Automtyczna skrzynia problem – mx3

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez malinkajustynka » 8 maja 2009, 07:50

Witam Wszystkich !!!
Mam duży problem i nie wiem jak go rozwiazac... Prosze was o pomoc i porady.
Wiec tak, jakies pol roku temu kupilam Mazde mx-3 z utomatyczna skrzynia biegow. ( 1993r ) Wszystko bylo pieknie i cudownie, mazdzioszka jezdzila i spisywala sie na medal, naprawde nie mialam do niej zadnych zastrzezen. Po jakis 3-4 mc zaczelo cos fiksowac mi w skrzyni. Rzucala jak zmienialy sie biegi, pozniej z wielka trudnoscia zmieniala wogole biegi, pojechalam na warsztat i wymienilam olej w skrzyni. Przez jakis czas bylo ok., ale poo kilu dniach znow bylo to samo, a pozniej to wogole skrzynia tak jakby sie wylaczala i przestawala jechac bo biegi sie nie zalaczaly. Musialam sie zatrzymac, wylaczyc ja i wlaczyc i ruszalam i po kilku km znow mi sie to robilo. Podczas jazdy potrafilam tak stawac nawet z 8 razy.. ;/ teraz mam juz pieniadze na naprawe ale nie wiem co mam zrobic. Dac ta skrzynie do regeneracji – ale boje sie ze po jakims czasie znow sie zepsuje, kupic nowa automatyczna skkrzynie ( znaczy sie uzywana ale dzialajaca ) ale boje sie ze kupie jakis bubel ktory sie zepsuje ;/ czy moze przeobiic mazde na manuala. Co o tym sadzicie ??? Moze ktos miał podobny problem ??? Bardzo prosze o pomoc . Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 8 maja 2009, 10:20 przez malinkajustynka, łącznie edytowano 2 razy
Początkujący

Od: 29 paź 2008, 12:12
Auto: mazda mx-3 ASB

Postprzez atis » 8 maja 2009, 09:33

Ja sie zabardzo nieznam...ale najlepiej by było wsadzic tam manuala :)
Mx3 V6 WITH 19 INCH WHEELS :)
Moja ukochana :D
http://www.youtube.com/watch?v=6yyQo_R3wX0
Forumowicz

Od: 2 kwi 2009, 20:33
Auto: Mx3 V6 WITH 19 INCH WHEELS
323 1,7D
Corsa 1,4L
Mazda MX3 V6
Nubira 2,0 LPG
Volvo V70 2,4 T AWD

Postprzez Mr.M » 8 maja 2009, 10:03

przez to czlowiek nie lubi automatow ale na miasto bomba rzecz ...

prawdopodobnie skrzynia ci gupieje bo mozliwe ze albo wdala sie jakas wada mechaniczna albo elektroniczna powodowana zlym odczytem obrotow silnika.
Zacznij powoli jak mozesz znajdz kogos u siebie chyba ze sam sprobujesz odczytac kody bledow z silnika ... informacje masz na stonie klubowej ..
http://www.mazdaspeed.pl/web/warsztat/warsztat.php?c=obd

Popytaj tez ludzi moze ktos zna dobrego śpeca od automatów. Podejrzewam że może to byc powodowane cos po stronie elektroniki skoro mowisz ze olej wymieniony a zaczyna dobrze dzialac dobrze po odpalniu

Pozdrawiam
ps. zmien temat i opis bo cie dojada adminowie zaraz ;) a temat ciekawy
Przykład
Teamt : Automtyczna skrzynia problem – mx3
Opis: Mazda Mx3 1.6 92r
Mazda 6 User :)
Forumowicz

Od: 18 wrz 2007, 21:32
Auto: Mazda 6

Postprzez malinkajustynka » 8 maja 2009, 10:18

Mr.M dziękuje bardzo ;) i jastem ona a nie on , to tylko tak przy okazji . A co do skrzyni to przy wymianie oleju na magnesie bylo bardzo duzo opiłków wiec podejzewam ze i tam cos musialo sie sypnać, no i skrzynia zaczeła juz pod koniec eksploatowania jej wydac dziwny dzwiek, coś jak statek kosmiczny , takie dziwne pyrkanie.. ;/
Początkujący

Postprzez Jacol » 8 maja 2009, 12:14

malinkajustynka napisał(a):A co do skrzyni to przy wymianie oleju na magnesie bylo bardzo duzo opiłków wiec podejzewam ze i tam cos musialo sie sypnać, no i skrzynia zaczeła juz pod koniec eksploatowania jej wydac dziwny dzwiek, coś jak statek kosmiczny , takie dziwne pyrkanie.. ;/

nie wiem czy nie bedzie lepszym rozwiazaniem szukanie juz jakiejs uzywki automatu, lub przejsc na manualną ...
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)

Moja Madzia ;)
Forumowicz

Od: 3 paź 2006, 14:05
Auto: MX-3 '91 KL-ZEn
M6 '04 L3

Postprzez malinkajustynka » 8 maja 2009, 13:05

Jacol ... tez mi sie tak wydaje .
Początkujący

Postprzez Mr.M » 8 maja 2009, 19:04

malinkajustynka napisał(a):i jastem ona a nie on

ło matko przepraszam cie naj naj monciej <glupek2>

no jak piszesz ze byly jakies opylki i widzac rok produkcji zgadzam sie z Jacol-em trzeba zaczac szukac "prawdopodobnie" nowej skrzyni podejrzewam ze bedzie lekki problem silnikczek 1.6 ale z przed lifu – chyba ze jeszcze moze uda sie znalesc jakiegos śpeca i pomoze :)

