Osłona pod silnikiem.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez ST Seba TD » 31 mar 2013, 20:58

Panowie takie pytanie na szybko.Czy jest możliwość kupienia dolnej osłony silnika?Jeżeli nie to zaadaptować z jakiegoś innego modelu?Mam z przodu krótkie sprężyny i przy podjeżdżaniu i zjeżdżaniu nawet z krawężnika 5cm zahaczam miską olejową <ściana> <stop> .Nie mówię już o tym,że jak jadę po drodze na osiedlu,która nie jest odśnieżona i ma tylko wyjechany tor jazdy to środkiem również ryję,bo śnieg dalej leży i tylko słyszę szuranie <ściana>.
Serce wali jak dzwon, pompuje krew,
tętno rozsadza ci skroń, prześladuje pech,
czujesz nadchodzący zgon, sam byś już najchętniej zdechł,
ten kawałek to pomocna dłoń, do góry łeb!

Wyobraź sobie,że Twoje chomiki to mała armia.Poruszają Twój silnik swymi małymi nóżkami tak szybko jak tylko mogą,a maszyna sunie delikatnie po drodze.

Pozdrawiam wszystkich tych,którzy obrażają się za czyjeś opinie i poglądy na świat ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 gru 2012, 22:55
Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 PB+LPG

Postprzez m1a1 » 1 kwi 2013, 09:44

Ja też szukałem – strasznie ciężko będzie znaleźć używkę bo jak w każdym samochodzie, osłona pod silnikiem nie jest zbyt żywotna... A nową raczej też ciężko bo popyt mały. Poza tym na chlapiącą wodę pomoże ale na kontakty z twardym podłożem na pewno nie (plastik). Oryginalna z tego co widziałem w manualu raczej nie dosięga do miski (prawa, bo są dwie).
Dlatego wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie customowej osłony (lub osłon) z laminatu, ewentualnie z blachy alu, stalowa raczej będzie za ciężka. Ewentualnie z plastiku – przerobić z innego samochodu. Kupić i dopasować spawaniem :) Mnie zawsze wkurza krótkie piszczenie paska po wjechaniu w większą kałużę oraz wszędobylski syf z drogi...
Także jak ci się uda to się podziel wynikami, ja narazie nie mam kiedy się tym bawić:(
Chcesz z laseczką wsiąść do Mazdy? Zrób se najpierw prawo jazdy :P
Forumowicz

Od: 20 maja 2012, 10:04
Auto: Mazda 3 2017 SkyPassion Eternal Blue Sedan
SkyActiv-G 120KM 6MT,
Yamaha Roadstar 2004,
Była: Mazda mx-3 K8 '93 Blaze Red

Postprzez ST Seba TD » 1 kwi 2013, 10:57

Plastik odpada,bo po pierwszym zjeździe lub wjeździe pod krawężnik pęknie i będzie wisiał szurając po asfalcie<ściana>.Trzeba będzie wjechać gdzieś na kanał i pomyśleć jak to zrobić,wymierzyć i dać do do "zrobienia".Chcę osłonić tą miskę olejową,bo nie uśmiecha mi się kiedy ją stracę.Rozrząd też jest tak nisko<ściana>

Wyobraź sobie,że Twoje chomiki to mała armia.Poruszają Twój silnik swymi małymi nóżkami tak szybko jak tylko mogą,a maszyna sunie delikatnie po drodze.

Pozdrawiam wszystkich tych,którzy obrażają się za czyjeś opinie i poglądy na świat ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez m1a1 » 2 kwi 2013, 11:08

Rozrząd to może nie ale koło pasowe to już prędzej. Trzeba po prostu uważać, innego wyjścia nie ma. Ewentualnie można spróbować doczepić/dokręcić/dospawać jakieś elementy do dolnej półki silnika żeby stworzyły taką jakby kratownicę. Ale to bardzo skomplikuje późniejszą obsługę, niemniej jednak problem będzie z głowy :P
Chcesz z laseczką wsiąść do Mazdy? Zrób se najpierw prawo jazdy :P
Forumowicz

Od: 20 maja 2012, 10:04
Auto: Mazda 3 2017 SkyPassion Eternal Blue Sedan
SkyActiv-G 120KM 6MT,
Yamaha Roadstar 2004,
Była: Mazda mx-3 K8 '93 Blaze Red

Postprzez ST Seba TD » 2 kwi 2013, 14:37

m1a1 napisał(a):Rozrząd to może nie ale koło pasowe to już prędzej. Trzeba po prostu uważać, innego wyjścia nie ma. Ewentualnie można spróbować doczepić/dokręcić/dospawać jakieś elementy do dolnej półki silnika żeby stworzyły taką jakby kratownicę. Ale to bardzo skomplikuje późniejszą obsługę, niemniej jednak problem będzie z głowy :P

Mimo tego,ze uwazam to i tak zawsze jest LUBUDUBU.Tam gdzie parkuje to jest ciezko z kraweznikami.

Wytapetowane z GTfona I9070

Obrazek
Forumowicz

Postprzez honda2911 » 3 kwi 2013, 23:47

to kup sobie terenówke
Forumowicz

Od: 16 lis 2011, 13:35
Auto: mazda mx3 1,8 bp supercharger
audi a6 c5 2,4
Leon cupra4

Postprzez ST Seba TD » 4 kwi 2013, 15:15

honda2911 napisał(a):to kup sobie terenówke

OMG...odpowiedź na wysokim poziomie <oczy>

Obrazek
Forumowicz