Problem z zaciskami hamulcowymi

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez madziuniaaa1994 » 11 lis 2010, 17:43

Cześć. Mam mały problem z zaciskami. Wyregenerował mi brat zaciski tylne (mam tarcze). Ustawiam sworzen tak aby kolocki nie tarly o tarcze, lecz gdy nacisne hamulec i puszcze zaciski trzymia (nie mocno, ale trzymia ze ciezko obrocic piasta. Wiem ze zaciski zostaly zrobione dobrze bo reczny i hamowanie z piskiem jest sprawdzone, ale dlaczego nie wypycha sworznia po odciagnieciu pedala hamulca? Czy jest na to jakis patent?
Forumowicz

Od: 19 lut 2010, 16:53
Auto: Mazda mx3 1.8 v6 1994r

Postprzez czarny.marcin » 12 lis 2010, 12:07

Zdejmij zacisk z imaka i zaobserwuj jak się wysuwa tłoczek z zacisku podczas naciskania pedału (niech Ci ktoś naciska) zobacz czy jak puszcza pedał to czy tłoczek się cofa z powrotem czy też nie. Jeśli nie to znaczy że jest zapieczony ( więc źle zregenerowany) . Nie naciskajcie zbyt dużo żeby tłoczek wam nie wyskoczył bo wyleje się płyn . Jeśli tłoczek pracuje tak jak powinien to może problem jest w imaku źle wyczyszczony i klocki ciężko chodzą lub prowadniczki zabrudzone .
Chodzenie do kościoła świadczy o Tobie , że jesteś katolikiem ? To tak jakby spanie w garażu robiło z Ciebie mechanika...

Masz japońca jeździsz do końca
Masz japońca kręcisz do końca
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Wolność ma zapach benzyny
Na gaz to powinny być kuchenki i zapalniczki a nie samochody :/
Obrazek
Początkujący

Od: 20 maja 2009, 04:58
Auto: mx-3 V6

Postprzez maris801801 » 12 lis 2010, 22:24

Najpierw posprawdzaj co pisal kolega wyzej ;]
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
Forumowicz

Od: 29 lis 2009, 22:39
Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94

Postprzez madziuniaaa1994 » 12 lis 2010, 22:26

To jest to, ze brat wyciagnal z zacisku wszytsko... widzialam to nie bylo nic... Kupil specjalnie smar miedziany i posmarowal wszystko. W rekach wszytsko chodzilo idealnie, coffalo sie i wyciagalo. Prowadnice rowniez. ALe czy mozliwe jest ze smar jest do [tiiit]? albo czy dopiero po nagrzaniu popuszcza? Moze sa lepsze smary do tego?:]
Forumowicz

Od: 19 lut 2010, 16:53
Auto: Mazda mx3 1.8 v6 1994r

Postprzez czarny.marcin » 13 lis 2010, 02:25

Zapomniałem jeszcze dodać (ale to chyba zrobiliście , gdyż to logiczne ) odpowietrzyć układ hamulcowy.
Smar miedziany jest właśnie do tych celów gdyż wytrzymuje do 1100 stopni C . Takiej temperatury oczywiście tam nie ma nawet jak zagrzejecie tarcze do czerwoności :) Ale jeśli daliście za dużo smaru na prowadniczki to efekt także może być iż nie będzie pracowała w pełnym zakresie. Co za dużo to także niezdrowo . Trudno mi coś więcej powiedzieć nie widząc tego co tam stworzyliście.
Chodzenie do kościoła świadczy o Tobie , że jesteś katolikiem ? To tak jakby spanie w garażu robiło z Ciebie mechanika...

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Wolność ma zapach benzyny
Na gaz to powinny być kuchenki i zapalniczki a nie samochody :/
Obrazek
Początkujący

Od: 20 maja 2009, 04:58
Auto: mx-3 V6

Postprzez SponeR » 9 gru 2010, 19:59

a miedziany podobno nie jest najlepszy :P bo sie wylewa pod wływem temperatury
jest taki specjalny "smar hamulcowy" zapytaj w hurtowni
=x
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 lis 2008, 15:22
Auto: 89' turboMiateł
08' cx-9 3.7v6

Postprzez maris801801 » 9 gru 2010, 20:34

Wylewa sie?;p Skoro to smar miedziany wytrzymujacy swoja gestosc do 1100stC, to jak moze sie wylac?;d Chyba nie ma bardziej wytrzymalego na temperatury smaru :) Noo chyba ze chodzi Ci o pastę do tłoczków ale to służy niezacieraniu się powierzchni tłoczka z reszta :)
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
Forumowicz

Od: 29 lis 2009, 22:39
Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94