Zużycie oleju
Strona 1 z 1
Moja mazda323f bj 1,6 bierze olej.Po wymianie oleju i przejechaniu 2000km musiałem dolać około 200ml-300ml oleju.Silnik raczej nie kopci ,suchutki.Jeżdżę raczej spokojnie na krótkich odcinkach(miasto).Nie wiem czy się zgłosić do mechanika czy raczej to norma.Przed wymianą oleju też tak było.Wychodzi na to ze po przeliczeniu po 10000km weźmie około 1-1,5l oleju. Przebieg niby 110tys.Czy to normalne?
- Od: 27 lis 2014, 21:32
- Auto: Mazda326f BJ 1,6 2002
Do przebiegu kolego, to raczej dodaj +100k km.Takie spalanie to jeszcze nie tragedia, można z tym żyć.Kupujesz baniak 4l oleju a reszta zostaje ci na dolewki przez rok.No chyba ,ze chcesz mieć mazdę na tip- top to bawisz się w remont.Ale to pierścienie do wymiany , uszczelniacze , docieranie gniazd zaworowych i zaworów.Tylko,że wtedy to już są większe pieniążki.
Ps.Jaki masz olej?
Ps.Jaki masz olej?
Elf półsyntetyk 10w/40.Poprzednio był mobil 10/40
Dopisano 27 lis 2014, 23:26:
Jeżeli chodzi o przebieg to patrząc na okresy przeglądów w książce serwisowej to poprzedni właściciel w niemczech robił około 8-9 tys rocznie ,chyba że jest sfałszowana.
Dopisano 27 lis 2014, 23:30:
A koledze bierze?
Dopisano 27 lis 2014, 23:26:
Jeżeli chodzi o przebieg to patrząc na okresy przeglądów w książce serwisowej to poprzedni właściciel w niemczech robił około 8-9 tys rocznie ,chyba że jest sfałszowana.
Dopisano 27 lis 2014, 23:30:
A koledze bierze?
Ja kupiłem Valvoline max life 5W-40 a nie wiedziałem nawet co było poprzednio zalane (wiadomo kto karteczki pourywał). W sklepie odradzali bo się rozszczelni i będzie brał olej.A tu guzik prawda, bierze może ze 100ml na mc. Teraz zrobi się zimniej to jeszcze nieco spadnie. Uniak to dopiero łykał olej 1l na miesiąc.Tam tylko filtr zmieniałem , to był silnik 
Dopisano 28 lis 2014, 00:35:
Ja tez mam jakaś książkę ale na pewno fałszerstwo.Niby tylko daty i stan kilometrów. Nic więcej.A takim spalaniem oleju to sie nie przejmuj.Nie ma tragedii.
Dopisano 28 lis 2014, 00:35:
Ja tez mam jakaś książkę ale na pewno fałszerstwo.Niby tylko daty i stan kilometrów. Nic więcej.A takim spalaniem oleju to sie nie przejmuj.Nie ma tragedii.
Każda będzie brała inaczej.Zależy jak kto wcześniej jeździł, czy pałował przed rozgrzaniem itp.
Jak silnik jest w idealnym stanie to od wymiany prawie nic nie weźmie.Ale takie samochody już się skończyły w Niemczech.
Jak silnik jest w idealnym stanie to od wymiany prawie nic nie weźmie.Ale takie samochody już się skończyły w Niemczech.
Miałem kiedyś problemy w innym samochodzie z uszczelniaczami i wtedy silnik się pocił dmuchało w wlew oleju.Podobnie wydaje mi się jest z pierścieniami też teoretycznie powinien się pocić bo rośnie ciśnienie w komorze korbowej.A tu jest zupełnie sucho.
Strona 1 z 1