Kapryśna... Moc/Obroty/ABS

Postprzez tinek » 11 sty 2015, 20:17

thomson0073 napisał(a): i raz jeszcze przepływomierz

miałem raz nową przepływkę chyba od fox-rzeszow i ją zdemontowałem po 10km, bo się jechać nie dało, więc z zamiennikami bywa bardzo różnie

thomson0073 napisał(a):Dokładnie tak Nawet mam go na biurku (ten zdemontowany) i pomimo czyszczenia, ten czujnik (bodajże temperatury) jest zdecydowanie ciemniejszy (zabrudzony) niż na obrazkach w google.

to jeszcze o niczym nie świadczy, sprawdź czy reaguje na zmianę temperatury, to zwykły termistor

jak ktoś już grzebał przy przepustnicy to na początek sprawdź ustawienie/napiecia TPS'a + ciągłość rezystancji
Forumowicz

Od: 11 gru 2012, 18:46
Auto: Focus 2.0 '08
była: 323F BJ ZM '03, Fiesta '98

Postprzez SzymonP-ce » 16 sty 2015, 16:04

Miałem problem szarpania w swojej Madzi:) byl problem z samymi fajkami na cewkach.. tyle ze nowych nie kupsz osobno gdyz sa tylko w komplecie z cewkami... albo szrot ae pewnosci nie masz czy sa dobre albo w miare pasuja od vectry C ..sam takie mam po ich zalozeniu problem sie skonczyl a koszt 40 zl... slyszalem tez ze fajki od bmw E46 pasuja ..pozdrawiam
SzymonP-ce

Postprzez xedos1972 » 16 sty 2015, 17:09

mylisz się fajki są osobno do kupienia choćby tutaj : http://www.fox.rzeszow.pl
xedos1972
Forumowicz

Od: 25 sty 2010, 00:15
Auto: 323S/BJ/1.5 ZL/LPG/1999r.

Postprzez thomson0073 » 16 sty 2015, 17:56

SzymonP-ce napisał(a): byl problem z samymi fajkami na cewkach

Wątpie czy to fajki, szarpie jak ma kaprys...

Sumując madzia ma wymienione cewki, kable, świece, wyczyszczoną raz jeszcze przepływkę, dolot powietrza i przepustnicę + STP PB do baku (profilaktycznie) jak narazie widzę, że jej pomogło, szczególnie gdy wyczyściłem przepustnicę. Kupiłem dość ciekawy środek do tego, trzeba psikać przez ponad 30 s. przy włączonym silniku i dodawać gazu, wszystkie paprochy powinny być przepalone. Zrobiłem taką operację dwa razy, przez prawie minutę każdą, efekt widoczny i na te chwilę zadowalający. :) Zobaczymy jak długo.

Co jeszcze będzie do roboty to się okaże w czwartek bo madzia jedzie do fachowca mechanika (taki z prawdziwego zdarzenia, tata ostatnio u niego Subarke naprawiał i efekt jak najbardziej pozytywny, gość wie co robi).

Zobaczymy czy do czwartku będzie jeszcze przerywać, jeżeli tak to oby to nie były wtryski... :( Wtedy bym już chyba kupił większy silnik + skrzynie (myślałem o 2.0 ze sportive'a) ale to się jeszcze zobaczy.

P.S. Tak jeszcze do fajek od świec i gumek na ich końcach. Chyba Xedos o tym pisał, że te gumki lubią zostać w komorze... I miał racje, została mi jedna od cewki ale zmontowałem takie oto urządzenie do wyciągania gumki. :) Wystarczy delikatnie wkręcić do gumki i powoli wyciągać. :)
Dopisano 16 sty 2015, 16:57:
Załączniki
WP_20150109_006.jpg
1
Początkujący

Od: 11 gru 2014, 23:12
Auto: Mazda 323F BJ
1998r.
1.5 88KM

W planach: Subaru Impreza '04

Postprzez thomson0073 » 24 sty 2015, 17:35

Witam, tak więc madzia wróciła od Pana Krzyśka i działa! :)

Jak się okazało, zawalona była przepustnica (podobno obraz nędzy i rozpaczy) ;) i jak się okazało lekkie falowanie obrotów było powodowane fajką od cewki... SzymonP miał troszkę racji. Ale przynajmniej jest nowa i powinna śmigać, przy okazji udało się też zrobić z zawieszeniem, łączniki stabilizatorów i wymiana poduszek skrzyni i silnika (co ciekawe – ciężko o nowe i oryginalne poduszki do madzi).

Reasumując, jestem zadowolony, bo Pan Krzysiek przywrócił życie madzi. Jak ktoś z okolic Wadowic i potrzebuje dobrego mechanika to mogę dać namiary. :)
Początkujący

Od: 11 gru 2014, 23:12
Auto: Mazda 323F BJ
1998r.
1.5 88KM

W planach: Subaru Impreza '04