Byłem już w kilku warsztatach ale za każdym razem otrzymuję info, że trzeba wymienić silnik bo tak najtaniej, że to przez gaz i naprawa będzie droższa niż wymiana.
Wszystkie serwisy potwierdziły, że nie pali jeden cylinder – stąd nierówna praca silnika, i że ciśnienie na dwóch pierwszych cylindrach jest zbyt małe.
Dużo szperałem w forum ale sposoby podane przez innych użytkowników w moim przypadku nie pomogły.
Mimo porażek zaraz po zakupie i tak polubiłem to autko. Postaniowiłem się nie poddawać – bo sprzedać zawsze można – i spróbować podziałać w temacie. Stwierdziłem, że jak z poprzednimi autami najlepiej współpracować z ludźmi z forum konkretnej marki, którzy mają spore doświadczenie i sentyment do marki
Kupiłem więc tester z oprogramowaniem i zacząłęm drobne prace żeby sprawdzić co i jak, a to krótki opis tego co robiłem i jak zachowuje się samochód:
1. Skasowałem błędy – pojawiły się w kolejności P0432 i P0301- rzadziej odwrotnie
2. Po wymianie kabli od cewek i świec – kody te same
3. Zamiana cewek – kody te same
4. Zauważyłem, że czasami po dłuższej pracy silnika błędy znikają i silnik wraca do normy – maks 1h i wraca do poprzedniego stanu
5. Dodanie na polecenie mechanika (szczerze mówiąc nie wiem czy dobrze, że go posłuchałem) środki do oleju i benzyny – nie zauważyłem poprawy
6. Autko nie pali oleju
7. Rozpędza się bez problemu do konkretnych prędkości – z czego rozumiem, że na wysokich obrotach pracuje normalnie
8. Filtr powietrza wymieniony
9. Większość wtyczek, które znalazłem oczyściłem środkiem i zabezpieczyłem przed utlenianiem – oczywiście jak poprzednio bez efektu
10. Ładowanie i akumulator w porządku – sprawdziłem miernikiem i podczas eksloatacji prostym wskaźnikiem na diodach.
11. Nie zauważyłem lub nie potrafiłem dobrze sprawdzić nieszczelności w układzie wlotu powietrza.
12. Mam wrażenie, że przy wilgotnej pogodzie jest gorzej – ale to może być subiektywne wrażenie.
13. Przy postoju w korach często czuć paliwo – gaz lub benzynę w środku samochodu.
14. Nie wiem czy to też normalne ale obudowa z tworzywa pod dźwignią zmiany biegów czasami też się dość mocno nagrzewa.
15. Pali o jakieś 2-3 litrów więcej niż powinien – wg. opinii użytkowników innych M323F1,6BJ
16. Szarpie przy przyspieszaniu – w zakresie niskich obrotów.
No to już chyba wszystko co chciałem napisać.
W sumie nie wiem co już robić. Może ktoś ma jakiś pomysł. mam ten tester parę parametrów można odczytać. Jestem elektronikiem więc jakieś pomiary w miarę możliwości mogę też zrobić. Może jak już zabraknie mi sił ostatecznie ktoś zaopiekowałby się samochodem żeby sprawdzić co jest nie tak – ma trochę czasu i miejsce – mogę go podrzucić w woj. wlkp. Wolę zapłacić komuś kto podejdzie uczciwie do tematu i może poświęcić trochę czasu. Nie chce mi się wierzyć żeby usterka była nie do usunięcia. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
2012.10.28 Kolejny warsztat potwierdził uszkodzenie silnika – pracę zaczeliby od rozebrania "góry" silnika... Koszt jest dla mnie nie do zaakceptowania 2500zł – faktycznie wymiana silnika byłaby tańsza.
Od tego momentu szukam kogoś kto za rozsądną cenę wymieniłby lub naprawił silnik. Jeżeli ktoś jest zainteresowany proszę o informacje.
Ja muszę się już poddać bo nie mam dostępu do garażu a na mrozie ciężko cokolwiek zrobić.