Pozdrawiam
Mazda 6 User :)
Forumowicz

Od: 18 wrz 2007, 21:32
Auto: Mazda 6

Postprzez BratCukierka » 8 maja 2009, 19:25

a ja bym chyba oddał auto do wieśka z dębicy :P :D
Forumowicz

Od: 24 cze 2006, 20:21
Auto: Toyota Yaris Hybrid '19

Postprzez malinkajustynka » 8 maja 2009, 19:52

Mr.M nie ma za co ;P ... a czemu moze byc problem ?? a co myslisz o zamianie z automata na manualna ??

BratCukierka – co masz na mysli ?? ;> :P
Początkujący

Postprzez BratCukierka » 8 maja 2009, 19:56

to że napisałbym do wieśka z dębicy (wiesiek5) czy podejmie się naprawy (dla niego nie ma rzeczy nie możliwych :P ), a fachowiec z niego nie mały :D
Forumowicz

Postprzez malinkajustynka » 8 maja 2009, 19:58

BratCukierka aha, w sumie sprubowac zawsze mozna... zglosze sie do Wiesia :) ale poki co szukam dalej innych rozwiazan :)
Początkujący

Postprzez BratCukierka » 8 maja 2009, 20:35

raczej zacząłbym od napisania do wieśka a dopiero wtedy szukałbym innych rozwiązań :D
Forumowicz

Postprzez malinkajustynka » 8 maja 2009, 23:47

a jak ja tego wiesia znajdę ?? :)
Początkujący

Postprzez lader3 » 13 maja 2009, 12:13

Napisz czy masz automata z funkcją HOLD drugi przycisk na gałce Jeśli tak to na serwis błędy skasowac i pojeżdzic trochę nie używając tej funkcji . kolejna rzecz te automaty z zasady są bezawaryjne podwarunkiem że poprzedni właściciel dbał i używał HOLDA zgodnie z przeznaczeniem (generalnie tylko do wyprzedzania )lub przeczepa
Robiłem regeneracje skrzyni kosztowało 300 z olejem (tanio to to niejest) ale wiem jak wygląda i czego mam się po niej spodziewac autkiem jeździ żona także musi bezawaryjne.(ostatnio olej chciała dolewac do baku:)) a skrzynke automatyczną do tego rocznika w dobrym stanie dostac jest ciężko
lader3

Postprzez malinkajustynka » 15 maja 2009, 14:42

lader3 mam automata z funkcja hold.
lader3 napisał(a):kolejna rzecz te automaty z zasady są bezawaryjne podwarunkiem że poprzedni właściciel dbał i używał HOLDA zgodnie z przeznaczeniem

jezeli o to chodzi to nie jestem pewna, jak wymienialam olej w skrzyni to wylala sie czarna woda , mechanik podejzewal ze olej nie byl wymieniany od nowosci bo nawet sruby ni e byly ruszane ... jak bym wiedziala o tym wczesniej to napewno to wszystko by sie tak nie potoczylo,. Wydaje mi sie, ze sama regeneracja juz mi tu nie pomoze .. znaczy sie pomoze ale poniose w zwiazku z tym ogromne koszta, a na to niestety nie jestem przygotowana. podejzewam ze bede musiala wstawic tam manuala ;/
Początkujący

Postprzez Ariel84 » 5 sie 2009, 18:57

1y raz czytam że ktoś ma mx-3 automat ;] więc ktoś musiał to wcześniej przerobić i widocznie źle się za to zabrał
Forumowicz

Od: 5 sie 2009, 14:38
Auto: Mx-3 k8

Postprzez Jacol » 5 sie 2009, 22:27

1y raz czytam że ktoś ma mx-3 automat ;] więc ktoś musiał to wcześniej przerobić i widocznie źle się za to zabrał

Ariel84 przewaznie wersje mx-3 z USA miały automaty (Mazda Precidia) choc i trafiały sie wersje europejskie :) Nikt nie kombinowal :)
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)

Moja Madzia ;)
Forumowicz

Od: 3 paź 2006, 14:05
Auto: MX-3 '91 KL-ZEn
M6 '04 L3

Postprzez brii » 5 sie 2009, 22:50

malinkajustynka – szansa trafienia używki "w proszku" są niestety duże, nawet jak będzie można sprawdzić skrzynię przed wymontowaniem z dawcy... Jeśli Twoja skrzynia nie została zjechana kompletnie to być może warto ją naprawić – to nie są skomplikowane i nowoczesne konstrukcje – naprawa powinna się zamknąć w 2000zł i masz nówkę skrzynię :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez hugo11 » 7 sie 2009, 23:00

Witaj koleżanko! Czy udało Ci się coś wykombinować z tą Twoją skrzynią? Skrzynia w mojej mx3 się sypnęła i chcą mi ją naprawiać za 4350zł !!! A to 70% wartości auta.
hugo11