tylna lampa/zarówka mazda mx3
1, 2
witam mam mały problem mianowicie nie wiem jak wymienic zarówke w tylej lampie w mx3 ... czy trzeba zdejmowac cała lampe czy moze jakos da sie zdjąc sam klosz? odkreciłem juz jakies śrubki ale lampa nadal sie trzyma chyba na jakichs zaczepach z tyłu które nie chce w zaden sposób odpuścic moze mi ktos pomóc? 
- Od: 2 kwi 2010, 14:39
- Auto: mazda demio 1.5 pb
witam
odkręcasz dwie śruby z góry, oraz jedna z boku. Lampę poprostu (wysuwasz)wypychasz na zewnątrz i już leży ci na dłoniach
odkręcasz dwie śruby z góry, oraz jedna z boku. Lampę poprostu (wysuwasz)wypychasz na zewnątrz i już leży ci na dłoniach
W mX3 istnieje mozliwośc tylko w prawym kloszu wymienić niektóre żarówki bez wyjmowania go w całości poprzez zaślepke w której chowamy lewarek lewy klosz trzeba odkrecić tak jak kolega wyżej napisał. 
p.s jeśli nie chce Ci puscic a już odkręciłeś to klosz wychodzi pod kątem 30 stopni ku górze na dwóch zaczepach uważaj żeby nie złamać.
p.s jeśli nie chce Ci puscic a już odkręciłeś to klosz wychodzi pod kątem 30 stopni ku górze na dwóch zaczepach uważaj żeby nie złamać.
P O Z D R A W I A M
- Od: 2 mar 2010, 18:00
- Auto: 2x MX3 1.6 16V 98r. Było sobie życie;)
VW Passat B6 2.0 TDI CR 4MOTION DSG
VW Golf 4 1.9 TDI 150KM
jak odkręcisz te śruby 3 śruby musi wyjść, ona jest właśnie na takich zaczepach z których lampę sie wysuwa.
pierwsze słyszę, do obu lamp nie ma dojścia od wewnątrz.
Jak stoisz przodem do tyłu auta, prawą lampę wysuwasz w prawą stronę, lewą lampę wysuwasz w lewą stronę.Pchnij mocniej musi wyskoczyć, widocznie nie wyła ruszana od dłuższego czas. Pod żadnym kątem nie musisz kombinować poprostu ona równolegle powinna sie wysunąć.
misiura napisał(a):W mX3 istnieje mozliwośc tylko w prawym kloszu wymienić niektóre żarówki bez wyjmowania go w całości poprzez zaślepke w której chowamy lewarek
pierwsze słyszę, do obu lamp nie ma dojścia od wewnątrz.
Jak stoisz przodem do tyłu auta, prawą lampę wysuwasz w prawą stronę, lewą lampę wysuwasz w lewą stronę.Pchnij mocniej musi wyskoczyć, widocznie nie wyła ruszana od dłuższego czas. Pod żadnym kątem nie musisz kombinować poprostu ona równolegle powinna sie wysunąć.
Ostatnio edytowano 2 kwi 2010, 15:14 przez Siwus, łącznie edytowano 1 raz
Kolego u mnie jest po lifcie od bagażnika prawy klosz masz flaki na wierzchu po zdjęciu zaślepki 
Tylko prawy klosz ma taką opcje bo lewy ma zabudowe plastikowa w bagażniku i trzeba go wykrecić jak komuś nie chce się odkrecać prawego można wyjąć żarówke własnie przez tą zaślepke od lewarka
Tylko prawy klosz ma taką opcje bo lewy ma zabudowe plastikowa w bagażniku i trzeba go wykrecić jak komuś nie chce się odkrecać prawego można wyjąć żarówke własnie przez tą zaślepke od lewarka
P O Z D R A W I A M
VW Golf 4 1.9 TDI 150KM

