Podświetlenie deski rozdzielczej – Ile żarówek?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez karaś » 27 cze 2005, 08:10

ostatnio sie zabawilem w mojej Madzi i zamowilem z allegro diodki 1cm niby o jakims wypasie 16000 czegos tam -moc swiecenia czy cosik w tym stylu i przyznam sie szczerze, ze za dobrze to nie wyglada za dnia. fakt wieczorkiem jest calkiem niczego sobie ale za dnia to porazka, w ogole nic nie widac. a z tego co pamietam to wchodza 3 sztuki 10mm diodek i jedna 5mm (podswietlenie kontrolki oleju i paliwa). Odnosnie koncowek montazowych, to wykorzystalem od tych starych zarowek spody, rozbilem zaroweczki i przylutowalem diode z rezystorem do spodu zarowki. nie wyglada to profesjonalnie, ale spelnia zadanie.
Zgodnie z tym co piszecie pobawie sie w lekki szlif diodek, to moze lepiej beda rozpraszaly. Dam znac o wynikach.

Martinez&Niunia napisał(a):a mozecie podac jakis schemat (krok po kroku) jak wymienic tarcze i podswietlenie deski rozdzielczej pytajnik

chyba wczesniej bylo to opisywane na forum, poszukaj, jesli sobie nie poradzisz to wal do mnie na priva, postaram sie pomoc
Forumowicz

Od: 9 lip 2004, 15:15

Postprzez Sokool » 27 cze 2005, 11:36

...
Ostatnio edytowano 27 cze 2005, 11:38 przez Sokool, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Sokool » 27 cze 2005, 11:37

Jakby takie indiglo było w jakiejś przystępnej cenie, łatwo dostępne i najlepiej z prędkościomierzem w kph to bym zaraz brał. Wygląda super <spoko>
Forumowicz

Postprzez coolart » 27 cze 2005, 17:24

karaś napisał(a):fakt wieczorkiem jest calkiem niczego sobie ale za dnia to porazka, w ogole nic nie widac.

ty za duzo wymagasz, pozatym na kijego gzyba ci swiatlo w dzien jak jest jasno, to ma byc efekt swietlny noca a nie dniem, to samo ma sie do neonow pod podwoziem, tez ci nie beda tak mocno swieci. Pomysl troche.

Sokool napisał(a):Jakby takie indiglo było w jakiejś przystępnej cenie, łatwo dostępne i najlepiej z prędkościomierzem w kph to bym zaraz brał. Wygląda super

problemu ni ma, diody LED & Folia lelektrolumistencyjna czy jakos tak niedawno byla o tym rozmowa do tego zrobic zegary w Corel Darw i wyrukowac. Ja sie w to nie bede bawic. Ja robie czarne zegary z niebieskimi diodami SMD-LED , 2 diody za jedna zarowe.
Teraz: Mazda 3 1.6 109KM
Poprzednia: Hania Civic Aerodeck 1.5 114KM
Kiedys: Madzia 323F BG 1.6 88KM

Japonki są najlepsze
Forumowicz

Od: 27 cze 2004, 01:55
Auto: Mazda 3 1.6 2005r.

Postprzez Mumin » 27 cze 2005, 22:02

Sokool napisał(a):Jakby takie indiglo było w jakiejś przystępnej cenie, łatwo dostępne i najlepiej z prędkościomierzem w kph to bym zaraz brał. Wygląda super <spoko>

Taa, ale przecież to wali po oczach i rozprasza kierowcę. Wcale nie taki dobry pomysł IMO.
Forumowicz

Od: 24 kwi 2005, 18:09
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99

Postprzez Sokool » 27 cze 2005, 22:05

Mnie by tam nie rozpraszało. Już bym wolał, żeby takie coś mi waliło po oczach, niż auto z naprzeciwka z niewyregulowanymi światłami i żarówkami 100W.
Forumowicz

Postprzez Anade » 28 cze 2005, 06:27

Sokool napisał(a):Niż auto z naprzeciwka z niewyregulowanymi światłami i żarówkami 100W.
Co racja, to racja <spoko>
Anade :)
Forumowicz

