Wypadanie zapłonu mazda 323 bj 1,5cm 16v 99r.

Postprzez wojciech1972 » 5 sty 2019, 14:05

Witam mam taką ładną zgrabną Madzie no i miałem spokój aż do teraz, gdy latem wracałem nią z Niemiec
auto przy 130 km/h zgasło mi same, więc odczekałem chwilę na parkingu następnie zapalił i tak dojechałem do domu problem gorszy nastał w domu zaczęła gasnąć co jakiś czas więc wymieniłem czujnik położenia wału oraz wałka rozrządu i to okazało rozwiązaniem doraźnym teraz mam tak że wypadają mii zapłony na drugim i co jakiś czas na czwartym cylindrze , wymieniłem cewki zapłonowe świece, przepływomierz a dzisiaj nawet komputer wraz ze stacyjką i immobilaizer problem nie zniknął i pozostał .Powiem tak byłem w paru warsztatach i każdy jak słyszał ze tj. Mazda 323 bj to miałem wrażenie że nagle im wszystkim bozia rozum odjęła bo nikt nie chciał jej naprawiać a PROBLEM POZOSTAŁ może ktoś miał coś podobnego i wie jak to ugryść bo ja nie mam koncepcji już żadnej powiem jeszcze że próbowaliśmy podłączyć komputer ale on nie może się połączyć z ECU I POPROSTU RĘCE koledzy opadają
a szkoda mi ją zepchnąć na złom bo to jednak MADZIA I trochę mi szkoda <co?> <co?> <co?> <co?> <co?> <co?> <co?> MOŻE KTOŚ Z WAS COŚ WIE ewentualnie mogę dodać filmik z pracy silnika chyba że jest ktoś z okolic Zabrza i ma możliwość podłączenia komputera do niej żeby z czytać o co jej chodzi bo ja nią nigdzie już nie dojadę
Początkujący
 
Od: 17 lis 2018, 18:48
Posty: 13
Auto: mazda32 BJ 1,5 16V 1999r.

Postprzez TiGRA200SX » 5 sty 2019, 22:53

Jedź na sprawdzenie rozrządu. 1 ząbek potrafi narobic problemów. Sprawdź okablowanie idące do cewek. Sprawdź kable WN. Możliwe że w niedziele będę przejeżdzał przez Zabrze to może znajdę chwilkę oblookać.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2017, 13:14
Posty: 92 (3/9)
Auto: '02 323F BJ 1,6 16V ZM

Postprzez wojciech1972 » 6 sty 2019, 19:21

zapraszam serdecznie jeśli będzie tak daleko to podam adres ewentualnie telefon

Dopisano 6 sty 2019, 19:23:

lub możemy się umówić na jakiś konkretny dzień

Dopisano 6 sty 2019, 19:42:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gKBofSSjIBw" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


pod tym adresem jest praca tego silnika oraz kody błedów

Dopisano 6 sty 2019, 19:49:

https://www.youtube.com/watch?v=gKBofSS ... tion=share

sorki pod tym linkiem można zobaczyć jakie kody wyświetla kontrolka ABS
Początkujący
 
Od: 17 lis 2018, 18:48
Posty: 13
Auto: mazda32 BJ 1,5 16V 1999r.

Postprzez długi 77 » 7 sty 2019, 15:16

Kolego,czy auto w gazie?Bo chyba nie ma o tym informacji,albo przeoczyłem.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 kwi 2018, 06:42
Posty: 31 (1/0)
Skąd: Lubin ZdolnyŚląsk
Auto: Mazda6 1.8LPG 2005 lift

Postprzez wojciech1972 » 8 sty 2019, 21:13

tak ona jest na LPG
Początkujący
 
Od: 17 lis 2018, 18:48
Posty: 13
Auto: mazda32 BJ 1,5 16V 1999r.

Postprzez długi 77 » 10 sty 2019, 16:50

Ostatnio przerabialiśmy u kumpla podobny temat ale w mitsubishi lancer 1.8.Objawy podobne do Twoich.Wymiana świec,podmiana cewek itd. a na komputerze ciągle wypadanie zapłonu i problemy z silnikiem.Po zmierzeniu ciśnienia na cylindrach,okazało się,że na tym gdzie wywalało wypadanie zapłonu,nie było ciśnienia.Po rozebraniu,okazało się,że zawór wypalony.To była przyczyna błędu i problemów z silnikiem.Do wypalenia zaworu doszło dla tego,że do tego cylindra nie prawidłowo podłączyli gaz.Zaworek w kolektorze ssącym był zamontowany lekko"pod prąd" i to wystarczyło żeby wypaliło zawór.Chodzi o to że na tym cylindrze było za ubogo chyba(tłumaczył mi fachowiec ale nie powtórzę dokładnie)Sprawdz ciśnienie w cylindrach,to ci dużo powie o kondycji silnika.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 kwi 2018, 06:42
Posty: 31 (1/0)
Skąd: Lubin ZdolnyŚląsk
Auto: Mazda6 1.8LPG 2005 lift

Postprzez wojciech1972 » 12 sty 2019, 12:02

było mierzone i ciśnienie było 16,5 bar prawie że 17 na 4 cylindrach i najlepsze jest to że wszystkie były równe(mniej więcej) a to co ty mówisz dzieje też jak i na benzynie tak i na gazie ale gdy jest zimna to na ssaniu chodzi idealnje
Początkujący
 
Od: 17 lis 2018, 18:48
Posty: 13
Auto: mazda32 BJ 1,5 16V 1999r.

Postprzez długi 77 » 12 sty 2019, 15:54

Podłączyłeś się autem pod komputer?Inaczej chyba nic nie wymyślimy niestety.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 kwi 2018, 06:42
Posty: 31 (1/0)
Skąd: Lubin ZdolnyŚląsk
Auto: Mazda6 1.8LPG 2005 lift

Postprzez wojciech1972 » 31 sty 2019, 21:14

no i widzę że nikt nie pomoże, czasem myślę że moja madzia jest chyba z innego wymiaru
Początkujący
 
Od: 17 lis 2018, 18:48
Posty: 13
Auto: mazda32 BJ 1,5 16V 1999r.

Postprzez Andrzej414 » 9 lut 2019, 11:25

Być może TPS w przepustnicy jest uszkodzony albo został przestawiony. Można spróbować podmienić przepustnicę.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 sie 2011, 10:44
Posty: 1076 (2/42)
Skąd: Pierwsza Stolica Polski
Auto: Mazda 323C BA 1.5 '96
Mazda 2 DE 1.3 '09

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323