tak wygląda podłaczenie świateł w mx3 po lifcie. Zdjęcie z manuala z 1995 roku.
Jak widać przez ściankę grodziową przechodza tylko kable do lamp, nie ma żadnej zaślepki czy czegoś podopnego
Mogę sie mylić co do tego,ale u Ciebie widoczne brakuje elementu karoserii skoro tak masz. Ja wiem że zaślepka tam jest gdzie lewarek, ale dziwię sie że jest takie przebicie aż do lampy.
Możesz zrobić fotkę tego??
Ostatnio edytowano 2 kwi 2010, 15:45 przez Siwus, łącznie edytowano 1 raz
To w takim razie musi być jeszcze inny schemat bo ten jest z 95 roku a z 95 jeszcze łapały się wersje z przed liftu seryjne chociaż w bardzo ograniczonym zakresie, moja ma fabryczną zaślepke z japońskim napisem, wszystko idealnie pasuje, zrobie zdjecie jak to wygląda i udowodnie, w tej zaślepce mam lewarek i zaraz za nim dostaje się do przewodów prawego klosza idealnie pasuje schemat od 323 który również w tym miejscu chowa lewarek ale już nie pamietam jakiej wersji widocznie stare mx3 tego nie miały zresztą nie wiem bo nie oglądałem bagażnika sprzed liftu w mx3 wiem co widziałem w wersjach z 98 roku i mojej, dlatego wspomniałem że moge wykrecić własnie przez ten otwór żarówke.
P O Z D R A W I A M
VW Golf 4 1.9 TDI 150KM
to zrób fotkę i wrzuć w temat, bo bardzo mnie to ciekawi 
Też jestem ciekaw zdjęcia 
- Od: 6 cze 2008, 20:30
- Auto: MX-3 1.6 B6 '93r
MX-3 1.8 BP '91/'95r
Mazda 2 1.5 '08r
Mazda RX-8 03r
Mazda 6 II GH '10r
jak bedzie zdjecie to zwroce honor na razie powiem ze to jakas lipa
j. angielski – tłumaczenia, korepetycje, prace – kontakt PW
Moja Mazda
Moja Mazda
- Od: 11 mar 2008, 20:34
- Auto: Mx-3 1.6 B6D '96r.
gavvel napisał(a):jak bedzie zdjecie to zwroce honor na razie powiem ze to jakas lipa
a masz już po lifcie mx'a jak dobrze widzę.
Siwus napisał(a):a masz już po lifcie mx'a jak dobrze widzę.
tak dokladnie, 96 rok produkcji, marzec, no ale w sumie, jakby sie tak zastanowic to moze i takie 'udziwnienie' gdzies wystepowalo, fotka by pomogla, ale sie chyba nie doczekamy;)
j. angielski – tłumaczenia, korepetycje, prace – kontakt PW
Moja Mazda
Moja Mazda
- Od: 11 mar 2008, 20:34
- Auto: Mx-3 1.6 B6D '96r.
Doczekacie sie
Przykładowe zdjęcie takiej samej mazdy jak moja tylko z 98 roku końcówka produkcji wystarczy wsunąć łape pod plastik lekko poluzować wkręty i już ma się dojście do żarówek, zaraz ktoś napisze że o tym wiedział albo co to za nowość, przypominam że chodziło o fakt i możliwość takiego demontażu bez ściągania klosza i tylko o to! a nie o to czy jest łatwiej czy beznadziejnie czy jeszcze jakoś inaczej to wyciągać... Dodam też że mazdy sprzed liftu jak ktoś twierdził nie mają tego schowka na lewarek i w ogole takiej zaślepki (czego nie wiem) więc to kolejne udowodnienie że takie zaślepki występują po lifcie jakby się ktoś upierał, nie wiem czy w każdych wersjach (po) ale napewno końcowych. Co do wersji sprzed liftu niech się ktoś wypowie czy coś takiego u siebie zlokalizował. P.S ta zaślepka jest tylko z jednej strony prawy klosz od pasażera.
Zdjecie po wyjęciu lewarka bo z nim nic nie było widać.
323 również posiada taki bajer wersji nie podam bo nie wiem, od posiadaczy 323 wiem że mazda ten motyw zaczerpneła również do mx3 ale dopiero pod koniec produkcji. Gdzie w wersjach mx3 sprzed liftu fabrycznie chowano lewarek może ktoś wie?

Zdjecie po wyjęciu lewarka bo z nim nic nie było widać.
323 również posiada taki bajer wersji nie podam bo nie wiem, od posiadaczy 323 wiem że mazda ten motyw zaczerpneła również do mx3 ale dopiero pod koniec produkcji. Gdzie w wersjach mx3 sprzed liftu fabrycznie chowano lewarek może ktoś wie?

P O Z D R A W I A M
VW Golf 4 1.9 TDI 150KM
zaślepki były takie same w mx3 przed liftem i jak widze po lifcie oraz w tym samym miejscu był lewarek.
kto może się poświęcić kto posiada mx3 po lifcie i wyjąć prawą lampę i pokazać jak to wygląda z zewnątrz?
pozdrawiam!
kto może się poświęcić kto posiada mx3 po lifcie i wyjąć prawą lampę i pokazać jak to wygląda z zewnątrz?
pozdrawiam!
1, 2