witam, przeglądałem mase postów w tym temacie i znalazłem albo porady do 323 albo do mazdy mx ale sprzed 94... czy ktos by mi mogl powiedziec (najlepiej pokazdac na foto, jak dla debi.la) gdzie jest wlew i ktoredy sie spuszcza olej przekladniowy w mazdzie mx3 po 94 roku??
bede bardzo wdzieczny za wszystkie rady!
pozdrawiam i sorki jesli dubluje temat ale naprawde probowalem szukac;)
Wymiana oleju w skrzyni biegów.
Strona 1 z 1
jeśli jest to 1.6 to pewnei jest to samo co w 323f, a tam spuszcza się odkręcając śrubę od spodu skrzyni, a wlewa się tutaj gdzie wchodzi linka od licznika. należy odkręcić linkę, a następnie wyjąc mechanizm (śrubka jest chyba na klucz 10, jest ona z lewej strony linki stojąc przodem do silnika)
- Od: 17 wrz 2006, 17:02
- Auto: 323F BG
dzieki za pomoc:) wlew jest na 100% po lince od predkosciomierza:) trzeba go najpierw wyjac i wlac olej, najlepiej od spodu... (przynajmniej ja tak robilem)
po wymianie biegi chodza znacznie przyjemniej, szczegolnie przy zmianie:P fakt ze mialem w skrzymi 0.5litra/2.7:D ale teraz jest zalana valvoline 75W90 GL5, z tego co wiem b. dobry olej i mazdy go lubia:)
po wymianie biegi chodza znacznie przyjemniej, szczegolnie przy zmianie:P fakt ze mialem w skrzymi 0.5litra/2.7:D ale teraz jest zalana valvoline 75W90 GL5, z tego co wiem b. dobry olej i mazdy go lubia:)
"zycie sprowadza sie do przekladania samobójstwa na potem" taki optymistyczny podpisik:D
- Od: 14 wrz 2008, 13:28
- Auto: mazda mx-3 1.6 16v
witam
instrukcja super
!
jaki jest rozmiar śruby która spuszcza sie olej
?
Pozdr.
Siera
instrukcja super

jaki jest rozmiar śruby która spuszcza sie olej
Pozdr.
Siera
- Od: 16 sty 2009, 20:02
- Auto: RX-8 1.3
rozmiar śruby to 6mm. Proponuję wlewać olej przez "odpowietrzenie", gdyż śruba jest od spodu i czasami nie chce ściekać tam olej.
Tylko nie zapominajcie o odkręceniu tej śruby lekko, co by powietrze na czas nalewania oleju miało gdzie uciekać ;]
Tylko nie zapominajcie o odkręceniu tej śruby lekko, co by powietrze na czas nalewania oleju miało gdzie uciekać ;]
- Od: 30 maja 2009, 22:26
- Auto: Mazda MX-3 1.6 SOHC 92'
zadam takie moze głupie pytanie
gdzie jest odpowietrzenie
?
Pozdr.
Siera
Pozdr.
Siera
- Od: 16 sty 2009, 20:02
- Auto: RX-8 1.3
Mam to samo pytanie, gdzie jest odpowietrzenie skrzyni biegów?
Jak będzie się nazywało na anglojęzycznym schemacie?
Jak będzie się nazywało na anglojęzycznym schemacie?
Pozdrawiam
yasko
yasko
Strona 1 z 1