problem ze skretem oraz ze skrzynia

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Opium » 16 lut 2013, 14:54

Witam Wszystkich:) Niestety ale mojemu mazdaczowi znow cos dolega i mam nadzieje ze ktos mi pomoze :). Problem polega na skrecaniu kierownicą, a mianowicie podczas skretu w lewo slychac stuki w prawym kole( metaliczny dzwiek, jakby sie 2 rurki aluminiowe o siebie obijaly) co niestety przenosi sie na kierownice, wraz z dzwiekiem tak samo bije keirownica. Na prostej drodze od czasu do czasu szarpnei kierownica w prawa strone ale i tak nie zawsze. Zauwazylem jednak ze slychac czasem ogolny stuk, ale nie jestem w stanie powiedziec z ktorego miejsca on dochodzi, wystepuje najczesciej podczas zmiany biegow... auto bylo na szarpakach, stalo 2 dni u mechanikow ( zagladali do polosi, przegubu,drazkow itp) , jednak nic nei znalezli. problem ustaje na jakis czas, ale za chwile to spowrotem wraca... 2gim problemem jest dziwnie pracujaca skrzynia, czuc straszny opor na skrzyni podczas zmiany biegow ( biegi 1,2 wchodza bardzo ciezko najczesciej na zimnym silniku). problem urusl do takich rozmiarow ze skrzynia zaczela sie zacinac ( dzisiaj podczas jazdy i zmiany biegu z 1 na 2 bylo uderzenie dosc glosne, nastepnie skrzynia zaczela sie przycinac (pedal sprzegla byl jakby delikatnei wcisniety w podloge) co spowodowalo to ze kazdy bieg teraz ciezko sie wrzuca), jednak chwila przerwy i skrzynia znowu zaczyna dzialac jak wczesniej, a za chwile znowu to samo...czy wystarczy wymienic olej czy to cos bardziej powaznego?? czy te problemy moga byc w jakis sposob ze soba polaczone?
Opium

Postprzez ambro8888 » 16 lut 2013, 16:05

u mnie jak tam szarpało to skrzynia się skończyła dokładnie satelitki czy jakoś tak z tego co pamiętam, objawy były podobne jak skręcałem kierownicą to szarpało i strzelało jakby coś blokowało koło, nie opłaciło sie tego robić kupiłem za 200 zł drugą skrzynie wymieniłem i jeździ.
Forumowicz

Od: 2 kwi 2010, 14:39
Auto: mazda demio 1.5 pb