Jaki naped w MX-3
1, 2
Witam może to głupie pytanie ale chciałbym się dowiedzieć na którą oś jest napędzana mazda mx-3, szukałem tej ingormacji w internecie ale nie moge znaleść, na początku bełem przekonany że na przód ale kumpel zasiał ziarno niepewności mówiąc że na pewno na tył bo to "sportówka".
i jeszcze jak można to chciałbym sie dowiedzieć za ile powinienem wyrwać w niemczech MX-3 silnik 1.6.
i jeszcze jak można to chciałbym sie dowiedzieć za ile powinienem wyrwać w niemczech MX-3 silnik 1.6.
- Od: 25 maja 2006, 23:31
- Auto: Czarna MX-3 1.6
wystarczy zobaczyć jak jest silnik polożony...jak poprzecznie to przod jak pionowo to tył, to,ze sportowy to nie ma nic do rzeczy większość ma na przód...
" o czym myśli młodzież co z paskami nosi odzież" :–)
- Od: 25 sty 2005, 01:24
- Auto: Premacy 2.0 DiTD, 03r.
Dzięki za info
mam jeszcze jedno pytanie które być może przewijało sie już na forum ale ....
no właśnie ale posiadam zwykły modem i nie moger za szukac bo zajmuje to troche czasu.
Ale powrócmy do pytania: To interesuje mnie ile kosztuje utrzymanie przez rok MX-3??
Tzn tak:
– przegląd ok 200zł
– OC ok 400zł
– Paliwo ------ Ile pali taki 1.6 8V a ile 16V a ile 1.8
– inne koszty ( przyjmijmy że nie będzie bardzo paważnych awarii tylko drobne eksploatacyjne )
No i na co zwrócić uwage przy zakupie auta bo zamieżam nabyć taki w sierpniu i wacham się pomiedy MX-3 a Civikiem 5 gen. Za MXem przemawia oczywiście wyglad wyglad wygląd!! no a civic mało pali. No do tego jeszcze koszt zakupu przyjmuje że bde miał na zakup w niemczech koło 1000 euro może troche więcej. Znajde coś za tą cenę?
Jeżeli te tematy były już poruszane to prosiłbym o linka, aczkolwiek odpowiedzi mile widziane.
mam jeszcze jedno pytanie które być może przewijało sie już na forum ale ....
no właśnie ale posiadam zwykły modem i nie moger za szukac bo zajmuje to troche czasu.
Ale powrócmy do pytania: To interesuje mnie ile kosztuje utrzymanie przez rok MX-3??
Tzn tak:
– przegląd ok 200zł
– OC ok 400zł
– Paliwo ------ Ile pali taki 1.6 8V a ile 16V a ile 1.8
– inne koszty ( przyjmijmy że nie będzie bardzo paważnych awarii tylko drobne eksploatacyjne )
No i na co zwrócić uwage przy zakupie auta bo zamieżam nabyć taki w sierpniu i wacham się pomiedy MX-3 a Civikiem 5 gen. Za MXem przemawia oczywiście wyglad wyglad wygląd!! no a civic mało pali. No do tego jeszcze koszt zakupu przyjmuje że bde miał na zakup w niemczech koło 1000 euro może troche więcej. Znajde coś za tą cenę?
Jeżeli te tematy były już poruszane to prosiłbym o linka, aczkolwiek odpowiedzi mile widziane.
- Od: 25 maja 2006, 23:31
- Auto: Czarna MX-3 1.6
przgląd niecałe 100 zł, chyba że chcesz go zagazować
OC – zależy od zniżek
Paliwo – w zależności od nogi – na mieście 1,6 – 8-10, 1,8 – 10-14
inne koszty zakładając że nie będzie awarii zależą od tego ile będziesz jeździł – trza tu wliczyć to samo co w każdym normalnym samochodzie, czyli klocki, tarcze, rozrząd, płyny, wycieraczki, duperele... trudno to jednoznacznie określić
jasne, że kupisz – złoma... jak chcesz kupić sportowe auto w dobrym stanie to musisz tą kwotę podwoić niestety... jak nie masz takiej możliwości to kup lepiej dobrze utrzymana 323F BG 1,6
OC – zależy od zniżek
Paliwo – w zależności od nogi – na mieście 1,6 – 8-10, 1,8 – 10-14
inne koszty zakładając że nie będzie awarii zależą od tego ile będziesz jeździł – trza tu wliczyć to samo co w każdym normalnym samochodzie, czyli klocki, tarcze, rozrząd, płyny, wycieraczki, duperele... trudno to jednoznacznie określić
LOKU napisał(a):koło 1000 euro
jasne, że kupisz – złoma... jak chcesz kupić sportowe auto w dobrym stanie to musisz tą kwotę podwoić niestety... jak nie masz takiej możliwości to kup lepiej dobrze utrzymana 323F BG 1,6
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
ja tez sie wachalam miedzy civikiem 1,5 a mx3, jsesli chodzi o utryzmanie to civic tanszy, czesci tansze, palic bedzie tyle samo ok 8 litrow, nie prawda jest ze civic pali 5 – w trasie tak ale nie po miescie.Mx3 spali Xi w miescie ok 8 ale bez krecenie powyzej 3 tys obrotow. Wybralam mx3 poniewaz lepiej mi sie siedzialo, prowadzilo, ładniejsze wnętrze.
co do kupna mazdy w niemczech to tak sie sklada ze woze samochody z de i ostatnio przywiozlem dwie mx-3 i mysle ze aktualnie jestem w temacie mozna kupic tam taka mazde w przyzwoitym stanie za sporo ponizej 1000 euro jednak nie bedzie to idealne auto.
