Tłumik końcowy – problem rozwiązany!
1, 2
No ok zapodaj
- Od: 22 sie 2008, 23:57
- Auto: mx-3 1.6 DOHC 94r.moja dziunia
czesc,
Tlumik koncowy za 100zl? Mysle, ze to jest 100zl za rok bo wymiana coroczna?
Ja wymienialem tlumiki w obu madziach na Asmet i uwazam, ze b. dobry stosunek jakosci do ceny. Duzo lepsze o rzemiosla badziewia, cena troche wyzsza niz 100zl ale duzo nizsza niz 300zl. Tlumiczek Asmetu to ze 3-4 zimy spokoju jak w banku i mowie o dobrym "nasalaniu" samochodu przez kilka miesiecy zimowych, bez taryfy ulgowej.
pozdro
Tlumik koncowy za 100zl? Mysle, ze to jest 100zl za rok bo wymiana coroczna?
Ja wymienialem tlumiki w obu madziach na Asmet i uwazam, ze b. dobry stosunek jakosci do ceny. Duzo lepsze o rzemiosla badziewia, cena troche wyzsza niz 100zl ale duzo nizsza niz 300zl. Tlumiczek Asmetu to ze 3-4 zimy spokoju jak w banku i mowie o dobrym "nasalaniu" samochodu przez kilka miesiecy zimowych, bez taryfy ulgowej.
pozdro
WOZI
Panie Piotrze,
do mazdy mx-3 1.6 16V DOHC jest inny końcowy tłumik, który kończy się dwoma wylotami. Kosztuje podobno 300 zł, a mnie interesuje jak dostać tańszy czyli czy pasuje tłumiczek od mx-3 1.6 16V SOHC, o którym pan wspomniał.
do mazdy mx-3 1.6 16V DOHC jest inny końcowy tłumik, który kończy się dwoma wylotami. Kosztuje podobno 300 zł, a mnie interesuje jak dostać tańszy czyli czy pasuje tłumiczek od mx-3 1.6 16V SOHC, o którym pan wspomniał.
A tak na marginesie miał ktoś styczność z tym sklepem internetowym http://webautoservice.pl/Module.Default,Action.Default
Widzę, że przynajmniej do 323 mają dość szeroki dostęp do elementów układu wydechowego.
Widzę, że przynajmniej do 323 mają dość szeroki dostęp do elementów układu wydechowego.
Podsumowujac, mysle ze na min. 90% tlumik z mx-3 1.6 16V DOHC i 1.6 16V SOHC sa wymienne i o b. zblizonej charakterystyce. Jesli chcesz miec 100% pewnosci podjedz na wymiane do firmy ktora je sprzedaje, albo zdemontuj i podjedz ze starym. Porownanie bezposrednie najpewniejsze. Jesli bedziesz tlumik wymieniac w warsztacie, to nawet jesli bedzie ktoras rurka o 5cm dluzsza to przytna/dospawaja przeciez bez problemu. Masz okazyjnie od SOHC to go bierz. Nie takie "customy" sie z wydechami robi przeciez
Ale powtarzam, najprawdopodobniej podpasuje bezproblemowo.
pozdro
Ale powtarzam, najprawdopodobniej podpasuje bezproblemowo.
pozdro
WOZI
Ok, krzepiace slowa jutro zamawiam tlumik od SOHC, a w razie czego tu sie przyspawa tu sie utnie ;–)
Pozdrawiam ;]
Pozdrawiam ;]
Zakupiłem tłumik od SOHC i odradzam wszystkim tego samego ;p. Okazuje się, że tłumik końcowy od wersji SOHC kosztujący około 80 zł ma mniejszą rurę przelotową i węższy rozstaw śrub. Można kombinować ciąć stary tłumik i spawając z nowym, ale to nie przecież o to chodzi, żeby kupować nowy tłumik i go ciąć.
Odpowiedź brzmi: pozostaje nam zakupienie tłumika BOSALa za lekko ponad 300 zł.
Odpowiedź brzmi: pozostaje nam zakupienie tłumika BOSALa za lekko ponad 300 zł.
Za 220zl roznicy nie warto pociac?
Jak zacisniesz zeby i kupisz tego Bosala to sprawe zamkniesz na dluzszych pare lat. Kto wie czy to sie ostatecznie nie oplaci- jesli tylko zamierzasz tym samochodem jeszcze pojezdzic.
Sorry za zamieszanie i utwierdzenie Cie w zlym przekonaniu. Nastepni beda wiedzieli, jesli tylko uzyja opcji "szukaj"
pozdro
Jak zacisniesz zeby i kupisz tego Bosala to sprawe zamkniesz na dluzszych pare lat. Kto wie czy to sie ostatecznie nie oplaci- jesli tylko zamierzasz tym samochodem jeszcze pojezdzic.
Sorry za zamieszanie i utwierdzenie Cie w zlym przekonaniu. Nastepni beda wiedzieli, jesli tylko uzyja opcji "szukaj"
pozdro
WOZI
mnie w podobnej cenie moze ciut wiecej wyszlo w calosci zalozoenie calego tlumika sportowego z kwasiaka i dorobienie rury z kwasiaka-tzn tego kawalka co idzie oryginalnie do mocowania...fakt bylo duzu roboty ale efekt fajny...
jedynie co to musialem sie pomeczyc zeby go mocno wyciszyc bo przelotowy skubaniec...
jedynie co to musialem sie pomeczyc zeby go mocno wyciszyc bo przelotowy skubaniec...
- Od: 27 sty 2007, 19:50
No to jest problem, dlatego chce miec oryginalny tlumiczek. Nie mam ochoty sluchac tego buczenia bo nawet porozmawiac sie nie da ;–) I jeszcze mnie ciekawi jakie oznaczenie ma ten tlumik BOSALA, bo do wersji SOHC jest pelno a na necie dla DOHC nie moglem nic znalezc.
1, 2