Sprężyna wyskoczyła ?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez 2Nol » 20 cze 2007, 22:35

Witam,

Ostatnio wysiadłem z auta, odszedłem dobre 20 metrów, obróciłem się aby zobaczyć jak autko stoi i nagle usłyszałem taki trochę głuchy huk, od razu zaczął wyć alarm. Ja zobaczyłem tylko że antena mi się trzęsie. Myśle sobie, coś spadło (bo pod drzewem zaparkowałem), obejrzałem, nic nie znalazłem i jako że to już po 1 w nocy było udałem się do domu na spanie. Myśle kot jaki czy inna cholera. Następnego dnia coś dziwnie mi stukało przy lewym przednim kole. Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że sprężyna przy dolnych kielichu wygląda o tak:

Obrazek

Teraz pytania:

1) Czy sprężyna wyskoczyła czy pękła? No to że wyskoczyła wskazywała by plastikowa osłona która wylazła z kielicha
2) Czy sprężyny mogą sobie od tak wyskoczyć z kielicha?
3) Czy może mocowanie w amortyzatorze pękło?
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 00:37

Postprzez Swampiak » 21 cze 2007, 07:11

sprężyny nie powinny sobie od tak wyskakiwać :| musiałyć zobacyzć u góry, tzn bardziej we wnęce czy przypadkiem nie pękła ci spręzyna.dosłownie kilka dni temu jechlem moją Madzią i zaskoczyła mnie dość konkretna dziura no i trach. pęknięta [jaka?] sprężyna. byłem zmuszony do wymiany. wymieniłem od razu wszystkie, ale na sportowe. ta uszczelka, która najwyraźniej się wyrobiłe może być przyczyną stukania, gdyż nic nie tłumi sprężynowania. jeśli cchodzi o mocowanie amortyzatora to wątpie żeby one było przyczyną. według mnie przyczyną jest albo wyrobienie się uszczelki, chodź wtedy by nie bylo raczej huku, albo pęknięcie spręzyny, ale to w górnych partiach raczej bym patrzał bo tu nie widać, przynajmniej na tym zdięciu naruszenia sprężyny
Początkujący

Od: 8 maja 2007, 19:48
Auto: Mazda MX-3 1.8 24v V6

Postprzez 2Nol » 21 cze 2007, 11:52

Diagnoza postawiona. Pękła sprężyna. Trzeba szukać nowych.
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 00:37

Postprzez Swampiak » 21 cze 2007, 22:41

jeśli moge coś dodać, to... byłem sie zapytać we wszsytekich sklepach w moim mieście o sprężyny bo powiem szczerze chciałem kupić tylko jedną i... w większosci sklepów powiedziano mi że zostały wycofane z produkcji i są nie do dostania. znalazłem w 3 sklepach w jedyn za jedną w moim przypadku tylnią i na dodatek zamiennik usłysząłem cenę 270zł. w drugim 340zł a w trzecim sprzedawca zaoferował mi jedynie progresywne sprężyny firmy APEX http://www.apexsuspension.com/. są tylko w nich 2 mankamenty, a właściwie jeden bo drugi uznaje raczej za zaletę... sprzedawane są tylko w kompletach, tzn. 4 sprężyny na przód i tył. Cena za komplet czyli 4 to 750zł, więc cena w porónaniu do jakiś tandetnych zamienników jest niewygórowana, a o firmie jak narazie słyszałem tylko same dobre rzeczy. drugą rzeczą którą niektórzy moga uważać za minus to, że są to sprężyny progresywne, więc są twardsze i obniżają prześwit o 33mm. zmieniłem i jestem zadowolony.polecam i pozdrawiam
Początkujący

Od: 8 maja 2007, 19:48
Auto: Mazda MX-3 1.8 24v V6

Postprzez gogo » 28 kwi 2009, 19:49

Pekła mi z tyłu sprężyna, trzeba coś kupić za rozsądne pieniądze. Użytkuje ktoś coś takiego? http://www.allegro.pl/item603412114_spr ... 4_tyl.html Może coś polecacie innego?
Musi palić.... GogoMech
Forumowicz

Od: 13 kwi 2008, 20:59
Auto: Była 323F BG 1.6 16V B6 94'
Jest Passat b4 TDI