Jedna z tych ktore przywiozlem kosztowala 1500 euro 1,6 '95 rok klima,pelna elektryka, 2 poduszki, 2 komplety opon, srebrna naprawde piekny i w bardzo dobrym stanie okaz, druga to '94 1,8 tez pelne wyposazenie nawet wiecej bo miala webasto, czerwona alusy itd. rowniez w pieknym stanie.
Jezeli kogos interesowaloby kupno takiego czy innego auta chetnie pomoge.
pozdrawiam
Jedna z tych ktore przywiozlem kosztowala 1500 euro 1,6 '95 rok klima,pelna elektryka, 2 poduszki, 2 komplety opon, srebrna naprawde piekny i w bardzo dobrym stanie okaz, druga to '94 1,8 tez pelne wyposazenie nawet wiecej bo miala webasto, czerwona alusy itd. rowniez w pieknym stanie.
Jezeli kogos interesowaloby kupno takiego czy innego auta chetnie pomoge.
pozdrawiam
- Od: 11 wrz 2004, 21:15
- Auto: 626 2.2 coupe ford scorpio 2.0
wiesz co tn23 nie neguje tego, ze przywiozles naprawde fajne okazy, jednak szukajac mx-3 dla siebie obejrzalem kilka takich "rewelacyjnych" okazow – i swiezo przywiezionych i bedacych juz jakis czas w kraju i wiekszosc byla po prostu zlomami – w koncu kupilem za duzo wiecej, ale wiem, ze auto naprawde jest w doskonalym stanie... moze miales szczescie, a moze po prostu ja trafialem na oszustow, ale w kazdym razie nauczony wlasnym doswiadczeniem przestalem wierzyc w mx-3 igielke z niemiec za 1000 euro... pewnie jeszcze na sportowym zawieszeniu(w stanie oplakanym), ze sportowym wydechem i przebiegiem 120 000 bo dziadek jezdzil w niemczech do kosciola...

powiem Ci ze sam sporo obejzalem dokladnie takich jak opisales i mysle z wlasnie trafiles w Polsce na oszustow, jezdze sporo po samochody i wiem ze zadko mozna trafic naprwde doskonale auto za polowe ceny( chodz i takie sie trafiaja), pracuje w serwisie Bosch i mysle ze troche znam sie na samochodach dlatego te przyklady ktore podalem to naprawde swietne okazy a jak widac ich cena nie jest przeciez jakas remelacyjnie mala, poza tym ja nie kupuje tam samochodow na handel ale jade z klientem, ktory sam widzi co za ile kupuje, te samochody ktore w Polsce mozna kupic "po niemieckim dziadku" w swietnej cenie do tego z przebiegiem 100 000 to po prostu odpicowane szroty kupione za pareset euro
- Od: 11 wrz 2004, 21:15
- Auto: 626 2.2 coupe ford scorpio 2.0
emmarek napisał(a):w Audi są silniki wzdużnie a naped mają na przód
no wzdlużnie mają na przód, pionowo(tył) względem tego jak stoisz,nie wiem jak to sie fachowo nazywa
LOKU napisał(a):To interesuje mnie ile kosztuje utrzymanie przez rok MX-3
OC 5 stowek,
przeglad 120 zl o ile sie nie myle
LOKU napisał(a):Paliwo ------ Ile pali taki 1.6 8V a ile 16V a ile 1.8
koszty blizej nieokreslone bo jak tak dalej pojdzie to za pol roku bedziemy piataka za litr placili... Wszystko zalezy od stylu jazdy
LOKU napisał(a):inne koszty (
na poczatek klaniaja sie wymiany filtrow, plynow i nierzadu... W zaleznosci od tego jak duzo jezdzisz wymiany oleju np w moim przypadku 4 razy w roku (ale to koszt ok 100 zl wiec nie jest zle). co do innych kosztow to trudno to raczej przewidziec bo moze byc wszystko super 3 miesiace bezawaryjnej jazdy i w pewnym momencie cos sie powazniejszego zwali. Obecnie uwazam ze najwiekszym problemem jest zawieszenie, z racji tego ze szybko ono niestety siada na polskich drogach.
Speed it's all I need
- Od: 29 gru 2005, 13:36
- Auto: mx3 1.6 DOHC wolne :(
tn23 napisał(a): tego co sie orientuje za 500 – 1000 euro mozna kupic pozadny samochod, na pewno latwiej znalezc 1.6
no wlasnie – 1,8 zazwyczaj sa zarzniete, a ja wlasnie takiej szukalem...
eMiX3 napisał(a):w miescie przy spokojnej jezdzie kolo 10 (nawet 9 jak bardzo zamulam) ale tez i potrafi ponad 12 mi spalic ...

jacobs242 napisał(a):wzdłużnie, albo poprzecznie
no o to sie rozchodzi własnie, a,ze audi ma wzdłużnie i naped na przod to nie wiem, wobec tego nie wiem od czego zależy napęd, zwykle jesli sa wzdluznie maja na tył...
tn23 napisał(a):pracuje w serwisie Bosch i mysle ze troche znam sie na samochodach
Jeśli znasz się na samochodach tak jak w innych serwisach boscha (konkretnie mówie o serwisie w Koszalinie na Orlej) to ja bym samochodu od Ciebie nie kupił...
Może uogólniam, ale to że pracujesz w serwisie to nie jest żaden wyznacznik znajomości samochodów.
Dwa lata temu szukałem z kolegą MX-3 V6 w niemczech i poniżej 1000Euro to były same trupy (pod względem silnikowym, bo buda często wyglądała świetnie),w większości auta z silnikiem zalanym Motodoktorem. Jak się nie znasz na V6 to takie auto kupisz, bo nie dymi, oleju nie pije przez pierwsze 2kkm i można się nieźle naciąć.
1, 2