Wymiana uszczelki pod głowicą – pytania

Postprzez mexuss » 13 maja 2014, 20:02

Witam. Prawdopodobnie czeka mnie w najbliższym czasie wymiana uszczelki pod głowicą, ale nie jestem do końca pewien więc mam kilka pytań: Przede wszystkim, ile może taka wymiana kosztować? (szacowane koszta, wiem, że rozbieżność może być dosyć duża). Co przy okazji wymiany tejże uszczelki trzeba wymieniać? Dodatkowe uszczelki typu kolektor ssący i dolotowy, śruby. I ostatnie, czy mogę jednoznacznie stwierdzić ze to uszczelka pod głowicą jeżeli: ewidentnie widać że blok przecieka, ubywa płynu chłodniczego i oleju, podczas uruchomienia silnika po nocy widać duże kłęby białego dymu wydostające się z rury wydechowej (po przejechaniu kilku km i rozgrzaniu silnika dymienie ustępuje).
Proszę o szybką odpowiedź gdyż samochód jest w ciągłej eksploatacji a chcę zminimalizować koszty napraw. Pozdrawiam, Patryk
Początkujący

Od: 30 mar 2014, 12:03

Postprzez tomsimondj » 29 maja 2014, 12:08

mozesz sprawdzic czy w zbiorniku od plynu chlodniczego czuc spaliny i czy pod korkiem oleju jest "maslo" jesli tak to raczej juz na pewno uszczelka pod glowica.. co trzeba jeszcze wymienic powiem szczerze nie wiem, na pewno trzeba planowac glowice a to zazwyczaj + 500zl do rachunku
Forumowicz

Od: 20 sie 2012, 19:03
Auto: 508SW 2.0hdi + Mazda 3 BL
były:
Laguna 2.0dci GT
Subaru Legacy BL 2.5 07
Mazda 6 GG 2.3 06
Mazda 6 GG 2.0+lpg
Mazda 323f BJ 1.6+LPG