rozrządu wymieniac nie musisz-w tym silniku na pewno jest fabryczny czyli ori pasek,w dodatku w ZLach jest rozrzad bezkolizyjny wiec niczym nie ryzykujesz.zreszta komplet rozrtzadu to ok 150zł wiec tragedii nie ma.
co do kosztow...wiadomo ze jakies beda na pewno,za darmo nic sie nie zrobi.Ale mysle ze spokojnie bys sie z Fasolą dogadał i jeszcze by ci w dobrej cenie ten silnik wymienił w kilka dni- ma doswiadczenie w temacie.mysle ze na gotowo za 1800-2000 bys sie wmiescil (ale nie chce za niego sie wypowiadac)
z przekladka i rozrzadem.Uwazam ze to niewiele z praktycznie nowy sinik.
Przy sprzedazy auta tez mozesz cene podniesc o kilka stow z tego powodu-bedziesz mial rachunek
w zeszlym roku kolega zmienial silnik w polifcie(ZM) to go wyszlo ponad 3tys(u innego mechanika)
a róznice widac po wygladzie.
1,5 ZL bierze olej – jakieś typowe usterki, zmiana oleju, czy...?
1, 2
rozrządu wymieniac nie musisz-w tym silniku na pewno jest fabryczny czyli ori pasek,w dodatku w ZLach jest rozrzad bezkolizyjny wiec niczym nie ryzykujesz.zreszta komplet rozrtzadu to ok 150zł wiec tragedii nie ma.
Właściwie to w moim juz pasowalo by tez rozrzad wymienic tak jezdze a nuz sie uda i nie bedzie kolizji jak peknie, bo chyba nie w kazdym przypadku niema kolizji podczas zerwania.
co do kosztow...wiadomo ze jakies beda na pewno,za darmo nic sie nie zrobi.Ale mysle ze spokojnie bys sie z Fasolą dogadał i jeszcze by ci w dobrej cenie ten silnik wymienił w kilka dni- ma doswiadczenie w temacie.mysle ze na gotowo za 1800-2000 bys sie wmiescil (ale nie chce za niego sie wypowiadac)
z przekladka i rozrzadem.Uwazam ze to niewiele z praktycznie nowy sinik.
Ja tez uwazam ze to nie jest duzo za silnik w bardzo dobrym stanie. Jednak jezeli zdecyduje sie na wymiane silnika to wole poczekac az sie moj dokonczy moze jeszcze pochodzi troche jak bede oszczedzal, a u Fasoli to pewnikiem nie pierwszy i nie ostatni ZL.
- Od: 11 mar 2013, 18:32
- Auto: Mazda 323F BJ, 1.5 (ZL) LPG, 1999
Rozrzad na 100% bezkolizja
jak wszystkie silniki benzynowe mazdy,włącznie z v6
Co do ZLa ,to pewnie ze nie ostatni,tylko raczej mało prawdopodobnie że z takim malym przebiegiem sie trafi.
Wysłane z mojego WT19i

Co do ZLa ,to pewnie ze nie ostatni,tylko raczej mało prawdopodobnie że z takim malym przebiegiem sie trafi.
Wysłane z mojego WT19i
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Rozrzad na 100% bezkolizjajak wszystkie silniki benzynowe mazdy,włącznie z v6
Dobra nie chciałem tego pisać, ale ja nie daje wiary w przebieg tego silnika (nawet jak jest to Fasola, który może po prostu nie znać prawdziwej historii silnika). Jest to silnik z przedlifta więc najpóźniej był kupiony w 2000 roku. Więc wtedy ktoś kupił auto z salonu (załóżmy w 2001 na wyprzedaży roczników 2000) po to, żeby załóżmy mało jeżdżący właściciel mógł zrobić 10k km rocznie. Przez pięć lat zrobił te 50k km (przebieg silnika) i załóżmy że po pięciu latach ktoś mu skasował Madzie na krzyżówce. No i mamy rok 2006 gdzie właściciel dostaje szkodę całkowitą i od tego czasu i następne 7 lat bedzie trzymał go w garażu żeby teraz 2013 sprzedać komuś po latach silnik z małym przebiegiem. Nie mówie niemożliwe ale na pewno mało prawdopodobne. Dlatego ja traktuje takie oferty z przymrużeniem oka, bo silnikom można przypisywać małe przebiegi i to łatwiej niż samochodom.
Nie wątpię, że jest to silnik w bardzo dobrym stanie, zadbany itd... tylko poprostu w 2013 w przebieg 50k silnika z góra 2000 roku nie uwierzę i tak.
Ja nie oczekuje cudów bo to i tak małoprawdopodobne taki motor znaleźć z tego rocznika z niskim przebiegiem. Jak kiedyś się zdarzy, że będę chciał kupić to i 200k przebiegu może być fantastycznym silnikiem byle był w bardzo dobrym stanie. Kolega ma ZL prawie 300k najechane i nie bierze nic oleju a raczej do spokojnych kierowcow nie nalezy.
Wiadomo każdy na prawo do swojego zdania:–)
Zdaje robię sprawę z tego że mako kto uwierzy w ten przebieg,jednak la ten motor widzialem na własne oczy,dla porównania obok stoi młodszy sporo ZM z polifta i różnica miażdżącą. Poza tym mam u siebie przepustnice z tego zla i porównywałem z moja (180tys) i też różnica gołym okiem widać. Nawet jak na 150tys to i tak warto moim zdaniem,zero wyciekow itp,itd.
Wysłane z mojego WT19i
Zdaje robię sprawę z tego że mako kto uwierzy w ten przebieg,jednak la ten motor widzialem na własne oczy,dla porównania obok stoi młodszy sporo ZM z polifta i różnica miażdżącą. Poza tym mam u siebie przepustnice z tego zla i porównywałem z moja (180tys) i też różnica gołym okiem widać. Nawet jak na 150tys to i tak warto moim zdaniem,zero wyciekow itp,itd.
Wysłane z mojego WT19i
uvekolarz napisał(a):Dobra nie chciałem tego pisać, ale ja nie daje wiary w przebieg tego silnika (nawet jak jest to Fasola, który może po prostu nie znać prawdziwej historii silnika).
Wywołany do tablicy zabieram głos. Masz prawo do takiego zdania bo nie znasz mnie, tego co robię i czym się zajmuje

