Tylne wahacze podluzne i ich tuleje (tak osobiscie to nazwalem bo niewiem)

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Hvil » 17 lis 2007, 20:37

Witam,
Niestety po dłuższym okresie miłego użytkowania pojawił sie kolejny problem:–/ mazda poczęła ciąć mi opony niemiłosiernie w pół sezonu do drutów wydarła. Mechanik zdiagnozował to zużyte tuleje wahaczy i zaproponował nowe...cale wahacze! trochę to drogie a w większości samochodów można wymienić same tuleje. Czy kto ma pomysł gdzie można zdobyć same gumy?
"Towarzysze pomożecie?"
"Pomożemy!! <jupi>"
Forumowicz

Od: 9 kwi 2005, 13:25
Auto: Mazda MX-3 93r 1.6 16v

Postprzez slawek323 » 17 lis 2007, 21:14

pewnie ze można same tuleje chyba mechanika masz leniwego albo nie ma wycicskarki bo sam wahacz to w 15 minut idzie wymienic a z wycisnieciem tuleji trzeba sie troche pomęczyć,zreszta kazdye auto z tego roku ma troche to wyjechane ja bym ustawił tylko zbiezność tyłu i przodu no chyba ze rzeczywiscie masz niezle wywalone te tuleje albo na szrocik i uzywke dostac
Forumowicz

Od: 26 lip 2006, 19:04
Auto: mazda 626 20 16v xedos 6 20-v6

Postprzez Hvil » 19 lis 2007, 21:16

problem w tym ze w wierzchowiskach w autoryzowanym servisie mi tak rzekli. no sa tak rozwalone ze mi w 4 miesiace opony tnie tylne do drutów. i podobno zbierznosc niepomorze ze to niby wina tego. bylem na stacji diagnostycznej to mi powiedzieli ze prawdopodobnie mozna dostac ale niewiedza gdzie i problem w tym ze gdzie nie zapytam to twierdza ze zapewne są ale gdzie to juz nikt nie jest mądry. Prosilbym o pomoc jak wiesz gdzie to dostac.
"Towarzysze pomożecie?"
"Pomożemy!! <jupi>"
Forumowicz

Od: 9 kwi 2005, 13:25
Auto: Mazda MX-3 93r 1.6 16v

Postprzez anonimka » 19 lis 2007, 21:48

Jeżeli mowa o tylnym wahaczu wzdłużnym reakcyjnym – nazywanym także drążkiem to:

1. Nie wymienisz tulejek na orginalne bo takowych nie ma – Mazda jako zamiennik przewidziała jako cześć wymienną całe wahacze
2. Jeżeli rozwaliłeś wahacz tak jak zrobiłam to ja to proponuje:

– poszukać używanego na szrocie
– zaglądnąć w mój temat który założyłam odnoście wahacza tylnego reakcyjnego wzdłużnego
– z racji sporych kosztów wymiany wahacza jako części ORI zaglądnąć na stronę www.tedgum.pl
– zadzwonić do nich i zamówić tuleje jako nie ORI zamiennik

Nie ma ORI tulejek do wahaczy do mx3 ...

pozdrawiam i w razie pytań zapraszam na gg

anonimka
In this white wave I am sinking...
In this silence... In this white wave... In this silence... I believe...
I have seen you, in this white wave, you are silent...
You are breathing in this white wave ...I am free...
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 15:10
Auto: hmmm nie ma wyjścia, musi być znów mx3...

Postprzez anonimka » 20 lis 2007, 10:35

Dla orientacji, bo już mam, podam ci ceny tulejek w tedgumie – do modelu 1.8v

tuleja przednia do wahacza reakcyjnego wzdłużnego- średnica otworu [12] 35 zł sztuka
tuleja przednia do wahacza reakcyjnego wzdłużnego- średnica otworu [20] 39 zł sztuka (musisz sparwdzic jaka masz srednice)
tuleja tylna do wahacza reakcyjnego wzdłużnego- średnica otworu [20] 52 zł sztuka
In this white wave I am sinking...
In this silence... In this white wave... In this silence... I believe...
I have seen you, in this white wave, you are silent...
You are breathing in this white wave ...I am free...
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 15:10
Auto: hmmm nie ma wyjścia, musi być znów mx3...

Postprzez mirbie » 28 gru 2007, 21:23

witam.. teraz moje tuleje ucierpiały i co za tym idzie opona.. :/ ma ktos może rysunek jak wygląda ten cały wahacz i jakie są tam tulejki? IC ma w swojej ofercie jakieś tuleje ale musiałbym porównac..
Forumowicz

Od: 26 lis 2007, 19:15
Auto: Mazda 1.6 16 V + LPG `97