Od: 28 lut 2005, 14:48
Auto: 323f BA 1.5 Z5 r. 95

Postprzez Martinez&Niunia » 30 cze 2005, 17:29

Nie sprecyzowałem się wcześniej, ale oczywiście chciałbym podświetlenie nie (jak dotychczas) z góry, tylko od spodu wskaźnikow (mam nadzieję, że mnie zrozumieliście ??).
Początkujący

Od: 18 cze 2005, 14:05
Auto: Mazda 323f 93r. 1,6 – 16V

Postprzez yasiu » 8 sie 2005, 00:55

Jak się dostać do podświetlenia regulacji nawiewu w MX-3? Czy trzeba wyciągać linki, czy da się łatwiej? Z góry dziękuję za pomoc.
Forumowicz

Od: 13 lip 2005, 23:29
Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 24V

Postprzez Piotr Wozniak » 9 sie 2005, 14:18

Cześć
Faktycznie, po steel pierscieniach na zegary, kolejny dobry krok na desce z tymi diodkami, Anade!
Chyba też je sobie zamówię i założę razem z pierścieniami za jednym rozbebeszeniem. :)
Ale, ale, Anade, rzuć palenie, na miły Bóg !! :)

Pozdrowienia
WOZI
Forumowicz

Od: 23 mar 2005, 17:13
Auto: MX-3 (BP-DOHC) 1993r
Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez Anade » 17 sie 2005, 10:09

Ale, ale, Anade, rzuć palenie, na miły Bóg
A skąd wiesz, że palę ?? i czemu mam rzucać?
Forumowicz

Postprzez Piotr Wozniak » 17 sie 2005, 16:40

A skąd wiesz, że palę ?? i czemu mam rzucać?
Bo na jednym ze zdjęć, które zarzuciłeś ująłeś paczkę fajek w schowku w desce ;)
A rzucić powinieneś, bo dobrze Ci życzę i nie chciałbym Cię oglądać na onkologii albo w pracowni hemodynamicznej ;)

Pozdrowienia
WOZI
Forumowicz

Od: 23 mar 2005, 17:13
Auto: MX-3 (BP-DOHC) 1993r
Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez Anade » 17 sie 2005, 20:52

Piotr Wozniak wyjątkowa spostrzegawczość :) Pewnie kiedyś nadejdzie ten czas, że rzucę :)
Forumowicz

Postprzez jacks » 26 sie 2005, 08:14

Ja wymieniałem podświetlenie w swojej Mazdzie.

Do licznika potrzebne jest 5 żarówek W5W i jedna typu T5.

Podświetlenie przycisków takich, jak ogrzewanie tylnej szyby, światła przeciwmgielne, halogeny, regulacja wysokości świateł oraz regulacja jasności podświetlenia można zastąpić diodami LED 3mm z rezystorem 1 kΩ – wtedy ładnie będą świeciły na 12V.

Następnie podświetlenie wskaźników ogrzewania (te nad radiem) to tylko jedna żarówka, typu T5.

Można jeszcze zmienić podświetlenie lampki nad stacyjką (także jedna żarówka, typu T5) oraz wewnetrzne górne oświetlenie samochodu (2 żarówki typu W5W). Jeśli ktoś chce także podświetlić sobie obwodkę dookoła zapalniczki, to również jedna żarówka W5W.

PS. Do licznikow polecam żarówki diodowe walcowe, gdyż dają bardzo równomierne światło !!
Forumowicz

Od: 26 sie 2005, 08:00
Auto: Audi A6 (C5) Sedan 2.8 V6 193 KM

Postprzez mlody1921 » 26 sie 2005, 20:13

A co Wy na to:
<czytaj> CZERWONE LED SUPER-FLUX 8000mcd, 100 stopni

Dzięki Jacks za wskazóweczki.
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez Shoovar » 29 sie 2005, 10:42

