Rolka pompy od wspomagania, K8

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Illmereth » 3 maja 2010, 06:46

Witam,
mam następujący problem: w czasie jazdy spadł (i przy okazji nieźle oberwał) pasek od wspomagania-pompy wody, nie byłoby w tym nic dziwnego i założenie go z powrotem nie byłoby skomplikowane, gdyby nie jeden mały szczegół – rolka znajdująca się za rolką napinającą, na samym końcu paska (wydaje mi się, że jest ona od wspomagania) jest luźna – strasznie lata, przez co pasek spada od razu po uruchomieniu silnika. Nie da się tej rolki dokręcić – śruba się kręci, ale nic to nie daje, ani się nie przykręca, ani się nie odkręca. Moje pytanie jest następujące – jak zamontowana jest rolka? Czy jest to śruba, czy nakrętka na szpilkę (na razie próbowałem to zrobić w warunkach polowych i przy ograniczonej widoczności jaką stwarza wypełnienie komory przez silnik i przez stan techniczny nakrętki/śruby nie jestem w stanie za bardzo tego stwierdzić co to jest)? Czy po odcięciu nakrętki i zdjęciu rolki będzie można wymienić szpilkę, oraz czy przy kupnie nowej rolki, w zestawie dostanę też nową nakrętkę i szpilkę/śrubę?
Początkujący

Od: 8 maja 2008, 23:29
Auto: 323f BG 1,6 gaźnik '90

Postprzez misiura » 3 maja 2010, 12:12

http://rapidshare.com/files/156386500/M ... Manual.pdf

Witam powyżej masz linka do instrukcji przyda Ci się przy takiej zabawie :) Na takie pytanie odpowie Ci ktoś kto się konkretnie bawił w tych okolicach. Co do pytania czy przy zakupie rolki dostajesz nakrętke i śrube – według japomoto w kartoniku jest tylko rolka.

przykład:
Rolka prowadząca paska rozrządu
Indeks 50R3001OYO
Producent NSK JAPAN
Opis ŚREDNICA ZEWNĘTRZNA 60 MM / ŚREDNICA WEWNĘTRZNA 10 MM / SZEROKOŚĆ 35 MM /
P O Z D R A W I A M
Forumowicz

Od: 2 mar 2010, 18:00
Auto: 2x MX3 1.6 16V 98r. Było sobie życie;)
VW Passat B6 2.0 TDI CR 4MOTION DSG
VW Golf 4 1.9 TDI 150KM