Kolor halogenów

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez loockas » 24 mar 2008, 21:42

Max89 napisał(a):Dlaczego? One świecą nisko, trochę na boki i mają mały zasięg, nikogo więc chyba nie oślepiają.

Oślepiają. Najczęściej w momencie jak auto jedzie po nierównościach, torach itd. Osoba jadąca z przeciwnej strony jest oślepiana. Jak sama nazwa wskazuje są to światła przeciwmgielne i służą do jazdy we mgle. Więcej chyba pisać nie trzeba. Po jakiego grzyba używać ich do jazdy w normalnych warunkach? Do lansu? :|
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez alf28 » 24 mar 2008, 22:13

loockas napisał(a): Do lansu
tak to wielki szpan ,jak jadą nawet w biały dzień na światłach przeciwmgłowych <lol> <lol> <lol>
i znowu piękny słoneczny dzień
Forumowicz

Od: 1 lip 2006, 10:20
Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5

Postprzez loockas » 25 mar 2008, 21:34

alf28 napisał(a):tak to wielki szpan ,jak jadą nawet w biały dzień na światłach przeciwmgłowych

a mało to takich ? :P i własnie dla szpanu jeżdżą z halogenami. No bo nie każdy je przecież posiada :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Lukano » 25 mar 2008, 22:20

alf28 napisał(a):tak to wielki szpan ,jak jadą nawet w biały dzień na światłach przeciwmgłowych łoł łoł łoł

Szpan to może nie, ale lepiej samochód widać. ja bardzo rzadko, ale czasem je włączam na trasie. Jak jadę szybko, bardzo mi się spieszy i często wyprzedzam.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez majkel84 » 4 sty 2009, 18:04

nemi napisał(a):Pamiętajcie, że są to światła przeciwmgłowe (czy się mylę i są one do jazdy dziennej?), których użycie w warunkach dobrej widoczności jest zabronione przez prawo. A do mgły najlepsze są żółte – białe światło we mgle się bardzo rozprasza.

Witam

Ja mam w swojej "Madzi" białe światła i powiem szczerze że używam ich do jazdy dziennej ... myślicie że nie powinienem?

W poprzedniej MX3 miałem żółte i bardzo ładnie rozpraszały mgłe i doświetlały mi droge tam gdzie nie było oświetlenia na drodze tzn. latarnie mam na myśli :P a tych białych jeszcze nie testowałem we mgle.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 28 gru 2008, 20:55
Auto: MX-3 1.6 B6D

Postprzez majkel84 » 4 sty 2009, 18:09

loockas napisał(a):
Max89 napisał(a):Dlaczego? One świecą nisko, trochę na boki i mają mały zasięg, nikogo więc chyba nie oślepiają.

Oślepiają. Najczęściej w momencie jak auto jedzie po nierównościach, torach itd. Osoba jadąca z przeciwnej strony jest oślepiana. Jak sama nazwa wskazuje są to światła przeciwmgielne i służą do jazdy we mgle. Więcej chyba pisać nie trzeba. Po jakiego grzyba używać ich do jazdy w normalnych warunkach? Do lansu? :|

Jak miałem żółte światła i je włączałem to kierowcy z przeciwka mrygali mi światłami żebym wyłączył.
Teraz mam białe i używam je do jazdy dziennej i nikt mi jeszcze nie "pokazał" żeby był oślepiany przeze mnie ... więc białe chyba nie oślepiają :]
Początkujący

Postprzez Czacha » 4 sty 2009, 22:50

Może te żółte żarówki były zbyt mocne lub "krzywe" (niehomologowane). Żółte światło mniej się rozprasza na kroplach wody (mgle) dzięki temu lepiej oświetla drogę i mniej oślepia innych i samego kierowcę (we mgle). Podczas normalnej przejrzystości powietrza nie można używać świateł przeciwmgielnych, jedynie w nocy na krętej drodze są dozwolone. Światła dzienne mają zupełnie inną konstrukcję i oznaczenie na kloszu. Możesz nawet dostać dwa mandaty – za brak świateł mijania (tudzież dziennych) oraz za nieprzepisowe używanie świateł przeciwmgielnych. Gdy weźmiesz pod uwagę jeszcze fakt, że ich moc jest taka sama jak świateł mijania, to nie widzę co takie działanie ma na celu, bo ani poprawa widoczności, ani oszczędność energii, ani chyba też nie musisz martwić się o szklane klosze w MX-3?
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez THOR » 4 sty 2009, 22:58

Ja tylko na próbę odpaliłem przeciwmgielne w mieście za dnia, dostałem dwa razy długimi po oczach, oczywiście pojechałem sprawdzić ustawienie i nigdy, ale to przenigdy nie włączę ich jako do jazdy dziennej, a faktem jest, że wielu tak jeździ. Skoro mają służyć jako przeciwmgielne niech tak zostanie :)
Forumowicz

Od: 2 sie 2008, 13:14
Auto: To już przeszłość -->> Mazda 323C BA 1,5 16V DOHC '96

Teraz Mazda 3 BK 2,0 150 KM '03

Postprzez majkel84 » 5 sty 2009, 22:30

Dzięki za odpowiedź:) Już nie będe włączał przeciwmgiełek za dnia i bez mgły. Szczerze powiem, myślałem że są słabsze przez co pobierają mniej energii ale w sumie Czacha masz racje one są podobnej albo takiej samej mocy :|
"Skoro mają służyć jako przeciwmgielne niech tak zostanie" co racja to racja :]
Początkujący

Postprzez Czacha » 5 sty 2009, 23:21

Żeby wszyscy kierowcy byli tacy "reformowalni" to życie byłoby piękniejsze ;) Lubię jeździć w nocy, ale tylko na pustej drodze. Gdy co drugie auto ma źle ustawione światła, kilku zasuwa na przeciwmgielnych, to nawet krótka nocna trasa zamienia się w koszmar. Już nie wspomnę o drucianych ksenonach, które nawet w dzień oślepiają. Paru też się znajdzie, co chcą być lepiej widoczni i na długich jeżdżą za dnia lub "oszczędnych" na pozycyjnych – myślą że nie widać różnicy ;) Do tego diodowe wynalazki sprzedawane na Allegro jako światła dzienne, a w rzeczywistości obok dziennych nawet nigdy nie leżały. Normalnie kabaret jakich mało...
Na temat logiczności danych przepisów można by pisać wiele, ale jest jak jest i trzeba się dostosować...
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97