A ja wymieniając ostanio deskę w swojej BG zamieniłem wszystkie zarówki na białe, i stwierdzam, że pomysł był fatalny. Nie wiem jak mają inni, ale u mnie okazało się, że kolor podświetlenia zależy tylko od koloru żarówek, i teraz mam deskę podświetloną na biało a właściwie żółtawo <glupek2>... Ochyda <killer> i zamierzam wrócić do stanu poprzedniego. Swoją drogą oryginalnie w BG zielone podświetlenie jest realizowane przez założenie na zwykłą żarówkę zielonego kondomka :P. Co do rozbierania deski w BG nie jest to trudne, a najlepiej deskę rozkręca się małą grzechotką z nasadową "8", no i trzeba rozłączyć linkę prędkościomierza (albo jak ktoś woli – wykręcić końcówkę ze skrzyni).
Forumowicz

Od: 3 lut 2005, 08:56
Auto: 323F '90 1.6 16V

Postprzez mlody1921 » 14 sie 2006, 17:27

jakie sa najlepsze diody do podświetlania zegarów i ile ich idzie od mx-3 rok 97

chodzi o kolor podświetlania czerwony
Forumowicz

Postprzez Czolgista » 15 sie 2006, 00:02

porek dg napisał(a): i tu moje pytanie: ile potrzebuje żarówek (wg EPC do licznika 3 – nie za mało?)

Z tego co wiem, do podświetlania samych zegarów są 3 zarówki + po jednej dla każdej kontrolki (w mojej BG było tego 3 dla zegarów, 3 kontrolki po prawej, 1 dla długich i po 1 dla migaczy – przy kontrolkach po lewej nie miałem ani zarówek ani cokołów, tylko nie wiem, czy ktoś je kiedyś wymontował czy po prostu nie było :P)
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez Czolgista » 15 sie 2006, 01:03

porek dg napisał(a):
Czolgista napisał(a):zegarów są 3 zarówki + po jednej dla każdej kontrolki

czyli skoro mam 10 kontrolek w zestwie wskaźników to muszę kupić 10 + 3 (na liczniki) żarówek?? strasznie dużo, chyba że źle cię zrozumiałem. Wiem że w przełączniku od awarynych są 2 żarówki, jedna od podświetlania, następna od sygnalizacji włączenia, w innych przełącznikach podobno nie da się wymieniać żarówek, tylko trzeba cały przełącznik. A ile potrzebuję do przesuwaków od ogrzewania?
Czolgista dzięki za odzew.

Porek, jeśli chodzi o wszelkie przełączniki, włączniki, sówaki to dokładnie nie wiem co i jak bo szczeże mówiąc nie ruszałem tego wogule.

Ja wymieniałem jedynie żarówki w samym "pulpicie" zawierającym prędkościomierz, poziom paliwa, temperaturę + kontrolki ładowania, oleju, ręcznego itp. (patrz mój podpis).
I tu wiem, że dokładnie za samymi zegarami są 3 żarówki, jedna mniej więcej za 120km/h, druga na dole, pomiędzy tarczą predkościomierza i poziomu paliwa a trzecia na górze centralnie za tarczą poziomu paliwa/temperatury.
Do tego dochodzą: 1 zarówka – kontrolka ciśnienia oleju, 1 – kontrolka ładowania akumulatora, 1 – kontrolka ręcznego, 1 – długie światła, po 1 na migacze, +3 z lewej strony, te nie wiem do czego są i czy w każdym modelu wogule działają (u mnie nie ma ich wogule :/) – czyli razem 12 w całym tym pulpicie (oczywiście w moim modelu, jeśli masz więcej kontrolek automatycznie potrzebujesz więcej żaówek) jeśli liczyć te, których Ja nie mam zamontowanych – te żaróweczki, jeśli mnie pamięć nie myli kosztują miedzy 60 a 80 gorszy na byle stacji (ja raz wykupiłem cały zapas na jednej zanim nie zdecydowałem sie na LEDy :P)

PS. Starałem się to jasno opisać ale raczej mało kto rozumie moje tłumaczenia i instrukcje więc nie wiem czy coś pomoge <glupek2>

Pss. Wprawdzie nie znam się na tym za bardzo, ale jeśli poszły ci wszystkie żarówki zastanawiał bym się, czy aby na pewno się po prostu sfajczyły :P
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez mlody1921 » 15 sie 2006, 20:15

a co z mx-3 w nowym kokpicie :( nikt niewie
Forumowicz