Z reszty nie mam obowiązku się tłumaczyć. Widząc co piszesz twierdzę, że nawet jakbyś kupił ten motor to i tak znajdziesz jakiś duperel, że z tej strony jest czysty a z tamtej zakurzony itp.
Reasumując – nie sprzedam Ci tego silnika, chyba, że zakupisz go przez allegro (wtedy regulamin mnie do tego zobowiązuje) Udanego remontu życzę
P.S. podniosłem cenę gdybyś był jednak zainteresowany
-
Fasola
Fasola napisał(a):P.S. podniosłem cenę gdybyś był jednak zainteresowany
leże

chyba zle mnie odebrałeś Fasola
to dobrze ze mam takie prawo dlatego nie odmowilem sobie skorzystania z takiego prawa, a po czesci wiem czym sie zajmujesz bo odwiedzilem twoja stronke z czesciami na allegro
Napisałem ze moze to moze tamto bo wydaje mi sie ze mialem prawidlowy tok rozumowania jezeli chodzi o stosunek wieku silnika do jego przebiegu. Uwazam ze jak ktos sprzedaje 14 letni silnik z takim przebiegiem to nie powinien pozostawiac pola do domyslow, ja glosno myslalem, jak odstraszam klientow na ten silnik to przepraszam nie bylo to moim zamiarem i jak bym mial kupować silnik to bylby wlasnie ten od ciebie nawet po cenie gratisowej specjalnie dla mnie (2 stowy do gory). Nie pisalem na priv bo nie bylem zainteresowany kupnem
Masz rację znajdę duperel bo bo takim klientem właśnie jestem, ale nie pisałem, że chce akurat od ciebie kupic ten silnik ani ze w ogole chce kupic
dzieki za dobre ale nieszczere zyczenia ale nie bede robil remontu jednak wiec zycz mi poprostu zdrowia
Podniosłes po mojej sugestii na forum ze to nie jest duzo za silnik w bardzo dobrym stanie?
o bosze następny poznaniak, to tez sobie zmontuj jakis czolg na ikonke
Wywołany do tablicy zabieram głos. Masz prawo do takiego zdania bo nie znasz mnie, tego co robię i czym się zajmuje
to dobrze ze mam takie prawo dlatego nie odmowilem sobie skorzystania z takiego prawa, a po czesci wiem czym sie zajmujesz bo odwiedzilem twoja stronke z czesciami na allegro
jeżeli chcesz wiedzieć cos na temat tego auta, przebiegu lub stanu to napisz Pw a nie przedstawiaj pierdół wyssanych z palca, ze może to, może tamto.
Napisałem ze moze to moze tamto bo wydaje mi sie ze mialem prawidlowy tok rozumowania jezeli chodzi o stosunek wieku silnika do jego przebiegu. Uwazam ze jak ktos sprzedaje 14 letni silnik z takim przebiegiem to nie powinien pozostawiac pola do domyslow, ja glosno myslalem, jak odstraszam klientow na ten silnik to przepraszam nie bylo to moim zamiarem i jak bym mial kupować silnik to bylby wlasnie ten od ciebie nawet po cenie gratisowej specjalnie dla mnie (2 stowy do gory). Nie pisalem na priv bo nie bylem zainteresowany kupnem
Z reszty nie mam obowiązku się tłumaczyć. Widząc co piszesz twierdzę, że nawet jakbyś kupił ten motor to i tak znajdziesz jakiś duperel, że z tej strony jest czysty a z tamtej zakurzony itp.
Masz rację znajdę duperel bo bo takim klientem właśnie jestem, ale nie pisałem, że chce akurat od ciebie kupic ten silnik ani ze w ogole chce kupic
Reasumując – nie sprzedam Ci tego silnika, chyba, że zakupisz go przez allegro (wtedy regulamin mnie do tego zobowiązuje) Udanego remontu życzę
dzieki za dobre ale nieszczere zyczenia ale nie bede robil remontu jednak wiec zycz mi poprostu zdrowia
P.S. podniosłem cenę gdybyś był jednak zainteresowany
Podniosłes po mojej sugestii na forum ze to nie jest duzo za silnik w bardzo dobrym stanie?
Uvekolarz – zostales pozamiatany hehehe
o bosze następny poznaniak, to tez sobie zmontuj jakis czolg na ikonke
uvekolarz napisał(a):Podniosłes po mojej sugestii na forum ze to nie jest duzo za silnik w bardzo dobrym stanie?
Oglądałbyś wcześniej te aukcję to byś widział że był i za 1500, ale pewnie wtedy nie miałeś tego auta lub nie brała oleju.
uvekolarz napisał(a):o bosze następny poznaniak, to tez sobie zmontuj jakis czolg na ikonke
hamuj z takimi stwierdzeniami
pece...zakończyłem dyskusje.
-
Fasola
1, 2