Sposób rozruchu awaryjnego
Strona 1 z 1
taaaa? pierwsze co słyszę, że niby czemu to szkodzi?
istnieje co prawda teoria dotycząca łaczenia akumulatorów i kolejności podłacznia kabli, nie pamiętam oczywiście, teraz w zime zdarzało mi się odpalać z 2 samochodu, auta klientów, które stały na parkingu od listopada
istnieje co prawda teoria dotycząca łaczenia akumulatorów i kolejności podłacznia kabli, nie pamiętam oczywiście, teraz w zime zdarzało mi się odpalać z 2 samochodu, auta klientów, które stały na parkingu od listopada
- Od: 21 paź 2003, 21:49
Witam
Problem nie jest w tym że możesz zaszkodzić akumulatorowi tylko chodzi o to że jak podłączasz minus do silnika to jest mniejszy spadek napięcia, nie masz już straty na kablu minusowym .
Łączeniem równoległym nic się stać nie może bo napięcie nie wzrasta tylko pojemność baterii.
Pozdrawiam ZBYSZEK
Problem nie jest w tym że możesz zaszkodzić akumulatorowi tylko chodzi o to że jak podłączasz minus do silnika to jest mniejszy spadek napięcia, nie masz już straty na kablu minusowym .
Łączeniem równoległym nic się stać nie może bo napięcie nie wzrasta tylko pojemność baterii.
Pozdrawiam ZBYSZEK
- Od: 16 lis 2003, 16:07
- Auto: 626ge 2.5,1.8,ESPACE 3.0V6 24V
I dochodzi kwestia, że jak łączysz najpierw plusy akumulatora a potem masy samochodów to jak trafi się zamotaniec
to co najwyżej zrobi zwarcie jednego z akumulatorów (ostro polecą iskry to się opamięta)natomiast jeśli będzie się łączyć zaciski akumulatorów to istnieje prawdopodobieństwo podłączenia tego słabszego samochodu odwrotnie co na pewno nie ucieszy zamontowanej w nim elektroniki
ale zawsze mozna trafić na Syrenkę 

Pozdrawiam
_MarSs_ {626 Cronos 2.0 95}
_MarSs_ {626 Cronos 2.0 95}
- Od: 14 gru 2003, 14:33
- Auto: Mazda 626 2.0 95
Morder napisał(a):Zakładamy przewody w takiej kolejności:
1. Plus rozładowanego akumulatora.
2. Plus akumulatora dodatkowego.
3. Minus akumulatora dodatkowego.
4. Minus do silnika.
Odłączamy w kolejności odwrotnej.
kolejność jest bez znaczenia, natomiast dołączanie minusa źródła do masy ma sens. dokładnie taki jak napisał zb.
może warto dodać, chociaż i tak nikt tego nie zastosuje, że przed próbą uruchomienia należy odczekać ze trzy minuty na chodzącym silniku drugiej mazdy celem załadowania kontrolnego padaczkowego akumulatora.
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
Witam
Czytam ten post i zastanawiam się nad tym czy zasadne jest by w czasie przeszczepu prądu samochód dawcy powinien być zapalony czy nie i dochodzę do wniosku że dla dobra alternatora dawcy raczej silnik powinien być zgaszony bo regulator w nim może odejść w zaświaty.
Co wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam ZBYSZEK
Czytam ten post i zastanawiam się nad tym czy zasadne jest by w czasie przeszczepu prądu samochód dawcy powinien być zapalony czy nie i dochodzę do wniosku że dla dobra alternatora dawcy raczej silnik powinien być zgaszony bo regulator w nim może odejść w zaświaty.
Co wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam ZBYSZEK
O rzesz w morde. Ja zawsze jak komuś odpalałem to zawsze na uruchomionym silniku. Naszczęście alternator żyje 
Morder napisał(a):Przepisałem to z instrukcji obsługi, w której właśnie DUZYMI KROWAMI jest napisane, żeby NIE podłączać minusa do aku, tylko do silnika.
właśnie to napisałem – minus źródła łączyć z masą (silnika) a nie z akumulatorem. chodzi w tym o wyeliminowanie szkodliwych spadków napięcia w przyłączeniu do masy. a kolejność na prawdę nie ma znaczenia.
zbyniu napisał(a): dla dobra alternatora dawcy raczej silnik powinien być zgaszony bo regulator w nim może odejść w zaświaty.
a zdażyło się to już komuś?
Witam
W mojej 626 padł mi regulator w alternatorze (powód nieznany) ale tak że dawał prawie 18V na szczęście umarły tylko żarówki w leflektorach plus stop i kierunki.Dobrz że do pomiaru nie odłączyłem akumulatora od instalacji bo pewnie wszystkie kompy by zmarły a tak akumulator przeją całe napięcie ,na odcinku ok 10km zaczą się gotować.
Na szczęście miałem jeszcze alternator do KL tak że nawet nie szukałem reglera do starego.
Pozdrawiam ZBYSZEK
W mojej 626 padł mi regulator w alternatorze (powód nieznany) ale tak że dawał prawie 18V na szczęście umarły tylko żarówki w leflektorach plus stop i kierunki.Dobrz że do pomiaru nie odłączyłem akumulatora od instalacji bo pewnie wszystkie kompy by zmarły a tak akumulator przeją całe napięcie ,na odcinku ok 10km zaczą się gotować.
Na szczęście miałem jeszcze alternator do KL tak że nawet nie szukałem reglera do starego.
Pozdrawiam ZBYSZEK
zbyniu napisał(a):W mojej 626 padł mi regulator w alternatorze (powód nieznany)
wydaje mi się, że trwałość regulatora nap w alternatorze nie jest zagrożona przez uruchamianie drugiego samochodu przez pożyczkę prądu z naszego z silnikiem na chodzie... ja w ten sposób uruchomiłem tylko tą jedną mazdą jakieś 150 – 200 samochodów i nic złego się nie stało. A były w tym również mniejsze ciężarowe z akumulatorami ~150Ah.
Strona 1 z 1