2.0 DiTD

Postprzez HawkeR » 7 maja 2010, 21:19

Na chwilę obecną poszedł w ruch WD-40 i nastała cisza ;) ... jestem ciekaw jak będzie z wydajnością tej nieoryginalnej chłodnicy i wentylatora podczas upałów..

Pozdr,
HawkeR

Postprzez ANNA » 8 maja 2010, 06:57

HawkeR napisał(a):Na chwilę obecną poszedł w ruch WD-40 i nastała cisza ;) ... jestem ciekaw jak będzie z wydajnością tej nieoryginalnej chłodnicy i wentylatora podczas upałów..
Pozdr,
HawkeR

Z ciekawości.Czy WD-40 nie jest za rzadkie do łożyska i czy nie wypłucze resztek smaru?.Może się mylę ale chyba lepiej dać coś o większej gęstości żeby dłużej podziałało. :)
LUDZIE,MYŚLCIE-TO NIE BOLI !!!
Anna
Forumowicz

Od: 25 lut 2009, 20:41
Auto: Mazda323f ,BJ , 2.0 DiTD

Postprzez HawkeR » 8 maja 2010, 08:20

ANNA napisał(a):
HawkeR napisał(a):Na chwilę obecną poszedł w ruch WD-40 i nastała cisza ;) ... jestem ciekaw jak będzie z wydajnością tej nieoryginalnej chłodnicy i wentylatora podczas upałów..
Pozdr,
HawkeR

Z ciekawości.Czy WD-40 nie jest za rzadkie do łożyska i czy nie wypłucze resztek smaru?.Może się mylę ale chyba lepiej dać coś o większej gęstości żeby dłużej podziałało. :)

Z pewnością byłby lepszy jakiś smar ceramiczny ect ale akurat WD40 miałem pod ręką. Na chwilę obecną jest to i tak półśrodek i zobaczę jak się sprawdzi.

Pozdr,
HawkeR

PostTen post został usunięty przez black_pablo 26 mar 2013, 09:22.