Witam
Mam Mazdę 323F 1.5 ZL z 2000r.
Właściwie odkąd mam ten samochód (od początku tego roku) mam mały problem.
Kiedy w trakcie jazdy puszczę gaz i nagle szybko go wcisnę to czuć wyraźne i tak jakby podwójne szarpnięcie. To szarpnięcie jest tym silniejsze im niższy jest bieg (a przynajmniej tak mi się wydaje) i nie występuje kiedy gaz naciskam z wyczuciem i powoli.
Szarpnięcie trwa może z sekundę a później już auto przyśpiesza normalnie.
Nie wiem czy to jest z tym związane ale podczas jazdy na jedynce autem często szarpie, zazwyczaj jak gaz jest wciśnięty nie za mocno, bez półsprzęgła. Trudno trochę to opisać ale chodzi o to, że muszę np. podczas jazdy po parkingu na jedynce operować gazem z wyczuciem bo inaczej autem szarpie. Na innych biegach to nie występuje, wtedy tylko ten problem, który opisałem wyżej.
Problem nie jest może bardzo uciążliwy ale denerwujący.
Czym to może być spowodowane? Czy poduszki pod silnikiem albo skrzynią to dobry trop? Czy raczej coś z lewym powietrzem albo przewodami WN?
Krótkie szarpnięcia przy wciskaniu gazu
Strona 1 z 1
ja w tym roku wymieniałem oby dwie grodziową i ta przednia ,obie były zerwane na maksa a silnik na wolnych bujał się jak piany pod płotem, ale takiego szarpnięcia nie odczuwałem .spróbuj szarpnąć silnikiem czy będzie się bujał .a mnie teraz stoi dęba to wykluczysz poduszki ,możesz też zrobić foto poduszek z bliska i widać czy jest oberwana .
Strona 1 z 1