Objawy wyslizganego sprzegla ?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez mlody » 15 lut 2013, 19:02

Czesc. Kupiłem MX-3 w średnim stanie , ale to akurat wiedziałem w co się pakuję , bo za niską cenę to czego ja się mogłem spodziewać . W każdym bądź razie , nie miał mocy i generalnie słabiutko chodził silniczek . Wymieniłem filtr powietrza , uszczelniłem dolot , zmieniłem świece , zmieniłem kable wysokiego napięcia , filtra paliwa , i zmieniłem czujnik temperatury wody w chłodnicy . Wszystko na częściach wysokiej jakości . Po wymianie śmiga jak rakieta . Problem teraz mam w czym innym. Moim kolejnym celem w doprowadzeniu tego samochodu do normalności jest następujący problem :
Jadąc powyżej 2000/obr min dodając gwałtownie gazu na otwartą całkowicie przepustnicę , samochód przyspiesza ale pojawia się takie dziwne uczucie jakby było wyślizgane sprzęgło bo Mazda nagle dodaje jakby niższy bieg , zupełnie jak w automatycznej skrzyni biegów . Puszczając nogę z gazu problem ustępuje i można nim przyspieszać . Nie zawsze się to pojawia , ale się pojawia ten objaw . Taka jest moja obawa , że sprzęgło jest wyślizgane , a jak to skrzynia biegów ? Drugi raz się spotkałem z czymś takim , wcześniej podobne objawy były w Audi A6 winą była sprzęgło . Dodam , że jak samochód kupiłem(bardzo zaniedbany i niedopieszczony – brudny , stare części eksploatacyjne...) to było strasznie dużo oleju na skrzyni biegów . Pierwszego dnia umyłem dokładnie silnik , jeżdżę już 3 dzień i jest suchutko .

Panowie ... jakieś rady ? <nauka>
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 lut 2013, 00:42
Auto: Mazda MX-3
1.6 SOHC
1993r.

Postprzez Shamanmx3 » 15 lut 2013, 20:04

Witam
Dziwne uczucie jakby wyslizgane sprzęgło?! Jeżeli dodajesz gazu a lecą najpierw obroty a dopiero po chwili łapie auto to na 100% sprzęgło(sam niedawno wymieniałem ) po za tym dużo tematów na temat "ślizgającego sprzęgła" wystarczyło użyć szukajki:) pozdrawiam
Początkujący

Od: 16 lis 2012, 20:30
Auto: mazda mx3 1992
1.6 90km

Postprzez mlody » 15 lut 2013, 21:10

Ta odpowiedzią przekonałeś mnie w stu procentach ze to jest sprzęgło .

Dziękuje tobie i mazdaspeed za forum .

Pozdrowki
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 lut 2013, 00:42
Auto: Mazda MX-3
1.6 SOHC
1993r.